Σελίδες

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Σε ρόλο υπερασπίστριας της ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου η Αμερικάνα Πρέσβης στην Πρίστινα!


Δεν θα επιτρέψουμε δημιουργία "Σερβικής Δημοκρατίας"

Δεκέμβριος 4, 2013.

Πρίστινα.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, Tracey Ann Jacobson,  σχολίασε τη «νίκη της Σερβίας» σε εννέα (τελικά) δήμους του Κοσσυφοπεδίου και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία μιας «Σερβικής Δημοκρατίας» στο Κοσσυφοπέδιο, όπως αναφέρει η σερβική « politika» που επικαλείται την «Koha» του Κοσσυφοπεδίου.

Η Jacobson πιστεύει ότι η ανάδειξη σε εννέα δήμους του Κοσσυφοπεδίου, της σερβικής πλειοψηφίας, δεν θα αποτελέσει απειλή για το Κοσσυφοπέδιο.

Εξάλλου, σε συνέντευξή της στην αλβανική εφημερίδα της Πρίστινας, “Koha Ditore”,  η πρέσβειρα των ΗΠΑ, δήλωσε:

«Νομίζω ότι ο κάθε κίνδυνος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τις συνομιλίες, πιστεύω, επίσης, ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μην δημιουργηθεί μια κατάσταση τύπου «Σερβικής Δημοκρατίας» μέσα στο Κοσσυφοπέδιο».


101 χρόνια από την δημιουργία των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων 

Σήμερα το πρωί, στο χώρο του αμφιθεάτρου του Υπουργείου Άμυνας πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου των 101 χρόνων από την ίδρυση των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Ο Ισμαήλ Κεμάλ ανακοίνωσε στις 28 Νοεμβρίου του 1912 την ανεξαρτησία της Αλβανίας στον Αυλώνα και στις 4 Δεκεμβρίου του 1912 ιδρύθηκε το Υπουργείο Πολέμου, που μετεξελίχθηκε στις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει το στρατιωτικό δημοσίευμα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγος Giorolamo Bazo,  αναφέρθηκε στην πορεία, τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στην υπόσταση των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων που σήμερα έχουν καταστεί πλήρως ενσωματωμένο μέρος των δομών του ΝΑΤΟ.

Η υπουργός Άμυνας, Mimi Kodheli, αναφέρθηκε στην ομιλία της στους Αλβανούς πατριώτες που μέσα στον περασμένο αιώνα άφησαν το στίγμα τους στην πορεία του αλβανικού κράτους.

«Σήμερα πιστεύουμε», είπε ο Κοντέλι, «ότι με τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούμε θα έχουμε έναν στρατό, μικρό σε αριθμό, αλλά με επαγγελματίες στρατιώτες, ικανοί να εκπληρώσουν τη συνταγματική αποστολή τους, μια προσπάθεια που κορυφώθηκε με την πλήρη ένταξη της χώρας στις δομές της Συμμαχίας».

«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που κληρονομήσαμε, η νέα κυβέρνηση έχει αταλάντευτη πολιτική βούληση να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις  που είναι αναγκαίες για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας», πρόσθεσε η Κοντέλι.



Από τη μία η πρέσβης των ΗΠΑ στην Πρίστινα δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα. Δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι  αμερικάνικο προτεκτοράτο και δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της για τυχόν απόσχιση των σερβικών περιοχών. Μόνο οι Αλβανοί είχαν δικαίωμα να αποσχισθούν από τη Σέρβια. Οι Σέρβοι να ενταχθούν στην μητέρα πατρίδα τους ούτε λόγος.
Όσο για τον αλβανικό στρατό υπήρχε ουσιαστικά και πριν το 1912 και αποτελούσε τμήμα του οθωμανικού. Τώρα έναν αιώνα μετά την ανεξαρτητοποίηση της χώρας ο στρατός είναι υπό την οργάνωση ουσιαστικά των αδερφών τούρκων. Η ιστορία κάνει κύκλους... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.