Σελίδες

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Aυτόνομη κυβέρνηση σχημάτισαν οι Κούρδοι της Συρίας

Οι Κούρδοι στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσαν σήμερα τον σχηματισμό μιας αυτόνομης μεταβατικής κυβέρνησης, αφού κατήγαγαν πολλές νίκες στα πεδία των μαχών εναντίον ισλαμιστικών ομάδων που παίρνουν μέρος στην εξέγερση εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η σχετική ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Καμισλί, πόλη η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι, και τέσσερις μήνες αφού οι κούρδοι ηγέτες στη Συρία είχαν κάνει γνωστή την πρόθεσή τους να σχηματίσουν μια προσωρινή κυβέρνηση.

Βάσει της απόφασης αυτής η κουρδική επαρχία της Συρίας χωρίζεται σε τρεις περιοχές, η κάθε μία από τις οποίες θα έχει μια τοπική συνέλευση καθώς και εκπροσώπους στην περιφερειακή κυβέρνηση.


Η ανακοίνωση αναφέρει «τον σχηματισμό μιας μεταβατικής πολιτικής κυβέρνησης για την περιοχή του Δυτικού Κουρδιστάν-Συρίας». 
«Οι πρώτες αρμοδιότητες της μεταβατικής κυβέρνησης θα είναι η επεξεργασία των νόμων για τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών και η προετοιμασία γενικών εκλογών, καθώς και πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά θέματα και θέματα ασφαλείας στην περιοχή και τη Συρία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οι κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία διοικούνται από τοπικά συμβούλια από τα μέσα του 2012, οπότε αποχώρησαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. 
Η αποχώρηση αυτή είχε θεωρηθεί ως κίνηση τακτικής, με στόχο κυρίως να αποτρέψει τους Κούρδους να συνταχθούν με τους εξεγερμένους.
Πιο πρόσφατα μάχες είχαν σημειωθεί μεταξύ κούρδων μαχητών και τζιχαντιστών, ενώ τον Οκτώβριο οι κουρδικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα σημαντικό σημείο ελέγχου στα σύνορα με το Ιράκ.

Οι Κούρδοι αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού της Συρίας και ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.