Σελίδες

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Τοξικά απόβλητα ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Φοινίκη!



Να που υπάρχουν τελικά και θαμμένα μνημεία του αλβανικού πολιτισμού!
Στον ευρύτερο χώρο της αρχαίας ελληνικής πόλης της Φοινίκης που βρίσκεται 5 χλμ. από την πόλη των Αγίων Σαράντα, βρέθηκαν θαμμένα βαρέλια με τοξικά απόβλητα, τυχαία, από ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια, όπως χαρακτηριστικά γράφουν τα αλβανικά δημοσιεύματα .

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος Ιόνιος, Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφόρησης "AJMMI", με μηχανήματα σκάνερ διενέργησαν έρευνα και εντόπισαν 50 βαρέλια τοξικών ουσιών θαμμένα στο χωριό της Φοινίκης. Ο επικεφαλής του οργανισμού Shkelqin Hajno, μιλώντας στα αλβανικά ΜΜΕ αποκάλυψε ότι τα θαμμένα βαρέλια με τοξικές ουσίες βρίσκονται θαμμένα στο σημείο αυτό εδώ και δύο δεκαετίες και επιβεβαιώθηκε από πληροφορίες που στο παρελθόν είχε περισυλλέξει ομάδα που ασχολείται με το περιβάλλον.

Η συγκλονιστική είδηση αποκαλύπτει πτυχές και γεννά ερωτήματα για τα στιγμιαία και τα διαρκή εγκλήματα, γιατί περί εγκληματικής συμπεριφοράς πρόκειται, της αλβανικής πολιτείας για τους αρχαιολογικούς χώρους, τους θησαυρούς ελληνικής ιστορίας και παγκόσμιας κληρονομιάς .
Όπως όλα δείχνουν, δεν αρκούσε η μεγάλη πυρκαγιά που το Σεπτέμβριο του 2012 κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Φοινίκης στην Βόρειο Ήπειρο καθώς και κατεδαφίσεις αρχαίων τειχών στη Φοινίκη με σκοπό την κατασκευή ιδιωτικής οικίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα αλβανική εφημερίδα "SHQIP".
Αλλά, ούτε οι περιπτώσεις των Αλβανοί βοσκών που βόσκουν τις αγελάδες τους στους πρόποδες αρχαιολογικών λόφων, όπως στο βόρειο τμήμα της Φοινίκης. Πρόσφατα, βοσκός βρήκε νομίσματα της ελληνιστικής περιόδου που όπως φαίνεται τα είχε βγάλει στην επιφάνεια του εδάφους κάποιο ρυάκι νερού μετά από βροχοπτώσεις.
Η ευρύτερή περιοχή, όπως επανειλημμένα είχε επισημάνει στο παρελθόν ο απερχόμενος έπαρχος Φοινίκης κ. Ζήσος Λούτσης, κάθε σπιθαμή εδάφους αποτελεί αρχαιολογικό θησαυρό και επανειλημμένα είχε ζητήσει την αντίδραση των αρμόδιων αρχών καθώς πολλά αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Φοινίκης βρίσκονται στις αυλές ή στους κήπους των σπιτιών.

1 σχόλιο:

  1. gia na mi nomizete oti oi shqipetarides tha meinoun ametoxoi sti proodo kai tin ekseliksi tou politismou. min eimaste kai axaristoi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.