Σελίδες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Η εφημερίδα "δημοκρατία" για την επίσκεψη Παπούλια στην Αλβανία

Εικόνα: Κωνσταντίνος Χολέβας
Τα αυτονόητα και τα αδιανόητα

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είπε το αυτονόητο. Οτι δηλαδή η ενταξιακή πορεία της γείτονος χώρας προς την Ευρ. Ενωση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής κοινότητος. Οι Αλβανοί πάλι έθεσαν το τσάμικο ζήτημα, το οποίο είναι για την ελληνική πλευρά αδιανόητο.


Στα Τίρανα ο Πρόεδρος Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της γείτονος ζήτησαν από την ελληνική αντιπροσωπία να περάσει και από τη Βουλή η άρση του εμπολέμου. Το εμπόλεμο αναφέρεται στη συμμετοχή αλβανικών τμημάτων στον ιταλικό στρατό τον Οκτώβριο του 1940. Το «ΟΧΙ» δεν το είπαμε μόνο στους Ιταλούς, αλλά και στους Αλβανούς εισβολείς, συμμάχους του Μουσολίνι. Τον Αύγουστο του 1987 η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ήρε το εμπόλεμο, αλλά η απόφαση δεν ενεκρίθη από τη Βουλή των Ελλήνων ούτε δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. 


Οι Αλβανοί ζητούν να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία, για να προωθήσουν πλέον με κάθε ένδικο και πολιτικό μέσο το ζήτημα των περιουσιών των μουσουλμάνων Τσάμηδων της Θεσπρωτίας. Η δημοκρατική Αλβανία υποστηρίζει τους απογόνους των εγκληματιών πολέμου, συνεργατών του φασισμού και του ναζισμού. Και τα δύο μεγάλα κόμματα στα Τίρανα ενθαρρύνουν τους Τσάμηδες να διεκδικήσουν τα χωράφια τους, που δημεύθηκαν με απόφαση του Δικαστηρίου Δοσιλόγων Ιωαννίνων το 1945!

Επιπλέον, τα Τίρανα απαιτούν την εξαρχής διαπραγμάτευση της συμφωνίας για ΑΟΖ και χωρικά ύδατα. Η προηγούμενη, που υπεγράφη επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή και Μπερίσα προ ολίγων ετών, ανετράπη από το Συνταγματικό Δικαστήριο κατόπιν πρωτοβουλίας του νυν πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Το μόνο θετικό στις ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι η υπόσχεση του Ράμα να επιτρέψει τη δημιουργία και άλλων ελληνικών στρατιωτικών κοιμητηρίων, ώστε να αναπαυθούν εν ειρήνη οι ψυχές των στρατιωτών μας που έγραψαν το Επος των βορειοηπειρωτικών βουνών το 1940-41. Ισως και η προοπτική του αγωγού ΤΑΡ να μας φέρει κάπως πιο κοντά.


Στην αλβανική προκλητικότητα απαιτείται άμεση απάντηση. Οταν εκείνοι μιλούν για Τσάμηδες, εμείς να προβάλλουμε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του Μαΐου του 1914, το οποίο προβλέπει την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου εντός αλβανικών συνόρων και υπεγράφη από την Αλβανία και τις Μεγάλες Δυνάμεις. Εκείνοι χορεύουν τσάμικο, εμείς κερκυραϊκό!



Κωνσταντίνος Χολέβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.