Σελίδες

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Επίτιμος δημότης Αργυροκάστρου ο Κάρολος Παπούλιας

του ανταποκριτή του ΑΜΠΕ Π. Μπάρκα

Με τη δημόσια διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει το οδοιπορικό της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να μην υπάρχει «κανένα σύννεφο, καμία σκιά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις», ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε το βράδυ της Τρίτης τη διήμερη επίσκεψή του στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο.

Αντιφωνώντας το δήμαρχο Αργυροκάστρου κατά την τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη της πόλης, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στη στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή διαδρομή της Αλβανίας, τον ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην χώρα αλλά και στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν πολεμώντας για την ειρήνη, κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.


«Η Ελλάδα θα υποστηρίξει το οδοιπορικό της Αλβανίας στην Ευρώπη. Το έκανε στο παρελθόν, θα εξακολουθήσει να το κάνει και στο μέλλον, για το καλό του αλβανικού λαού, για το καλό όλων μας» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στους Έλληνες της Αλβανίας, τους συνεχάρη γιατί, όπως είπε, «πρωτοστάτησαν σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες της χώρας, μπόλιασαν πνευματικά την Αλβανία και συνεχίζουν να το κάνουν».

Ο δήμαρχος Αργυροκάστρου Φλαμούρ Μπίμε μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Παπούλια -μάλιστα είχε αναρτήσει την ελληνική σημαία μαζί με την αλβανική στο περίφημο κάστρο της πόλης, κάτι που όπως έλεγαν ντόπιοι είχε να συμβεί από το 1940- χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα Πρόεδρο «ακριβό και δοκιμασμένο φίλο που διέλυσε τον πάγο της απομόνωσης για την Αλβανία και εξακολουθεί να συνδράμει στην σφυρηλάτηση της φιλίας μεταξύ των δυο λαών».
Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας κατευθυνόμενος οδικώς από τα Τίρανα στο Αργυρόκαστρο καθώς δεν κατέστη -λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών- δυνατή η μετάβασή του με ελικόπτερο Super Puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέθεσε στεφάνι στο ένα από τα δυο νεκροταφεία των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Κλεισούρα -το άλλο είναι στους Βουλιαράτες- σε κλίμα συγκίνησης.

Προηγήθηκε τρισάγιο που τελέσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο και στο οποίο παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ά. Γεροντόπουλος που συνόδευαν τον κ. Παπούλια, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λ. Ροκανάς και πλήθος κόσμου.
Ο κ. Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες στην ομιλία του στο Αργυρόκαστρο. Μεταξύ άλλων είπε ότι συγκινήθηκε βλέποντας τους σταυρούς των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι, όπως είπε, έπεσαν για να ξεπεραστεί το μίσος, ο πόλεμος, και να επικρατήσει η ειρήνη». «Εμείς είμαστε τυχεροί που επιζήσαμε και οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ειρήνη» είπε ο κ. Παπούλιας. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας συναντήθηκε με Έλληνες μειονοτικούς στο χωριό Δερβιτσάνη, στον κάμπο της Δρόπολης.

ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.