Σελίδες

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Η επιστολή των Ελλήνων των Εξαμιλίων στον Αλβανό Πρωθυπουργό για το ιδιοκτησιακό


ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ                                                

                                                                  ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Κον Σαλί Μπερίσια,  Πρωθυπουργό Αλβανίας                                                                                                
           
                                                                                                                                     Κοινοποίηση: 
                                    Αντιπρόσωπο ΟΑΣΕ Τιράνων
                                    Αμερικανική Πρεσβεία Τιράνων
                                    Ελληνική Πρεσβεία Τιράνων
                                    Κόμμα ΚΕΑΔ Τίρανα
                                    Κόμμα των Ελλήνων (ΜΕGΑ-ΕΕΜΜ) Άγιοι Σαράντα
                                    Οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ
                                    Ελληνικό Προξενείο Αργυρόκαστρου
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ!
Η Εθνική Ελληνική Κοινότητα Εξαμιλίων, στη σύσκεψη, που οργάνωσε στις 02.08.2012, αφού συζήτησε τα καυτά θέματα, που δοκιμάζουν τις αντοχές της, αποφάσισε ομόφωνα να απευθυνθεί σε σας και να ζητήσει την άμεση παρέμβασή σας ώστε να σταματήσει η ωμή παραβίαση των μειονοτικών μας δικαιωμάτων και η ομαλή διαβίωσή μας με τις άλλες Κοινότητες.
Τα Εξαμίλια αποτελούν, δυστυχώς, τυπική περίπτωση της μη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μετά την ανατροπή του ολοκληρωτικού καθεστώτος το 1990-1991. Συγκεκριμένα: ο υπ’ αριθ. 7501 για τη γη, η Προεδρική σας απόφαση με ημερομηνία 27.03.1996, καθώς και η τελευταία απόφαση για τα Εξαμίλια, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.


Τα Εξαμίλια κατακτήθηκαν πλήρως από τα πλήθη που συνέρρευσαν ατάκτως όλα αυτά τα χρόνια από τα διάφορα διαμερίσματα της χώρας, με συνέπεια να επικρατήσει το χάος. Μια τέτοια κατάσταση δημιούργησε τεράστια προβλήματα στους Ελληνικής καταγωγής νομοταγείς κατοίκους, που διαβίωναν και διαβιώνουν στον τόπο αυτό από τις απαρχές του Κρατικού Αγροκτήματος, δηλαδή εδώ και 40 χρόνια. Ως νομοταγείς πολίτες και σε αντίθεση με την ασυδοσία των υπολοίπων, ποτέ δεν υφάρπαξαν κρατική γη, αλλά περίμεναν την εφαρμογή των νόμων. Κι αν κάποιος από την Κοινότητά μας ακολούθησε τη συμπεριφορά των άλλων και έγινε παράνομος κάτοχος γης, αυτός και μόνον αυτός δέχεται σήμερα τις πιέσεις και τους τραμπουκισμούς των Τοπικών Αρχών και των αδίστακτων κυκλωμάτων που νέμονται την κρατική γη.

Στα Εξαμίλια διαμορφώθηκε ένα αρνητικό κλίμα για τους Έλληνες, σαν να αποτελούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σαν να είναι ορφανοί και ανεπιθύμητοι. Το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν άνω των 60 περιπτώσεων παραβίασης ιδιοκτησιών, κατεδάφισης κτισμάτων, καθύβρισης, σωματικής βλάβης και φυσικά, της γνωστής πια υστερικής απειλής: Πηγαίνετε στην Ελλάδα, δεν έχετε θέση εδώ!

Τραγική περίπτωση είναι η κατεδάφιση του κτιρίου της οικογένειας Φέστα, για το οποίο διέθετε νόμιμα έγγραφα κατοχής και ήταν υποθηκευμένο από το 1993. Η κατεδάφιση έγινε προσωπικά από τον Έπαρχο Μπεσνίκ Αμπεντίνι και τον Προϊστάμενο της Πολεοδομίας Φατός Μάλιαϊ, για προσωπικά οφέλη. Για την πραγματοποίηση του μακάβριου έργου τους, επιστράτευσαν δυνάμεις εκτός  Επαρχίας, δηλαδή τραμπούκους από την πόλη, οι οποίοι άσκησαν και ασκούν βία επί της οικογένειας.

Οι Έλληνες Μειονοτικοί αποτελούν το 50% των ψηφοφόρων των Εξαμιλίων. Ο προαναφερόμενος Έπαρχος με υποσχέσεις και δόλο, πήρε την ψήφο τους και, ως εκπρόσωπος των πιο μαύρων κυκλωμάτων, από την άλλη κιόλας μέρα έβαλε σε εφαρμογή τα ανθελληνικά του σχέδια. Στην Διοίκηση της Επαρχίας λ.χ. δεν υφίσταται ίχνος Έλληνα υπάλληλου.

Εμείς, ως Έλληνες Μειονοτικοί, γνωρίζουμε την ευαισθησία σας απέναντι στη Μειονότητα και την Ελλάδα γενικότερα. Πάνω σ’ αυτό, στηρίζουμε τις ελπίδες μας ότι θα στρέψετε την προσοχή σας ώστε να επιλυθούν τα πολλά  προβλήματα, που τα προκαλεί η απαράδεκτη στάση των Τοπικών Αρχών απέναντι στο Ελληνικό στοιχείο.

Πιστεύουμε στο υψηλό σας αίσθημα δικαιοσύνης, και  αναμένουμε την παρέμβασή σας για όλα τα θέματα, που ταλαιπωρούν την Κοινότητά μας, με πρώτο και άμεσο την υφαρπαγή της ιδιοκτησίας και τις συνεχείς απειλές για εκφοβισμό και ξεριζωμό της οικογένειας Φέστα και πολλών άλλων. Έτσι, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε δυσάρεστα και τραγικά γεγονότα, που διαγράφονται στον κοινωνικό μας ορίζοντα.

Εξαμίλια, 10.08.2012                            

                                                           ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
                                                ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΕΞΑΜΙΛΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.