Σελίδες

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Η ομιλία του Αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΜΜ Χρήστου Αργύρη στην ημερίδα έγκρισης του Πλαισίου Αιτημάτων



Φίλες και φίλοι αγαπητοί συμπατριώτες καλημέρα σας.


Καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε το Πλαίσιο Αιτημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ένα πλαίσιο που θα καθορίσει και την μετέπειτα πολιτική πορεία του Κόμματος των Ελλήνων.
Μια πολιτική που θα είναι απόλυτα συνυφασμένη με τις αρχές και τις αξίες αυτού του τόπου καθώς και με την συνείδηση αυτού του λαού.


Όπως όλοι γνωρίζουμε το αλβανικό κράτος διαχρονικά έχει υπογράψει όλες εκείνες τις διεθνείς συμβάσεις για τις Εθνικές Μειονότητες που δίδουν πλήρεις ελευθερίες και δικαιώματα στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.
Αντ' αυτού το αλβανικό κράτος στην προσπάθεια του να αποδείξει στην διεθνή κοινότητα το μονοεθνικό του χαρακτήρα καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και δικαιώματα όπως αυτό του αυτοπροσδιορισμού, την διδασκαλία στην ελληνική γλώσσα, την αναλογική συμμετοχή των Ελλήνων στην δημόσια διοίκηση, την προστασία της εθνικής ακεραιότητας του Ελληνισμού, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, δηλαδή οι λειτουργίες του κράτους στις τρεις περιφέρειες του νότου που κατοικεί παραδοσιακά ο Ελληνισμός να ανταποκρίνεται και στην διγλωσσία που χαρακτηρίζει τον πληθυσμό που κατοικεί σε αυτές είναι κάποια από αυτά που το αλβανικό κράτος πεισματικά αρνείται να αναγνωρίσει.


Βεβαίως η Αλβανία μέχρι και σήμερα τεχνηέντως με σκοπό να εξυπηρετήσει και το άλλοθι που χρειάζεται η χώρα για την εικόνα της στο εξωτερικό αναγνωρίζει επίσημα περίπου 60.000 Έλληνες.
Εδώ οφείλουμε να θυμίσουμε ότι όταν η Αλβανία έγινε κράτος πριν από εκατό χρονιά είχε πληθυσμό περίπου 750.000 κατοίκων όπου μεταξύ αυτών οι 108.000 ήταν Έλληνες. Σήμερα όπως είναι φυσικό η Αλβανία έχει πενταπλασιάσει τον πληθυσμό της ενώ όσον αφορά τον Ελληνισμό συνεχίζει να διαπράττει στατιστική γενοκτονία που προσπαθεί να την συντηρήσειστα πλαίσια του εκφοβισμού και της τρομοκρατίας. Βέβαια μέσα σε αυτά τα πλαίσιαεντάσσεται και η άδικη καταδίκη του Ναούμ Ντίσιου στην Κορυτσά που η αλβανικήδικαιοσύνη με περίσσιο θράσος εξέδωσε και διεθνή ένταλμα σύλληψης πρόσφατα. Η απουσία του Ναούμ σήμερα εδώ, οφείλω να πω ότι είναι ένα πλήγμα τόσο για το Κόμματων Ελλήνων όσο και για τον ίδιο τον Ελληνισμό.


Και για να επανέλθω στην περίφημη αναγνωρισμένη Μειονότητα και τις μειονοτικές ζώνες, επειδή υπάρχουν ομόγλωσσοι μας υπέρμαχοι της κατάργησης των μειονοτικών ζωνών που θέλω να πιστεύω ότι οφείλεται στην άγνοια, τους πληροφορούμε ότι θέμα κατάργησης δεν υπάρχει για τον απλούστατο λόγο ότι στην πραγματικότητα μειονοτικές ζώνες δεν υφίστανται. Αυτό που πράγματι υφίσταται είναι μια ισχνή αναγνώριση σε ένα τμήμα του Ελληνισμού το δικαίωμα της πρόσβασης στην ελληνόγλωσση παιδεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,
φυσικά μεταφρασμένων επισήμων αλβανικών βιβλίων που βρίθουν μαύρης προπαγάνδας και ανθελληνισμού.
Και το παράλογο στην όλη υπόθεση είναι ότι: Οι επίσημοι μεταφραστές της αθλιότητας αυτοαποκαλούνται και επίσημοι εκπρόσωποι του Ελληνισμού στην Βόρεια Ήπειρο.
Αυτό που πράγματι πρέπει να καταργηθεί είναι η ίδια η αθλιότητα που εμπεριέχουν αυτά τα σχολικά βιβλία ώστε να πάψουν να μαυρίζουν τις ψυχές αθώων μικρών παιδιών ανεξάρτητα αν αυτά είναι Ελληνόπουλα ή Αλβανόπουλα.


Η συμμετοχή στην δίγλωσση πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένα κεκτημένο του 1935 που σαφώς χρησίμευσε στην διατήρηση μιας ζωντανής ελληνικής εστίας αλλά και συνάμα άδικο για την πλειονότητα του Ελληνισμού που δεν είχε και δεν έχει πρόσβαση έστω και σε αυτό το κουτσουρεμένο αλλά αναφαίρετο δικαίωμα.


Εμείς ως εθνικός πολιτικός φορέας οφείλουμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην διεύρυνση αυτού του κεκτημένου σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης με πρόσβαση από το σύνολο του Ελληνισμού.
Και το δεύτερο δικαίωμα που κλείνει και τον κύκλο της αναγνώρισης είναι αυτό της χρήσης της ελληνικής γλώσσας για την τέλεση των ορθοδόξων μυστηρίων από τους ιερωμένους, ένα κεκτημένο που κατέκτησαν οι πρόγονοι μας βάζοντας φρένο στην προσπάθεια που κατέβαλε η τότε νεοσυσταθείσα Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησιά της Αλβανίας για την πλήρη αλβανοποίηση της ορθοδοξίας στην Βόρεια Ήπειρο και την διάρρηξη του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της κοινότητας μας. Δεν θέλω να αναφερθώ αν η σημερινή ηγεσία της εκκλησιάς συμβάλει στην διάρρηξη του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της κοινότητας μας, αλλά αναμένω όμως, να αναγνωρίσει και να παραχωρήσει το δικαίωμα χιλιάδων Ελλήνων της Κορυτσάς μετά και την απογραφή του περασμένου Οκτωβρίου να εκκλησιάζονται στην Ελληνική γλώσσα όπως έκαναν επί αιώνες.


Βεβαίως μέχρι πρότινος υπήρχε και ένα άλλο κεκτημένο αυτό της αναγραφής της ελληνικής εθνικότητας στις ληξιαρχικές πράξεις αλλά η αλβανική πολιτεία στην προσπάθεια της να μας προστατέψει από την ενοχή της ελληνικής καταγωγής φρόντισε να το καταργήσει.


Η πολιτική που ακολουθεί το αλβανικό κράτος τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό είναι απόλυτα ταυτισμένη με την ίδια πολιτική που ακολουθούσαν και οι Οθωμανοί προκάτοχοι στην Ήπειρο η οποία εκφράζεται σε πολλές μορφές, πότε με το κράτος και πότε με το παρακράτος με κορυφαίο θέμα τον εποικισμό που συντελείται τα τελευταία 20 χρονιά με εποίκους από την βόρεια Αλβανία. Ένας εποικισμός που μοναδικό σκοπό έχει να αλλοιωθούν εθνικά και θρησκευτικά ολόκληρες περιοχές, με εποίκους οι οποίοι εγκατασταθήκανε καταπατώντας κοινοτική γη υπό την ενθάρρυνση του ιδίου του κράτους, και όσοι δύσπιστοι, δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα στην πόλη των Αγ. Σαράντα που από μια αμιγώς ελληνική πόλη έχει γίνει πλέον αφιλόξενη για τον Ελληνισμό, ή να πάτε στην Χιμάρα να δείτε να ξεφυτρώνουν τα αλβανικά σαράγια και τα οικιστικά συγκροτήματα σαν τα μανιτάρια γιατί αυτοί που μέχρι χθες μοίραζαν αφειδώς πιστοποιητικά ελληνοφροσύνης στην Χιμάρα, ταυτόχρονα βάζανε και τις απαραίτητες υπογραφές για να αδειοδοτήσουν τον αλβανικό εποικισμό.


Ένα σοβαρό θέμα που θα πρέπει συζητηθεί σε βάθος σήμερα είναι σίγουρα η νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στους απογόνους των Οθωμανών αγάδων με πλαστά έγραφα ή μη, να διεκδικήσουν γη που απελευθερώθηκε με τους αγώνες και το αίμα των προγονών μας. Και εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι ως Κόμμα των Ελλήνων δεν στεκόμαστε τόσο στην πλαστότητα των εν λόγω εγγραφών που παρουσιάζονται ενόποιον της αλβανικής δικαιοσύνης κατά καιρούς, αλλά στην ιδία την νομοθεσία που παραβιάζει βασικά μειονοτικά δικαιώματα και νομιμοποιεί περιουσίες που κατακτήθηκαν μέσω της υφαρπαγής κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής.



Η πολιτική που ακολουθήθηκε από τους εκπροσώπους του χθες, σε σχέση με το μέγιστο αυτό θέμα των περιουσιών στάθηκε με βάση της υφαρπαγής περιουσιών παρουσιάζοντας πλαστά έγραφα και εδώ γεννάται ένα μεγάλο ερώτημα: «δηλαδή στους πραγματικούς απογόνους της οθωμανικής κατοχής που πιθανόν να παρουσιάσουν γνήσια έγραφα, είμαστε διατεθειμένοι να τους παραχωρήσουμε την γη μας;»


Να είστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι μία έκβαση, θετική για τον Ελληνισμό θα κριθεί από την ιδία την δυνατότητα μας να αντισταθούμε.
Όχι φυσικά να αντισταθούμε δια του καταγγελτικού μας λόγου άλλα δια της λαϊκής κινητοποίησης.
Γιατί άμα δεν μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τον λαό, να είστε σίγουροι ότι θα μετρήσουμε ακόμα μια μεγάλη ήττα.


Στα πλαίσια της ευρύτερης αλβανικής πολιτικής εντάσσεται φυσικά και η πολιτική των συγχρόνων κοτζαμπάσηδων ομόγλωσσων μας πολιτικών που στο βωμό της ιδιοτέλειας θυσιάζουν την επιβίωση μιας ολόκληρης κοινότητας, που συνεργάτες και συνεργαζόμενοι των αλβανικών κομμάτων για μια βουλευτική έδρα, έναν υπουργικό θώκο ή για μια διοικητική θέση σε κάποιο δημόσιο οργανισμό προδίδουν τις ελπίδες ενός ολοκλήρου λαού, μια πολιτική που εξυπηρετεί πλήρως την αλβανική πλευρά αφενός για να αποπροσανατολίσει τον Ελληνισμό από τα πραγματικά προβλήματα καθιστώντας τον στην ουσία βουβό και αδύναμο και αφετέρου η συνεργασία και η συγκυβέρνηση να χρησιμοποιηθεί ως το άλλοθι που χρειάζεται η χωρά για την διεθνή της εικόνα, έχοντας στην ουσία και την πίτα ολάκερη αλλά και τον σκύλο χορτάτο.


Μετά από μια καταγραφή της πολιτικής πραγματικότητας στο τόπο μας δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον πρώιμο προεκλογικό αγώνα που ξεκίνησε η τοπική οργάνωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, αντιλαμβανόμενοι φυσικά ότι δεν μπορούν να στηριχτούν προεκλογικά στην ξύλινη αντιμπερισική ρητορεία του μητρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μεταφραζόμενη φυσικά στα ελληνικά, βλέποντας λοιπόν τον πάτο που διαφαινόταν γιατί ο Έλληνας πλέον δεν μπορεί να ψηφίζει με μπερισικά ή αντιμπερισικά διλήμματα όπωςπροσπάθησαν να τον παγιδεύσουν κατά το παρελθόν. Και αισθάνομαι ιδιαιτέρα υπερήφανος ότι συμβάλαμε και εμείς ως ένα βαθμό ώστε ο Έλληνας της Βορείου Ηπείρου να αποκτήσει μια ορθότερη αντίληψη των όσων γίνονται ώστε να έχει και μια ποιο υγιή κρίση .


Σε αυτές τις εκλογές χάρην και της διαχρονικής ανευθυνότητας που τους διακατέχει αποφάσισαν να ψηφοθηρήσουν με βάση την απογραφή ελπίζοντας ότι ο Ελληνισμός θα εξαπατηθεί για ακόμα μια φορά.
Για να μην κατηγορηθούμε και ως αιρετικοί δεν είμαστε εναντίον μιας αναγνωρισμένης απογραφής, όχι φυσικά από το αλβανικό κράτος γιατί αυτό δεν αναγνωρίζει ούτε αυτές που διοργανώνει μόνο του, ποσό μάλλον να αναγνωρίσει μια απογραφή που δεν χαίρει διεθνούς νομιμότητας.
Θα στηρίζαμε μια απογραφή και θα συμβάλαμε ενεργά μέχρι και ο τελευταίος Έλληνας νααπογράφετο εφόσον το εθνικό κέντρο αναγνώριζε την απογραφή και τα στοιχεία που θα προέκυπταν αυτής της απογραφής να ήταν στοιχειά που θα απέδιδαν την ελληνική ιθαγένεια στους Έλληνες που διαμένουν στις πατρογονικές τους εστίες ώστε η ιδία η ελληνική ιθαγένεια να χρησιμεύσει ως έγγραφο προστασίας της εθνικής ακεραιότητας του Ελληνισμού.


Μια πρόταση που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το εθνικό μας κέντρο εφόσον επιδιώκει να έχει ανάλογη σοβαρότητα με το κράτος των Σκοπίων που το έχει ήδη πράξει για τους ομοεθνείς του στην Αλβανία.


Δεν μπορεί η εξωτερική πολιτική του εθνικού κέντρου για το Βορειοηπειρωτικό να είναι ανάλογη με αυτήν που ασκεί για τους ομογενείς μας που είναι μετανάστες στο εξωτερικό, δηλαδή χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό αλλά και τον ίδιο το χώρο στον οποίο κατοικεί.
Επίσης δεν μπορεί να εθελοτυφλεί προς χάριν επιχειρηματικών συμφερόντων ενώ την ίδια ώρα παραβιάζονται στην Αλβανία τα ανθρώπινα δικαιώματα χιλιάδων Ελλήνων.


Πρέπει να γίνει σαφές προς όλους ότι το Βορειοηπειρωτικό μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα φιλίας και συνεργασίας των δυο λαών και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν αυτή η γέφυρα κτιστεί στα πλαίσια ειλικρινούς αλληλοσεβασμού δικαιωμάτων μεταξύ των δυο κοινοτήτων που διαμένουν σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο.


Επίσης θα ήμασταν θετικοί σε μια απογραφή με χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος με βάση τα δικαία αιτήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού ώστε το ίδιο το Πλαίσιο Αιτημάτων που έχουμε συντάξει ως Κόμμα των Ελλήνων να λάβει και την απαραίτητη λαϊκή νομιμοποίηση. Για να γίνω πιο κατανοητός δηλαδή να γίνει απογραφή αλλά ταυτόχρονα και συλλογή υπογραφών με συγκεκριμένα αιτήματα ώστε με το πέρας του εγχειρήματος αυτού, να απευθυνθούμε στο αλβανικό κράτος και να πούμε με κάθε διεθνή νομιμότητα ότι είμαστε τόσοι και αυτοί οι τόσοι έχουμε αυτά τα συγκεκριμένα αιτήματα, και αν αυτό αρνηθεί, τότε με κάθε διεθνή νομιμότητα να απευθυνθούμε στα αρμόδια διεθνή φόρα.


Δεν μπορούμε όμως να σιωπούμε όταν βλέπουμε πως κάποιοι ομόγλωσσοι μας κατευθυνόμενοι από τον άκρατο εθισμό τους στην εξουσία, ακόμα και με την ιδιότητα του αυλικού να εξαπατούν τον Ελληνισμό, και ένα σημαντικό και σοβαρό θέμα όπως είναι η απογραφή πληθυσμού να γίνεται αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης.


Την πρόταση που θα έκανα προς το μπακάλικο της αλβανικής χειραγώγησης είναι να κάνει μια απογραφή - καταγραφή των έργων σε σχέση με την παραχώρηση δικαιωμάτων από το αλβανικό κράτος τα τελευταία 16 χρόνια.


Βέβαια μέσα σε αυτά τα 16 χρονιά κάποιοι αντιλήφθηκαν τον εκτροχιασμό της οργάνωσης από τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε και αποχώρισαν και ακούγοντας την φωνή της συνείδησης τους ενταχθήκαν στο Κόμμα των Ελλήνων. Μέσα σε αυτούς που αποχώρισαν υπάρχουν φυσικά και αυτοί που ανακάλυψαν ότι το ταψί ήταν πολύ μικρό για να ταΐσει τόσους πολλούς, που είναι ξεκάθαρο πλέον για το τι σκοπούς υπηρετούν, για αυτό θα σας καλούσα όλους να μην τρέφετε αυταπάτες για κανέναν, τόσο για αυτούς που εκμεταλλευόμενοι την απογοήτευση εντάχθηκαν στα αλβανικά κόμματα όσο και για αυτούς που τάχα μου δίνουν μάχες κρυπτώμενοι πίσω από την ουδετερότητα.


Στους δεύτερους που στο όνομα της ουδετερότητας προσπαθούν να κρύψουν τις προσωπικές τους αδυναμίες θα ήθελα να πω ότι οι μάχες δίνονται εδώ, φανερά, και υπό το φως του ηλίου, γιατί ο πατριωτισμός είναι στάση ζωής και όχι περιστασιακή πολιτική έκφραση.


Και κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την πορεία του κόμματος και την θετική ανταπόκριση που λαμβάνει καθημερινά από τον Ελληνισμό και η παρουσία σας σήμερα εδώ είναι μια απόδειξη ότι υπάρχουν τα απαραίτητα ψυχικά αποθέματα ώστε στο άμεσο μέλλον να μην μιλάμε πλέον για τα αιτήματα, άλλα για τα ιδία τα κεκτημένα του Ελληνισμού.


Σας ευχαριστώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.