Σελίδες

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Παπούλιας στη Δερβιτσάνη: Θα λύσουμε μερικώς το πρόβλημα των συντάξεων του ΟΓΑ

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας στη Δερβιτσάνη


Αγαπητές συμπατριώτισσες,
Αγαπητοί συμπατριώτες,
Με χαρά και συγκίνηση ξαναέρχομαι στα γνώριμα ιστορικά μέρη σας αυτή τη φορά ως πρώτος πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας για να ανανεώσω τους δεσμούς φιλίας που με συνδέουν μαζί σας εδώ και πολλά χρόνια. Ο νους μου τρέχει πίσω σε εκείνες τις δύσκολες ημέρες των πέτρινων χρόνων της δεκαετίας του ‘80, όπου λαχταρούσατε να γνωρίσετε την άγνωστη μέχρι τότε πατρίδα σας, την Ελλάδα, που για εσάς μέχρι τότε ήταν ένας θρύλος, μια οπτασία, ένα άπιαστο όνειρο.
Οι καιροί άλλαξαν, τα συρματοπλέγματα έπεσαν, οι διαδικασίες των ελέγχων στα σύνορα απλοποιήθηκαν και οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές των συνόρων μπορούν πλέον να διακινούνται και να επικοινωνούν ελεύθερα. Αυτό που σήμερα θεωρείται αυτονόητο, για εμένα ήταν κάποτε όνειρο ζωής και ένα στοίχημα που κερδίσαμε όλοι μαζί με πολλούς αγώνες και κόπους, σε πείσμα όλων αυτών που κάποτε ανατρίχιαζαν στην ιδέα ανοίγματος των συνόρων και αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας και των δύο φίλων λαών.
Η συγκίνησή μου είναι βαθειά και η χαρά μου μεγάλη που βλέπω όλους εσάς τις χιλιάδες ομογενείς μας – πολλοί από εσάς, ιδίως οι μεγαλύτεροι, μου είσθε γνώριμοι – να έρχεσθε εδώ στη Δερβιτσάνη, το κεφαλοχώρι της Δερόπολης, από τα Τίρανα, τη Χειμάρρα, το Λούκοβο, το Μουρσί, την Κορυτσά, τους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο, και το Πωγώνι.
Με την μαζική συμμετοχή σας σ’ αυτό το μεγάλο σημερινό αντάμωμα, υποδηλώνετε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, είναι εδώ, είναι παρούσα και παραμένει πάντα ζωντανή, πολυάριθμη και ακμαία.
Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρω ότι αποτελείτε ένα από τα πιο φιλοπρόοδα και νομοταγή τμήματα του αλβανικού λαού, που έχει συμβάλει αποφασιστικά στη διαδικασία εκδημοκρατισμού και ανάπτυξης της Αλβανίας, αλλά και ένα από τα πλέον εκλεκτά και αξιέπαινα κομμάτια του Ελληνικού Έθνους.
Εξάλλου, μη λησμονούμε ότι μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας δεν είσθε μόνο εσείς που ζείτε μόνιμα στην Αλβανία, αλλά και οι χιλιάδες συμπατριώτες μας, Αλβανοί πολίτες, ελληνικής καταγωγής που ζουν και εργάζονται είτε στον ελλαδικό χώρο, είτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Αμερική και την Αυστραλία, οι οποίοι διατηρούν στενούς δεσμούς, αλλά και περιουσιακά στοιχεία εδώ.
Ο Ελληνισμός της Αλβανίας έδωσε πάντα το παρόν σε όλους τους αγώνες του Έθνους και διακρίθηκε στα γράμματα, τις επιστήμες, τις τέχνες, τον πολιτισμό, την επιχειρηματική δράση και τον αθλητισμό.
Η Ελληνική Πολιτεία σας οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι της έχετε προσφέρει και η παρουσία τόσο η δική μου, όσο και των εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβέρνησης που με συνοδεύουν, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πλέον κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο ότι η μητέρα πατρίδα είναι πάντα στο πλευρό σας, νοιάζεται για τα προβλήματά σας και προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο, παρά τις σημερινές ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, να βελτιώσει και να επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας που σας απασχολούν είτε στην Αλβανία, είτε στην Ελλάδα.
Ήδη, όπως και οι ίδιοι έχετε διαπιστώσει έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ως προς τη σύντμηση του χρόνου απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Γνωρίζω τα συνταξιοδοτικά προβλήματα που σας απασχολούν. Οι αρμόδιοι Έλληνες Υπουργοί με έχουν διαβεβαιώσει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την μερική έστω επίλυσή τους, όπως και της διατήρησης του δικαιώματος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη, εσείς ο Ελληνισμός της Αλβανίας, καλείστε να διαδραματίσετε πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς όσοι από εσάς κατέχετε και την ελληνική ιθαγένεια – και είστε πλέον πολλοί – αποτελείτε τους πρώτους Ευρωπαίους πολίτες στην χώρα αυτή.
Εκείνο που θέλω πάντως να υπογραμμίσω είναι ότι η πορεία αυτή, την οποία η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά, περνάει μέσα από την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων που θέτει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως μέσα από την κατοχύρωση και τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Ένα είναι σίγουρο ότι από την επανεκκίνηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, την επαναφορά των τελευταίων σε ευρωπαϊκή τροχιά, καθώς και την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών – που όπως με ικανοποίηση διαπίστωσα κατά τις συνομιλίες που είχα στα Τίρανα με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αλβανίας, αποτελεί πλέον επιθυμία και της αλβανικής πλευράς – οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είστε εσείς οι Έλληνες της Αλβανίας που σε περιόδους εντάσεων ήσασταν εκείνοι που πληρώσατε πρώτοι το τίμημα της διαφορετικής εθνικής καταγωγής σας.
H Ελλάδα, στο πλαίσιο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, θα προστατεύσει τους εδώ ομοεθνείς της: οι εδώ διπλωματικές και προξενικές μας Αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να προασπίσουν τα δικαιώματά σας και να σταθούν, λειτουργώντας χωρίς αποκλεισμούς και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ακάματος συμπαραστάτης και αρωγός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας που σας απασχολούν.
Αγαπητές συμπατριώτισσες, Αγαπητοί συμπατριώτες,
Θα ήθελα, επίσης, παρακολουθώντας πάντα στενά τις εδώ εξελίξεις, αλλά και τα ομογενειακά δρώμενα, να σας εκφράσω τη βαθειά ικανοποίηση όλων μας στην πατρίδα για την σημαντική πρόοδό σας σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της αλβανικής κοινωνίας. Μας κάνει υπερήφανους το γεγονός ότι εσείς, οι εδώ ομοεθνείς μας, κατέχετε αξιοζήλευτες θέσεις στη κεντρική αλβανική πολιτική σκηνή, την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την οικονομία, τα γράμματα, τις επιστήμες και τις τέχνες.
Σας συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου για τα επιτεύγματά σας και να είστε βέβαιοι ότι αυτά μπορεί να είναι μελλοντικά ακόμη μεγαλύτερα, εάν αποκατασταθεί πλήρως η ψυχική ενότητα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και αναδειχθούν τα πραγματικά αριθμητικά και ποιοτικά της χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ – ιδίως στα νιάτα της Μειονότητας – για την αθρόα προσέλευσή τους και να ευχηθώ σε όλους σας υγεία, πρόοδο στα παιδιά σας, πολλές επιτυχίες στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες και να κρατάτε πάντα άσβεστη τη φλόγα της πατρίδας μέσα σας μαζί με την ελληνική σας λαλιά.
Σας ευχαριστώ.
Να σημειωθεί ότι οι Έλληνες της περιοχής, υποδέχτηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με παραδοσιακές μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από τοπικά συγκροτήματα, ενώ ο έπαρχος Κάτω Δρόπολης Δημήτρης Μαλούκης του δώρισε μια παραδοσιακή δροπολίτικη ενδυμασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.