Σελίδες

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Η εκπρόσωπος του αλβανικού Υπουργείου και η απάντηση της μαθήτριας: "Δεν έχουμε βιβλία"

Η εκπρόσωπος του Αλβανικού Υπουργείου και η απάντηση της μαθήτριας:
Η εκπρόσωπος του αλβανικού Υπουργείου Παιδείας κατέβηκε και στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας. Βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο εννιάχρονο σχολείο του Μεσοποτάμου, νομού Δελβίνου.

Ο σκοπός επισκέψεως της εκπροσώπου του αλβανικού Υπουργείου, δεν ήταν να δει  το χώρο διδασκαλίας των μαθητών και το διδακτικό υλικό. Άλλη ήταν η ανησυχία της: 
Κατά πόσο οι μαθητές ελληνικής καταγωγής μαθαίνουν και χειρίζονται την αλβανική γλώσσα.

Γι’ αυτό το πρώτο μέλημά της, σαν μπήκε στην τάξη, ήταν να ρωτήσει τους μαθητές αν μιλούν αλβανικά στο σχολείο και αν μαθαίνουν καλά την αλβανική γλώσσα.
Σήκωσε την πρώτη  μαθήτρια που της έπιασε το μάτι και της είπε να της πει μια πρόταση στην αλβανική. Η μαθήτρια, που φέτος επέστρεψε από την Ελλάδα και δεν γνωρίζει την αλβανική, μολαταύτα της είπε την πρόταση: «Δεν έχουμε βιβλία».
Κόμπιασε η εκπρόσωπος , αλλά αγνόησε την απάντηση της μαθήτριας.


Πέρασαν τέσσερις μήνες και η κατάσταση των σχολείων παραμένει η ίδια. Οι μαθητές χωρίς βιβλία, κρατούν σημειώσεις και κάνουν φωτοτυπίες από κάποιο βιβλίο της περσινής χρονιάς. Ακριβώς όπως τα μεταπολεμικά χρόνια.
«Φταίει η Ελλάδα, που δεν έκδωσε για φέτος βιβλία», τους είπε  ο δεύτερος εκπρόσωπος του Υπουργείου που πέρασε από το ίδιο σχολείο.

Όχι κύριοι εκπρόσωποι του αλβανικού Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Δεν φταίει η Ελλάδα. Μπορεί και αυτή να ‘χει το μερίδιό της, αλλά ο κυριότερος φταίχτης είναι το δικό σας Υπουργείο, είναι το αλβανικό κράτος που χαρακτηρίζει τα ελληνικά σχολεία ως δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, σ’ έναν καιρό που είναι υποχρεωμένοι, βάση των Διεθνών Συμβάσεων, της Σύμβασης Πλαισίου που υπέγραψαν και του ίδιου του Συντάγματος της χώρας το οποίο, στο άρθρο 20 τονίζει: «Τα άτομα που ανήκουν σε μειονότητες ασκούν σε ισότητα μπροστά στο νόμο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους. Έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα, χωρίς να τους εμποδίσουν και να τους υποχρεώσουν, την εθνική, μορφωτική, θρησκευτική και γλωσσική τους  ταυτότητα. Έχουν το δικαίωμα να τις διαφυλάξουν  και να τις  αναπτύξουν αυτές, να διδάσκουν και να διδάσκονται στην μητρική τους γλώσσα…»

Δεν καταλαβαίνουν πως όταν απορρίπτεται το αίτημά τους για ενταξιακή πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το σλόγκαν: «Δεν πληρείτε ακόμα τους όρους», μέσα τους υπολογίζεται και ο όρος αυτός; Η Εξασφάλιση των μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Αυτό που διατυπώνει και το δικό τους Σύνταγμα;
Δεν το γνωρίζουν αυτό οι εκπρόσωποι του Υπουργείου; Ή  μήπως τους πνίγει ο εθνικισμός και δεν βλέπουν πάρα πέρα από τη μούρη τους.
Με τέτοιες τάσεις, συμπεριφορές, εγωισμούς, εθνικισμούς … δεν μπορούν να πείσουν τα κράτη εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είπαν  ΟΧΙ στην χορήγηση καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε. Ένωση.   

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.