Σελίδες

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Να γνωρίσουμε τα χωριά της Βορείου Ηπειρου: Επαρχία Μεσοποτάμου - Η Αρδάσοβα


Είναι ένα χωριό που διοικητικά ανήκει στην επαρχία του Μεσοποτάμου, Νομού Δελβίνου. Βρίσκεται ανατολικά της επαρχίας, απλωμένο περισσότερο σ’ ένα ελαφρύ, μαλακό ύψωμα, 90 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, 2 χιλιόμετρα αριστερά της εθνικής οδού Δέλβινο Κονίσπολη. Συνορεύει με τις κοινότητες της Κρανιάς Βορειοδυτικά,  με την Λύβηνα  Βόρεια,  το Υμερεφέντι Ανατολικά και τον κάμπο  του Αβαριτσιώτη Νότια.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς και τα ερείπια που έχουν βρεθεί, είναι ένας αρχαίος οικισμός. Αυτό το αποδεικνύουν τα αρχαιολογικά ερείπια  όπου πέφτουν στο μάτι τα θέμελα ενός ειδωλολατρικού τεμένους  της αρχαίας περιόδου.
Οι κάτοικοί της, είναι όλοι ελληνικής καταγωγής πολίτες.


Η Αρδάσοβα αναφέρεται για πρώτη φορά στα τουρκικά δεφτέρια στα έτη 1431 με 11 οικογένειες και το 1582 με 48 οικογένειες.
Το 1852 είχε 19 σπίτια, το 1913 είχε 40 κατοίκους και το 1927 είχε 92 κατοίκους.
Στο χωριό λειτούργησε δημοτικό σχολείο στην ελληνική γλώσσα, το οποίο έκλεισε το 1998 λόγω μετανάστευσης των κατοίκων και των μαθητών.
Το 1957, με «εθελοντική» επιθυμία οι οικογένειες εντάχτηκαν στον γεωργικό συνεταιρισμό και αργότερα, αφού ενώθηκαν με το Μαραφέντι, Αβαρίτσα, Ρουμαντζά, Μεμόραχη και Δίβρη, σχημάτισαν τον ενωμένο συνεταιρισμό «Συναδέλφωση».

Από την Αρδάσοβα ήταν το παλικάρι Θύμιος Μπερίτσης που έπεσε πολεμώντας ηρωικά στο βουνό της Σκριφίτσας στον Αυτονομιακό Αγώνα του 1914 του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. 
Την ηρωική στάση του, ο λαϊκός τραγουδιστής την αποθανάτισε με το παρακάτω τραγούδι:
Το μάθατε τι γίνηκε στις ράχες της Σκριφίτσας;
Σκοτώσανε το Θύμιο μας, μοιρολογάει ο Βούρκος…

Και ο Βαγγέλης Γέννης πήρε μέρος στον Αυτονομιακό Αγώνα. 
Κι αυτός πληγώθηκε και ο λαός τον αποθανάτισε με το τραγούδι:
Στην Σκριφίτσας το πηγάδι, πληγώθηκε ‘να παλικάρι
κάτω στο ντερβένι, φέρνουνε Βαγγέλη Γέννη.
του χωριού μας το κάμαρη, του Ζωγράφου παλικάρι.

Οι κάτοικοί του αγκάλιασαν τον αντιφασιστικό αγώνα, όπως και όλος ο λαός της περιοχής του Βούρκου. Τις απόψεις για τον πόλεμο ο Αρδασοβίτης Σπύρος Θωμάς τις εξέφρασε με το δικό του τρόπο στο Συνέδριο της Μεμόραχης.

Η κυριότερη κατεύθυνση της οικονομίας είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η οπωροκαλλιέργεια.
Σήμερα στο χωριό επικρατεί η τρίτη ηλικία, λόγω της μετανάστευσης.

1 σχόλιο:

  1. Ο Σπύρος Θωμάς διετέλεσε δάσκαλος στην Βελλάς σχολή Ιωαννίνων . Ήταν πρωτοπόρος και εκ των οργανωτών του αγώνα για την ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου . '' Αυτοκτόνησε '' λέει το επίσημο πόρισμα κατά την επιστροφή του από μια μυστική συνεδρίαση της επιτροπής αγώνα για την ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου στην Κέρκυρα.Θα παρακαλούσα οποίον μπορεί και έχει τη δυνατότητα να κάνει μια ερευνά για παραπάνω πληροφορείς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.