Σελίδες

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Έτοιμοι να ξεκινήσουν νέο πόλεμο στα εδάφη της Τουρκίας οι αντάρτες του PKK

Νέο «εμφύλιο πόλεμο» στα εδάφη της Τουρκίας είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), όπως διεμήνυσε την Τρίτη 22 Οκτωβρίου ένα από τα ηγετικά στελέχη της παράταξης, προειδοποιώντας πως οι αντάρτες θα επιστρέψουν στα εδάφη της νότιας Τουρκίας εάν η Άγκυρα δε δώσει νέα ζωή στην ειρηνευτική διαδικασία.

«Είτε θα δεχθούν σε βάθος και με νόημα διαπραγματεύσεις με το κουρδικό κίνημα, είτε θα υπάρξει ένας εμφύλιος πόλεμος στην Τουρκία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τσεμίλ Μπαγίκ, ιδρυτικό και ηγετικό στέλεχος του PKK.


Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Μπαγίκ κατηγόρησε την Άγκυρα πως διεξάγει έναν έμμεσο πόλεμο κατά των Κούρδων στη Συρία, υποστηρίζοντας ισλαμιστές αντάρτες που τους αντιμάχονται. Τόνισε μάλιστα πως η οργάνωση έχει το δικαίωμα να προβεί σε αντίποινα.

Τον Μάρτιο, το PKK συμφώνησε να αποχωρήσει από τα εδάφη της Τουρκίας και να υποχωρήσει στην κουρδική ζώνη του βόρειου Ιράκ. Ωστόσο, η διαδικασία αποχώρησης ανεστάλη τον Σεπτέμβριο, καθώς οι αντάρτες κατηγόρησαν την Άγκυρα πως δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

«Η διαδικασία έχει φτάσει στο τέλος της», σχολίασε ο κ. Μπαγίκ. «Τώρα ετοιμαζόμαστε να στείλουμε τις δυνάμεις που αποσύρθηκαν πίσω στο Βόρειο Κουρδιστάν [νότια Τουρκία], εάν η [τουρκική] κυβέρνηση δεν αποδεχτεί τους όρους μας».
Συμπλήρωσε πως η όποια απόφαση θα ληφθεί «τις επόμενες ημέρες».

Όπως σημείωσε ο κ. Μπαγίκ, το PKK ζητά, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης του φυλακισμένου ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν και αλλαγές στο Σύνταγμα.

www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.