Σελίδες

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Εστία Πωγωνήσιου πολιτισμού το Δημοτικό Πανεπιστήμιο Δελβινακίου

• Σε πνευματική εστία μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα συντήρησης και ανάδειξης της τεράστιας Πωγωνίσιας παράδοσης, των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών της ακριτικής αυτής περιοχής που κατά το παρελθόν γνώρισε μεγάλη άνθηση, μπορεί να εξελιχθεί το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δελβινακίου, που ήδη συμπλήρωσε μία επιτυχημένη περίοδο λειτουργίας.

Για να γίνει αυτό, πρέπει το συγκεκριμένο ίδρυμα να καθιερωθεί ως φορέας παιδείας και πολιτισμού και να διατηρηθεί, καθώς είναι σαφές πως οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν ευνοούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Πάντως, το ξεκίνημα του Δ.Ε.Α.Π. «Ηροκλής Βασιάδης» υπήρξε ελπιδοφόρο, αφού κατάφερε από τους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του να προσελκύσει εκατοντάδες σπουδαστές απ’ όλη την Ελλάδα. 
Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο πρυτανεύων και «ψυχή» του ιδρύματος ομότ. Καθηγητής Απόστολος Παπαϊωάννου, το Πανεπιστήμιο έτυχε της αμέριστης στήριξης του Δήμου Πωγωνίου, ενώ «αγκαλιάστηκε» θερμά από την τοπική κοινωνία, η οποία δέχεται ήδη σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία του Δ.Ε.Α.Π. στην «καρδιά» του Πωγωνίου!

Ελπιδοφόρο ξεκίνημα 
Μια νέα εκπαιδευτική περίοδος ξεκινάει επίσημα σήμερα στο Δημοτικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο «Ηροκλής Βασιάδης» στο Δελβινάκι, με συνέχεια στους κύκλους σπουδών οι οποίοι εγκαινιάστηκαν κατά την επίσημη έναρξή του τον περασμένο Οκτώβριο.
Τα πρώτα βήματα του Ανοικτού Πανεπιστημίου υπήρξαν πολύ ελπιδοφόρα. Μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί στους πέντε κύκλους σπουδών του 276 άτομα, ενώ άλλα 26 δήλωσαν συμμετοχή στο μεταπτυχιακό τμήμα του Δ.Ε.Α.Π.. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, πρόκειται για άτομα κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου, από φοιτητές μέχρι συνταξιούχους και από καθηγητές και επιστήμονες μέχρι εργάτες, οι οποίοι δεν είναι μόνο από την περιοχή του Πωγωνίου. 

Στο Δ.Ε.Α.Π. φοιτούν σήμερα σπουδαστές απ’ όλη την Ήπειρο (Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα), την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, ακόμα και από τα Σφακιά της Κρήτης!
Η τελευταία αυτή πόλη έχει αδελφοποιηθεί με το Δελβινάκι, προς τιμήν του ήρωα της μάχης του Φραγκοκάστελλου Χατζημιχάλη Νταλιάνη και σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει παράρτημα του Δ.Ε.Α.Π. Δελβινακίου και στα Σφακιά!

Ο Αποστ. Παπαϊωάννου 
«Το Δημοτικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Δελβινακίου, αυτή η πνευματική εστία, πρέπει να διατηρηθεί. Δεν είναι φυσικά κάτι καινούριο ως πρωτοβουλία. Ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα. Εξάλλου, το Πωγώνι έχει μια τεράστια παράδοση πολιτισμού, επιστημών, γραμμάτων, τεχνών και υπό την έννοια αυτή όραμά μας είναι η συγκεκριμένη παράδοση αφενός να συντηρηθεί κι από την άλλη να αναδειχθεί ή ακόμα και να εμπλουτιστεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Παπαϊωάννου, υπενθυμίζοντας παράλληλα την τεράστια δυναμική της Πωγωνήσιας αποδημίας.

«Έχουμε στόχους, έχουμε οράματα, πρέπει να σταθούμε και θα το παλέψουμε γιατί οι καιροί δεν ευνοούν. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να αντιδράσει κανείς, να αντισταθεί», σημείωσε με νόημα ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός. Αναφερόμενος δε, στο Δήμο Πωγωνίου, επισήμανε ότι υπήρξε μεγάλη υπόθεση για το Δ.Ε.Α.Π. η υποδοχή που του επιφύλαξε και φυσικά η προσφορά του διατηρητέου κτιρίου του πρώην Αρρεναγωγείου στο Δελβινάκι όπου στεγάζεται το ίδρυμα.

Ο Δήμος Πωγωνίου 
Σταθερή είναι η στήριξη που παρέχει ο Δήμος Πωγωνίου στο Δημοτικό Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο «Ηροκλής Βασιάδης», αφού τα οφέλη για την περιοχή είναι πολλαπλά. Όπως ανέφερε χθες μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.» ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Μάγκος, υπεύθυνος για το Δ.Ε.Α.Π., «το Πανεπιστήμιο φέρνει ξένο κόσμο στην περιοχή μας, οι οποίοι δεν έχουν ξανάρθει ποτέ εδώ, κάτι που είναι μεγάλη υπόθεση τόσο για το Δελβινάκι όσο και για όλο το Δήμο, ενώ καλύπτει την ανάγκη των πολιτών για μάθηση, όπως αποδεικνύει η πέρα από κάθε προσδοκία προσέλευση σπουδαστών σ’ αυτό». 
Φιλοδοξία του Δήμου Πωγωνίου, όπως είπε, είναι να καθιερωθεί το Πανεπιστήμιο και να γίνει πανελληνίως γνωστό. Ως προς αυτό, κατέληξε, ένα σημαντικό βήμα θα γίνει με την ίδρυση το αμέσως επόμενο διάστημα παραρτήματος του Δ.Ε.Α.Π. στα Σφακιά της Κρήτης.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.