Σελίδες

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Οι Αλβανοί στη νότιο Σερβία ύψωσαν την αλβανική σημαία


www. echedoros-a.grΟι πολίτες, τα τοπικά αλβανικά κόμματα και τα θεσμικά όργανα του δήμου του Πρέσεβο, στην νότιο Σερβία, ανάρτησαν την αλβανική σημαία για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Αλβανίας – την 28η Νοεμβρίου- γνωστή ως Ημέρα της Σημαίας.                                                                    
Το δημοτικό συμβούλιο του Πρέσεβο οργάνωσε  για την επέτειο αυτή εορταστική εκδήλωση  στο κέντρο της πόλης το μεσημέρι, η οποία χαρακτηρίζεται ως διαμαρτυρία των Αλβανών κατοίκων της πόλης.


Σύμφωνα με το δήμαρχο του Πρέσεβο, Μουσταφά Ραγκμί, το δημοτικό συμβούλιο που συνήλθε στις 10:30 αποφάσισε να πραγματοποιήσει εκδήλωση- διαμαρτυρίας μπροστά στο δημοτικό κατάστημα, ενώ για το βράδυ διοργάνωσε ένα καλλιτεχνικό – πολιτιστικό πρόγραμμα.


«Ορισμένοι από τους λόγους της διαμαρτυρίας μας είναι ότι δεν επιτρέπεται η χρήση της εθνικής μας σημαίας και άλλα σύμβολα στους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μπέντβεντζα, καθώς και άλλα εκκρεμή προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αλβανοί της Νότιας Σερβίας», είπε ο Μουσταφά στα μέσα ενημέρωσης της Σερβίας, σύμφωνα με την ‘Μποτασότ’.


"Θα αντιδράσουμε ριζοσπαστικά" 


Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατικής Προόδου και πρώην πολιτικός εκπρόσωπος του «Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο-Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα»- UCMPB,  Ιονούζ Μοσλίου ανακοίνωσε  ότι οι Αλβανοί  στην Κοιλάδα 
του Πρέσεβο, θα αντιδράσουν με ‘ριζοσπαστισμό’,  εάν  το ζήτημα τους δεν συμπεριληφθεί στις συζητήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου που έχει προγραμματισθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Ο Μοσλίου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου 'Νέα Εποχή'- ‘Epoka e re’, δήλωσε ότι  θα παραδώσουν πολλά αιτήματα προς το Κοσσυφοπέδιο και την αλβανική κυβέρνηση και αποκάλυψε ένα από αυτά.
«Η Σερβία διαθέτει στον προϋπολογισμό της 45 εκατομμύρια στους Σέρβους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου. Εμείς θα προσπαθήσουμε να γίνουμε μέρος του προϋπολογισμού του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, θα πρέπει να κάνουμε  παράλληλους δήμους», τονίζει ο Μόσλιου.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι όσο διάστημα οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο δεν λάβουν όλα τα δικαιώματα, όπως λαμβάνουν οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, δεν θα καθίσουν σε διαπραγματεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση.
«Στην Νέα Υόρκη, ο Σέρβος πρωθυπουργός, αγνόησε τα θέματα των Αλβανών της Κοιλάδας- νότιας Σερβίας. Εμείς επιδιώκουμε αυτή η περιοχή να μείνει αλβανική και όχι της Σερβίας, πολεμήσαμε για τη χώρα αυτή», είπε ο Μουσλίου.

Στο τέλος της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν το ζήτημα των Αλβανών της Σερβίας, δεν συζητηθεί στις Βρυξέλλες,  είπε ότι αυτό που απομένει είναι η ριζοσπαστικοποίηση των Μουσουλμάνων Αλβανών.
«Εάν δεν υπάρχει τρόπος για να συζητήσουμε το πρόβλημα της Κοιλάδας του Πρέσεβο, θα ριζοσπαστικοποιηθούμε, δεν μας μένει άλλος δρόμος», είπε ο πρώην πολιτικός εκπρόσωπος του UCMPB.


Το μοντέλο της Benelux  των Βαλκανίων συζητήθηκε στην πόλη των Σκοπίων, στο δήμο Τσαΐρ

Η ιδέα της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό Μπενελούξ, προωθείται με στόχο την επέκταση του εμπορίου, χωρίς την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.
Πολιτικοί, καθηγητές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από τις χώρες αυτές, είπαν ότι κανείς δεν πρέπει να φοβάται αυτού του είδους της συνεργασία, η οποία έχει να κάνει με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και όχι με τη δημιουργία μεγάλων κρατών.

«Η Βαλκανική Μπενελούξ δεν προβλέπει αλλαγή των συνόρων, δεν προωθεί κάτι τέτοιο. Εμείς προωθούμε μόνο τη συνεργασία. Υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο  ΝΑΤΟ, κάθε χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας. 
Έτσι, δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή των συνόρων αλλά, απλά, για την ιδέα της συνεργασίας», δήλωσε ο Αρντιάν Σέχου, πρόεδρος της AGREEI [Action Group for Regional Economic and European Integration].

Εκτός από το οικονομικό συμφέρον και τη συνεργασία στην περιοχή, με βάση μιας Benelux  των Βαλκανίων, θα δοθεί η δυνατότητα να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Αυτή η επιτυχής συνεργασία εντός της περιοχής, θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο την πρόοδο των οικονομικών συνθηκών και θα συνεισφέρει ώστε να πεισθεί η ΕΕ, ότι η περιοχή είναι ώριμη και έτοιμη να συνδεθεί», τόνισε ο Ιζέτ Μεντζίτι πρόεδρος της κοινότητας Τσαΐρ των Σκοπίων.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα της περιφερειακής συνεργασίας. Η συνεργασία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επιτάχυνση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω τη διαδικασία συμφιλίωσης και την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην περιοχή, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών των Βαλκανίων και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή», δήλωσε ο Έντμοντ Χότζα, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενσωμάτωσης στην Αλβανία.

Shekulli


Απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ελλάδα σε ηγετικό μέλος
του τσάμικου κόμματος PDIU


Σε μέλος του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων- PDIU,  δεν παραχωρήθηκε η άδεια εισόδου στην Ελλάδα, από τις ελληνικές τελωνειακές αρχές.
Το συμβάν, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, έγινε στο συνοριακή διάβαση της Κρυσταλλοπηγής, όπου δεν επετράπη η είσοδος στην διευθύντρια του Ινστιτούτου Κοινωνικής Ασφάλισης, Vjollca Braho, η οποία είναι μέλος της προεδρίας του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων- PDIU.
Τα κίνητρα για αυτήν την ενέργεια δεν έγιναν ακόμη γνωστά, σημειώνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Μπράχο ταξίδευε με μια ομάδα άλλων 15 Αλβανών, οι οποίοι πέρασαν τα ελληνικά σύνορα χωρίς κανένα πρόβλημα, ενώ στην ίδια δεν της επετράπη.
Σύμφωνα με επικοινωνία που είχαμε –γράφει το αλβανικό δημοσίευμα- επιβεβαιώθηκε ότι η εμπόδισή της να περάσει τα ελληνικά σύνορα και αυτό οφείλεται στην πολιτική της δράση με το Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας- PDIU, όπου είναι μέλος της ηγεσίας.

Η ίδια δήλωσε:
«Δεν μου επετράπη η είσοδος στην Ελλάδα από τις ελληνικές αρχές, λόγω της εμπλοκής μου στην πολιτική του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων. Ήμασταν μια ομάδα 15 ατόμων που ταξιδεύαμε μόνοι μας και δεν μου επετράπη  η είσοδος. Η ελληνική αστυνομία ισχυρίστηκε ότι μπορούσα να διέλθω μετά από έλεγχο που θα διενεργούνταν στην Αθήνα», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.