Σελίδες

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Τα συμπεράσματα μας από το αλβανικό έπος της Παπουλιάδας


Συμπληρώθηκε ήδη μία εβδομάδα από την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια σε Τίρανα και Αργυρόκαστρο και πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν όλο αυτό το διάστημα. 
Όσον αφορά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο πέρα από τα τετριμμένα περί "γέφυρας φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας".
Ακόμα και από το πέρασμα του από τη Βόρειο Ήπειρο ο κ. Παπούλιας ακολούθησε την πεπατημένη της Δερβιτσάνης που αποτελεί από την εποχή του Ενβέρ Χότζα την "βιτρίνα της μειονότητας". Για επίσκεψη σε περιοχές όπως η Χιμάρα και η Νάρτα μόνο σαν ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί. 
Πάντως κατά την επίσκεψη του στο κεφαλοχώρι της Δρόπολης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των συντάξεων του ΟΓΑ και να δώσει υποσχέσεις για μερική επίλυση του προβλήματος. Μάλιστα μετά από λίγες μέρες αντιπροσωπεία υπερηλίκων Βορειοηπειρωτών σε συνάντηση που είχε με ειδικό σύμβουλο της Γενικής Γραμματείας του Έλληνα Πρωθυπουργού έλαβε τη διαβεβαίωση ότι "από βδομάδα θα προετοιμαστεί τροποποίηση νόμου περί επαναχορήγησης, έστω μειωμένης, της Σύνταξης του ΟΓΑ και της συνέχισης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης", ενώ έφτασε στο σημείο να ευχαριστήσει με ανοικτή επιστολή τον κ. Παπούλια για την δήλωση του. Τον ευχαρίστησαν δηλαδή από την Επιτροπή Υπερηλίκων για την υπόσχεση του να αποκατασταθεί η αδικία. Για τέτοια κακομοιριά μιλάμε.
Από κει και πέρα το ζουμί της υπόθεσης ήταν στις συναντήσεις του Έλληνα Προέδρου και των Υπουργών που τον συνόδευαν στα Τίρανα. Στον κο Παπούλια επιφύλαξαν τσάμικη υποδοχή τόσο ο Αλβανός Πρόεδρος Μπουγιάρ Νισάνι όσο και η οργάνωση "Τσαμερία" με το κόμμα PDIU, ο πρόεδρος του οποίου αποκάλεσε ανοικτά "Τσάμη" τον πρώτο Έλληνα πολίτη, ενώ δεν δίστασε να "τσαμοποιήσει" σε εκδήλωση και τους Αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 Θ. Κολοκοτρώνη, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Μάρκο Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα!
Ο μεν Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος στη συνάντηση με την Αλβανίδα ομόλογο του έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Αλβανία και η κα Κοδέλι ζητούσε περισσότερα προνόμια για τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα...  
Επίσης στο πλαίσιο των επαφών του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης είχε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της αλβανικής κυβέρνησης, Νίκο Πελέσι, με τον οποίο και συζήτησε ζητήματα ενεργειακής πολιτικής που σχετίζονται και με την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στο Ιόνιο, την  Αδριατική και συνολικά την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Τώρα πως θα γίνει η αυτή η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών χωρίς να έχει λυθεί ακόμα το θέμα της ΑΟΖ, μόνο οι ίδιοι το ξέρουν. Τα επόμενα βήματα στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του αγωγού TAP, με έμφαση στη μεταφορά τεχνογνωσίας που διαθέτει η χώρα μας προς την αλβανική πλευρά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος με τον αλβανό υπουργό Ενέργειας και Βιομηχανίας, Ντάμιαν Τζικνούρι. Τέλος στη συνάντηση που είχε ο κ. Μανιάτης με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Δασών και Δασικών Πόρων της Αλβανίας Λεφτέρ Κόκα, συμφωνήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς προστασίας του περιβάλλοντος, δασών, διαχείρισης υδατικών πόρων και αποβλήτων.
Παράλληλα ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συνεννοήθηκε με την αντίστοιχη αλβανική πλευρά να εξαλειφθούν από τα σχολικά βιβλία που εκδίδουν τα Τίρανα οι αλυτρωτικές αναφορές εις βάρος της Ελλάδας. Βέβαια εδώ και μια δεκαετία έχουν συσταθεί επιτροπές οι οποίες εργάζονται για αυτό το σκοπό αλλά ουδεμία πρόοδο έχουμε δει πάνω σε αυτό το θέμα.
Εν ολίγοις το μόνο που μπορούμε να συμπεράνουμε με ασφάλεια είναι ότι έγινε μία επίσκεψη καθαρά για μπίζνες, ενώ οι όποιες αναφορές και το πέρασμα από τον βορειοηπειρωτικό χώρο αντιμετωπίστηκε ως αγγαρεία που έπρεπε να βγει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.