Σελίδες

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Εντός του Νοεμβρίου οι τελικές υπογραφές για Ιόνια Οδό



• Μπορεί η Ήπειρος στις παρούσες δύσκολες συνθήκες να κάνει τα βήματα εκείνα που απαιτούνται προκειμένου να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Το ερώτημα απασχολεί φορείς και πολίτες κι έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς διάφορες προτάσεις ως απάντησή του.

Χθες την δική του άποψη διατύπωσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή μας, δίνοντας παράλληλα ορισμένες θετικές ειδήσεις για θέματα που «καίνε» την Ήπειρο, όπως οι μεγάλοι οδικοί άξονες, η τελική συμφωνία για τους οποίους είναι πια θέμα ημερών.

Ο Επίτροπος έκανε λόγο για την ανάγκη μιας στρατηγικής από πλευράς των περιφερειών που θα στοχεύει στην «έξυπνη εξειδίκευση», δηλαδή στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής, η οποία θα υλοποιηθεί με «όχημα» το χρηματοδοτικό  πρόγραμμα  της επόμενης προγραμματικής περιόδου που θα είναι ξεχωριστό για κάθε περιφέρεια. Ειδικά για την  Ήπειρο αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να παίξει η επένδυση στην καινοτομία, αλλά και ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός, ενώ συνεχάρη τον Αλέκο Καχριμάνη για την έξοχη δουλειά που γίνεται από την Περιφέρεια, η οποία είναι πρώτη στη χώρα μας όσον αφορά την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.

Μάλιστα, παρέλαβε από την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη ένα αναλυτικότατο ενημερωτικό σημείωμα – εισήγηση για την έγκριση χρηματοδότησης του διαρθρωτικού αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου την περίοδο 2014 – 19!

Οι μεγάλοι άξονες

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σίγουρα ως τα τέλη Νοεμβρίου πρόκειται να μπουν οι υπογραφές στην τελική συμφωνία για τους μεγάλους οδικούς άξονες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ιόνια Οδός και ο Ε65! Αυτό ήταν ίσως και το πιο «χειροπιαστό» νέο της χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν στην Περιφέρεια, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αλέκο Καχριμάνη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «περιμένω την τελική έγκριση των οριστικών συμβάσεων από τις ελληνικές αρχές, απ’ ότι ακούω η συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και εγώ θα την υπογράψω. Πιστεύω ότι εντός του Νοεμβρίου θα έχει λήξει το θέμα»!

Στο θέμα των μεγάλων οδικών έργων αναφέρθηκε προχθές βράδυ σε δείπνο εργασίας παρουσία του Γιοχάνες Χαν και ο πρώην αναπλ. Υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης, διαβεβαιώνοντας ότι οι τροποποιημένες συμβάσεις παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων είναι πλέον υπό οριστικοποίηση, μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους, τις τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

από την εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.