Σελίδες

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Απάντηση από τα Τίρανα


thumb

Σκέψεις - αντίλογος του δρα Γεωργίου Γιακουμή, διευθυντή της Εστίας Τιράνων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, για τη συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Ποντίκι art» στις 5.4.2012.
Επειδή συστατικό στοιχείο τής δημοκρατίας είναι ο διάλογος, του δε διαλόγου προϋπόθεση είναι το δικαίωμα στον αντίλογο, γράφτηκαν τούτες οι γραμμές ως απάντηση στον λόγο τού νυν Υπουργού Πολιτισμού κατά του Ε.Ι.Π. και του (παραιτηθέντος) Προέδρου του – έτσι όπως τον δημοσίευσε το «ΠΟΝΤΙΚΙ».

Ο κ. Γερουλάνος, παρασυρμένος προφανώς από τους συμβούλους του, θεωρεί το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού ως μη υπηρετικό της εξωστρεφούς πολιτιστικής πολιτικής του, τον δε πρόεδρο κ. Μπαμπινιώτη (νυν Υπουργό Παιδείας) ως τόσο «συντηρητικό», που θα  έ-πρεπε να του είχε προ πολλού «ζητήσει παραίτηση»...
Κάθε υπουργός οφείλει, αναλαμβάνοντας καθήκοντα, να αναγνώσει με ακρίβεια την πραγματικότητα του υπουργείου του, ώστε κατόπιν να χαράξει με επιτυχία την δική του πολιτική. Ο κ. Γερουλάνος ίσως παρανάγνωσε την πραγματικότητα αυτή και το αντιλήφθηκε στο τέλος της θητείας του. Έχει καλώς. Όμως, δεν είναι δόκιμο να επιρρίπτει τα βάρη των αστοχημάτων του σε τρίτους, με χαρακτηρισμούς που δικαιολογούν τα δικά του λάθη εκτιμήσεων... Κι εξηγούμαστε:
Α) Τα περί εξωστρέφειας αποτελούν πρόσφατο εύρημα πολιτικού προσανατολισμού του κ. Γερουλάνου, αφού μόλις το Νοέμβρη του 2011 ανέθεσε σε Ο.Ε. τη σχετική μελέτη για εισήγηση, δηλαδή εκπνεούσης της θητείας του...
Β) Τα περί ακολουθούμενης πορείας του ΕΙΠ που (κατά τον υπουργό) δεν ευθυγραμμίζεται με τον εξωστρεφή προσανατολισμό τού ιδίου, είναι αποκυήματα πληροφοριών τών συμβούλων του, η Ομάδα Εργασίας των οποίων είναι βέβαιο ότι ούτε κάποιο έμπειρο στέλεχος του ΕΙΠ ερώτησε, ούτε το καταστατικό του Ιδρύματος θα ανέγνωσε ούτε τους πολυετείς και μηνιαίους απολογισμούς δράσης του θα μελέτησε! Έτσι προέκυψε η (αδικούσα το ΕΙΠ) παρανάγνωση της πραγματικότητας σε ό,τι αφορά έναν αξιοσέβαστο φορέα, ο οποίος επί έτη πολλά εργάζεται εξωστρεφώς, εξάγοντας και διαδίδοντας τα αγαθά του ελληνικού, διαχρονικού και σύγχρονου, πολιτισμού.
Γ) Πέρα από τις κατανοητές παραναγνώσεις της πραγματικότητας (που η αποφυγή τους είναι υπόθεση και πολιτικού ενστίκτου, διανοητικών αρετών και ικανότητας τών συμβούλων να απαλλάσσονται από προσωπικές συμπάθειες και υποβολιμαίες σκοπιμότητες), ο επιδέξιος πολιτικός ηγέτης δεν πρέπει να συγχέει «αυτό που όντως συμβαίνει» με εκείνο  που «αυτός νομίζει ότι συμβαίνει». Διότι, αν αυτοεγκλωβιστεί από τις οποιεσδήποτε μονότροπες εισηγήσεις τών συμβούλων του, τότε αποστερείται την «αληθείας ζήτησιν», δηλαδή, εν προκειμένω, την όντως εξωστρεφή προσφορά του ΕΙΠ και τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του κ. Μπαμπινιώτη να διακρίνει τι πρέπει να «συντηρηθεί» και τι πρέπει να «ανανεωθεί»...
Δ) Προς επίρρωση των ισχυρισμών μας επιστρατεύω δύο-τρία παραδείγματα. Όποιος γνωρίζει τον ιστορικό, διαχρονικό ρόλο που διεδραμάτισε ο ελληνικός πολιτισμός στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή, δεν είναι δυνατό να μην αναζητήσει νέους τρόπους επαναπροώθησής του στους δύο αυτούς πολιτισμοχώρους, οι οποίοι άλλοτε συνέθεταν πολιτιστική και γλωσσική ενδοχώρα τού υπερόριου και παροικιακού ελληνισμού. Εύστοχα, κατόπιν τούτου το υπό τον κ. Μπαμπινιώτη Δ.Σ. του ΕΙΠ  δημιούργησε δίκτυο «Εστιών Ελληνικού Πολιτισμού» στη Σόφια, στο Βουκουρέστι, στο Βελιγράδι, στα Τίρανα, όπως άριστα προΰπήρχαν παραρτήματα στην Αλεξανδρούπολη, στην Οδησσό, την Τεργέστη και αλλού.
Ενδεικτικά μόνον αναφέρω ότι από το 2008 και μετά, στα Τίρανα έχουν διδαχθεί την ελληνική γλώσσα πάνω από 800 Αλβανοί, με ένα κόστος που δεν υπερβαίνει μηνιαίως τα 7€! Και ότι η ελληνική γλώσσα σήμερα διδάσκεται, χάρη στο ΕΙΠ, ακόμα και σε δημόσια αλβανικά σχολεία των Τιράνων δωρεάν, με την υποστήριξη και της Πρεσβείας μας. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις όχι μόνο διαχέουν στην Αλβανία το πνεύμα του ελληνικού διαχρονικού πολιτισμού, αλλά ευνοούν και τις οσμώσεις Ελλήνων και Αλβανών καλλιτεχνών, ανθρώπων του πνεύματος, επιστημόνων, ερευνητών κ.λπ.
Δειγματικά μόνον ας υπομνησθεί ότι τρεις παραστάσεις του Θεάτρου Β. Ελλάδος (Σωτήρη Χατζάκη) παρακολούθησαν 1.600 θεατές· την έκθεση μεταφρασμένου ελληνοαλβανικού  βιβλίου πάνω από 800 επισκέπτες· την έκθεση βυζαντινών χειρογράφων (που για πρώτη φορά παγκοσμίως άνοιξε τις πύλες της με κώδικες του 6ου αιώνα μ.Χ.) προσέλκυσε 3.500 επισκέπτες· η εβδομάδα αρχαιογνωσίας στη Σχολή Ξένων Γλωσσών κράτησε επί ημέρες κοινό σταθερό 180 φοιτητών, το μπαλέτο «Ζορμπάς» του Θεοδωράκη εκτελέστηκε από την ορχήστρα και τους χορευτές του Κρατικού Μπαλέτου Αλβανίας ενώπιον 1.200 θεατών και ο «Επιτάφιος» του Ρίτσου εκτελέστηκε από 100 Αλβανούς καλλιτέχνες ενώπιον 400 παρόντων προσκεκλημένων. Διδάχτηκε σεμιναριακά στη Φιλοσοφική η αρχαία ελληνική και η παλαιογραφία. Παρουσιάστηκαν επί διήμερο ο καθένας, οι Κ. Καβάφης, Οδ. Ελύτης, Αλ. Παπαδιαμάντης, Ν. Καββαδίας, Γ. Ρίτσος σε μουσικοφιλολογικά βραδινά ενώπιον 200 και 300 ατόμων. Εκδόθηκαν για πρώτη φορά έργα Ελλήνων συγγραφέων (Καββαδία, Παπαδιαμάντη). Διεξήχθη δυο φορές  «Φεστιβάλ Ελληικού Κινηματογράφου» -- για να περιοριστώ μόνο στο τελευταίο χρόνικο διάστημα εργασιών της Εστίας Τιράνων του ΕΙΠ, που μαρτυρούν αδιάψευστα το αν η λειτουργία των Εστιών του ΕΙΠ έχει εξωστρεφή προσανατολισμό.
 Ε) Έναντι των μεγάλων (αν και ολιγοδάπανων) προσφορών τού ΕΙΠ στο αίτημα για διάδοση του ελληνικού διαχρονικού (και όχι μόνο «σύγχρονου», όπως επιμένει ο Υπουργός!) πολιτισμού, είναι πικρό αν όχι μικρόνοο, να στηλιτεύται διά στόματος του υπουργού του το ΕΙΠ, ο δε Πρόεδρός του (και νυν ανώτερος τη τάξει Υπουργός Παιδείας!) κ. Μπαμπινιώτης (άνθρωπος μακράς θητείας, επιστήμονας διεθνώς αναγνωρίσιμος, πολίτης πολλαπλών προσφορών) να χαρακτηρίζεται ως «συντηρητικός», ενώ ο ευφυής υπουργός απέφρασσε άκαρδα επί 6μηνο κάθε οικονομική εισπνοή στο ΕΙΠ , με αποτέλεσμα οι Εστίες του να ελεεινολογούνται στο εξωτερικό, να υφίστανται εξώσεις, προσφυγές στους επόπτες εργασίας κ.λπ. (για μη καταβολή ενοικίων, μισθών, φόρων κ.λπ.), μόνο και μόνο για να υποστεγάσει την αδυναμία  ή την αμηχανία του να ζητήσει παραίτηση από έναν... «υφιστάμενό» του!

                                                                                 Δρ Γεώργιος Γιακουμής
                                                                     Διευθυντής της Εστίας Τιράνων του Ε.Ι.

Το Ποντίκι 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.