Σελίδες

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Σε απόλυτο παραλήρημα ο Ντιγκμπασάνης - Απαγορεύει οποιαδήποτε ελληνική εκπαιδευτική δραστηριότητα χωρίς την άδεια του!!!

Το ότι ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου έχει "ξεφύγει" γενικώς το γνωρίζουμε. 
Αυτό που διαπιστώνουμε όμως είναι ότι έχει ξεφύγει κατά πολύ και το θράσος του, αφού σε δελτίο τύπου που εξέδωσε προ ημερών απαγόρευσε ανοικτά οποιαδήποτε ελληνόγλωσση εκπαιδευτική δραστηριότητα από ιδιώτες ή σωματεία στην επικράτεια της ποιμαντικής του ευθύνης!!!

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Σχετικά με πληροφορίες απ’ το διαδίκτυο, που αναφέρονται σε πρωτοβουλίες  περί ενίσχυσεως εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε περιοχές της ι. μητροπόλεως Αργυροκάστρου και συγκεκριμένα στην Πρεμετή και τους Αγίους Σαράντα, ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος προς ενημέρωση του πιστών επισημαίνει: «Πλέον των 20 ετών στις περιοχές της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου γίνεται συστηματική προσπάθεια για την πνευματική καλλιέργεια των νέων και την εν γένει εκπαιδευσή τους. 

Για το σκοπό αυτό λειτουργούν οργανωμένες εκπαιδευτικές μονάδες και με εκπαιδευτικούς με την καλύτερη δυνατή πνευματική και επαγγελματική κατάρτηση, υπό την ευθύνη της Εκκλησίας. Λειτουργούν ταυτόχρονα ομάδες κατηχητικών και πνευματικά κέντρα νεότητας καθώς και κατασκηνώσεις για παιδιά και νέους. Παράλληλα με την πνευματική καλλιέργεια γίνεται προσπάθεια για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας με ειδικά φροντιστήρια στους νέους σύμφωνα με την παράδοση της εκκλησίας και τις ανάγκες του λαού στις περιοχές αυτές, ιδιαίτερα της Πρεμετής, των Αγ. Σαράντα και της Χειμάρρας.

Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό ομάδες ανθρώπων, οργανώσεις ή μεμοννωμένα πρόσωπα να αναλάβουν δράσεις στα όρια της πνευματικής και ποιμαντικής ευθύνης της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, να παρεμβαίνουν στο πνευματικό και επιμορφωτικό της έργο προς όφελος του ποιμνίου της.
Οποιοσδήποτε φορέας ή ιδιώτης θέλει να συμμετέχει στο πεδίο αυτό θα πρέπει να έρθει σε επαφή με την Μητρόπολη ούτως ώστε να εναρμονιστεί, συντονιστεί και συμπεριληφθεί στην προσπάθεια που γίνεται απ’ τον Τομέα Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Αργυροκάστρου».

www.katoci.com

Σε σχόλιο που γράφτηκε σε άλλο μπλογκ διαβάσαμε τις εξής εύλογες απορίες: 
"1) Από πότε μια μητρόπολη δικαιούται να αναλαμβάνει και μάλιστα με αποκλειστικότητα το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ έργο σε ΣΧΟΛΕΙΑ και ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ;
Της ανέθεσαν κάποια τέτοια αρμοδιότητα οι επίσημες κρατικές Ελληνικές ή Αλβανικές αρχές;
2) Με ποια λογική δικαιούται να στέλνει τελεσίγραφα ότι «δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό» … Απέκτησε και κατασταλτικούς μηχανισμούς η Ι.Μητρόπολη;;
3) Ας υποθέσουμε ότι όντως, το Ελληνικό κράτος (Υπουργείο Εξωτερικών), ανέθεσε την αρμοδιότητα στην Ι.Μητρόπολη Αργυροκάστρου να ασχοληθεί τα σχολεία και τα φροντιστήρια. Πως μπορεί να απαγορεύει ο Μητροπολίτης οποιονδήποτε άλλον να δραστηριοποιείται κι αυτός;; Απαγορεύεται κάποιος φορέας να ενισχύει φροντιστήρια στο αλβανικό κράτος;;; Υπάρχει σχετική νομοθεσία απαγόρευσης από το Αλβανικό κράτος και αποκλειστικής εξουσιοδότησης;"

Φυσικά η αντίδραση αυτή του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Ντιγκμπασάνη και των αυλικών του προκλήθηκε από την δραστηριότητα των φροντιστηρίων που αναπτύσσει από το 1991 η ΣΦΕΒΑ, η ιστορική αγωνιστική οργάνωση για το Βορειοηπειρωτικό, την οποία ίδρυσε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, Υπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Βορείου Ηπείρου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ και σήμερα καθοδηγεί ο διάδοχος του Ανδρέας, με αφορμή κάποια έκκληση που έκανε πρόσφατα το σωματείο για ενίσχυση του εθνικού αυτού έργου.
Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα σωματεία που πραγματοποιούν ανάλογες δραστηριότητες, όπως ο Οργανισμός Διεθνοποίησης Ελληνικής Γλώσσας, η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου κ.α.  
Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς, τόσα και τόσα χρόνια γίνονται αυτές οι δραστηριότητες, γιατί ενοχλήθηκε τώρα η τοπική εκκλησία;
Από την άλλη εμείς διαπιστώνουμε ότι αυτές οι δραστηριότητες δεν ενοχλούν εδώ και δεκαετίες τους Αλβανούς (ανοικτά τουλάχιστον δεν το εκφράζουν), ενοχλούν όμως την "δικιά μας" Μητρόπολη Αργυροκάστρου.
Τα συμπεράσματα στους αναγνώστες...

3 σχόλια:

  1. Kαvετε και σεις λαθος παντως νσ επιτιθεστε ετσι σε ενα μητροπολιτη. Σε δυσκολες στιγμες χρειαζομαστε ομοψυχια και συννενοηση και οχι διασπαση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη διάσπαση αγαπητέ την φέρνουν συμπεριφορές όπως αυτή που επιδεικνύει ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου που παρεμβαίνει με τέτοιο τρόπο σε υποθέσεις που δεν του πέφτει λόγος. Αν τώρα τη συμπεριφορά του Ντγκμπασάνη τη θεωρείτε συμπεριφορά ομοψυχίας και συνεννόησης τι να σας πούμε;
    Προσπαθούμε πάντως να μας εξηγήσει κάποιος το σκεπτικό αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά... Ή αλλιώς, ποιμένας δεν γίνεσαι μόνο με την χειροτονία, αλλά και με την όλη στάση σου. Κρίμα... Τουλάχιστον ας πρόσεχε τον περίγυρό του με τους προβατόσχημους λύκους που έχει ως δεξί χέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.