Σελίδες

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Άλλος ένας Δερβιτσιώτης για την προάσπιση των αλβανικών εθνικών συμφερόντων!



Τρία στελέχη του ΚΕΑΔ υφυπουργοί στην Κυβέρνηση Έντι Ράμα!

Ο Άλκης Πούλης στο Εξωτερικών, η Ολ. Ίφτι στο Περιβάλλοντος και ο Ι. Μπάμπης στο Γεωργίας 

Τρεις Έλληνες μειονοτικοί από το κόμμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) θα συμμετέχουν στην Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, εκτός φυσικά, όπως ήδη έγραψε ο «Π.Λ.», από τον Πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος εκλέχτηκε στο αξίωμα του Αντιπροέδρου της Αλβανικής Βουλής. 


Ο λόγος για τον υποψήφιο βουλευτή Αργυροκάστρου, τον εκ Δερβιτσάνης Άλκη Πούλη (φωτό), ο οποίος αναλαμβάνει Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση «κλειδί» για την περαιτέρω προώθηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. 

Πρόκειται για έναν νέο, διακεκριμένο επιστήμονα Σύμβουλο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων με έντονη κοινωνική δραστηριότητα και πάντα με το ενδιαφέρον του στραμμένο στα προβλήματα της πατρίδας του, ιδιαίτερα σ’ εκείνα της ελληνικής ομογένειας. Αν και δεν κατάφερε να εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές, η μόρφωσή του, η πολυγλωσσία του, οι εμπειρίες του και η συνεπής στάση που όλα αυτά τα χρόνια κρατάει, φαίνεται ότι έπεισαν τον Βαγγ. Ντούλε να τον προτείνει για μια τόσο σημαντική θέση στη νέα αλβανική Κυβέρνηση. 

Οι άλλοι δυο μειονοτικοί που αναλαμβάνουν θέσεις στην σοσιαλιστική Κυβέρνηση είναι η  Ολγιάνα Ίφτι (Υφυπουργός Περιβάλλοντος) και ο Γιάννης Μπάμπης (Υφυπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης των Υδάτων).

• Οι σχέσεις των δυο λαών, ως γνωστόν, περνάνε κατά καιρούς από διάφορες φάσεις και διακυμάνσεις, οι ισορροπίες είναι λεπτές, γι’ αυτό και η παρουσία Ελλήνων στην Κυβέρνηση Ράμα - ιδιαίτερα αυτή του Άλκη Πούλη στο Υπ. Εξωτερικών  - είναι σημαντική.
Η παρουσία των τριών Υφυπουργών, όπως και αυτή του Βαγγ. Ντούλε στην Αντιπροεδρία της Βουλής αναμένεται να βοηθήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας, η οποία ουκ ολίγα έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια.  
Ελπίδα όλων λοιπόν είναι ότι με την συμμετοχή των «4» στην Κυβέρνηση Ράμα θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Ο καιρός θα το δείξει…


• Σταθερή αξία για την αλβανική πολιτική παραμένει η Κωνσταντίνα Μπεζιάνη ως πρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής για τις Μειονότητες η οποία αναφέρεται απευθείας στον εκάστοτε πρωθυπουργό της Αλβανίας.
Σημειώνεται  ότι η Μπεζιάνη, κόρη του ιστορικού στελέχους της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Θ. Μπεζιάνη, τοποθετήθηκε στην θέση αυτή όταν ιδρύθηκε η επιτροπή, επί σοσιαλιστικής κυβερνήσεως Φάτος Νάνο, παρέμεινε κατά τις δύο θητείες του δεξιού Σαλί Μπερίσα και συνεχίζει να ηγείται της επιτροπής επί της προσφάτως σχηματισθείσας σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Έντι Ράμα. 
Αποστολή της επιτροπής αυτής είναι η ανάδειξη των μειονοτήτων και η διαμεσολάβηση μεταξύ των οργάνων τους και του κράτους για την προστασία και ανάπτυξή τους.


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Το σχόλιο μας: Εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Γιάννης Ντάκος!
Αυτό μπορούμε να γράψουμε ως πρώτη αντίδραση για την τοποθέτηση του Άλκη Πούλη από τη Δερβιτσάνη στη θέση του υφυπουργού εξωτερικών της Αλβανίας, παίρνοντας κατά κάποιο τρόπο τη σκυτάλη, σε πιο αναβαθμισμένη θέση βέβαια, από τον συγχωριανό του Γιάννη Ντάκο, που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πρόξενος στα Ιωάννινα. 
Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο ο κ. Πούλης διατήρησε την "δερβιτσιώτικη έδρα" στο υπουργικό συμβούλιο μετά την τετραετή θητεία του Σπύρου Ξέρρα στο Υπουργείο Εργασίας επί κυβέρνησης Μπερίσα.  
Η "σκυτάλη" για την οποία κάνουμε λόγο δεν είναι άλλη από την εκπροσώπηση των αλβανικών εθνικών συμφερόντων προς το εξωτερικό.
Προφανώς ο πρώτος στη λίστα υποψήφιος του ΚΕΑΔ στην Περιφέρεια Αργυροκάστρου τοποθετήθηκε στη θέση αυτή προκειμένου να οδηγήσει την Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού, όπως διατυμπανίζεται, ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Έτσι δικαιώνεται απόλυτα το κεαδικό σύνθημα "Μόνο Ευρωπαίοι" που δεν αποκλείεται να είναι και έμπνευση του ίδιου του κου Πούλη. 

Όσο για την κυρία Μπεζιάνη όπως έγραψε και ο Πρωινός Λόγος παραμένει "σταθερή αξία", αφού οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται αλλά η ίδια παραμένει στη θέση της προέδρου της Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων στο γραφείο του Αλβανού Πρωθυπουργού από το 2003. Συνεπώς είναι περιττό να προσθέσουμε κάτι. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.