Σελίδες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ανοικτή επιστολή Χιμαριωτών προς Έντι Ράμα για τις κατασχεμένες ιδιοκτησίες τους

Σε ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, την οποία υπογράφουν ο Πρίαμος Μπολάνος και ο Γιόργης Χαντζάρης αναφέρουν την αδικία την οποία έχουν υποστεί με τις κατασχεμένες από το αλβανικό κράτος ιδιοκτησίες των κατοίκων της Χιμάρας.

Στην μακροσκελή επιστολή τους,  αναφέρουν τον κόπο της δημιουργίας των περιουσιών αυτών, οι οποίες δεν είχαν πειραχτεί ούτε από το οθωμανικό κράτος, εντούτοις κατασχέθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα.

Επισημαίνουν ότι η επιστροφή της ιδιοκτησίας είναι συνταγματική επιταγή του αλβανικού κράτους και δέσμευση για τη διάθεση της γης στους πραγματικούς ιδιοκτήτες, τους Χιμαριώτες, των οποίων η περιουσία κατά τα έτη 1945-1946, κατασχέθηκε βάσει της εκτέλεσης της αγροτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης εκείνης της εποχής.

«Σε μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία, για την οποία έχετε δεσμευτεί, και για την οποία όλοι εργαζόμαστε, η ιδιοκτησία είναι μία σημαντική χαρακτηριστική παράμετρος ή με άλλα λόγια, είναι το άλφα και το ωμέγα των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφέρεται στην ανοικτή επιστολή.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά του ιστορικού της κατάσχεσης της περιουσίας από το κομμουνιστικό καθεστώς και πως αυτή έχει δημιουργηθεί από τους Χιμαριώτες «σπάσαμε πέτρες με τα χέρια και φυτέψαμε δέντρα», γράφουν χαρακτηριστικά, αναφερόμενοι στις βραχώδεις ακτές του Ιουνίου πελάγους.

«Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους κατοίκους των ακτών του Ιονίου και εκφράζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας προς εσάς κ. Πρωθυπουργέ. Με το υπουργικό συμβούλιο θα απονέμειτε δικαιοσύνη βάσει του κυβερνητικού σας προγράμματος»

Οι δύο γιοι της Χιμάρας:

Priamo BOLLANO και Jorgji HANXHARI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.