Σελίδες

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Το μυθιστόρημα «Άγγελος στη χώρα των δαιμόνων» και στους Αγ. Σαράντα

Το μυθιστόρημα «Άγγελος στη χώρα των δαιμόνων» και στους Αγ. Σαράντα
Μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, ήταν η πόλη των Αγ. Σαράντα που υποδέχτηκε την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Άγγελος στη χώρα των δαιμόνων», του συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Συγγραφείς, διανοούμενοι και καλοθελητές της τέχνης και των γραμμάτων γέμισαν την αίθουσα που έγινε η παρουσίαση, με το άμεσο ενδιαφέρον της Λέσχης Συγγραφέων «ΙΟΝΙΑΝ», μέλη της οποίας είναι και ελληνικής καταγωγής συγγραφείς.

Ο γνωστός ποιητής και συγγραφέας Νίκος Κατσαλίδας, που του απονεμήθηκε  από τον Πρόεδρο της αλβανικής Δημοκρατίας ο τιμητικός τίτλος  «Μεγάλος Μάστορας», ήταν ο κυριότερος εισηγητής.  Ο κ. Κατσαλίδας αναφέρθηκε στις αξίες και το περιεχόμενο του βιβλίου τονίζοντας, ανάμεσα στ’ άλλα, πως το τρανταχτό μυθιστόρημα: «Άγγελος στη χώρα των δαιμόνων», του Βαγγέλη Παπαχρήστου, είναι ένα σοβαρό βιβλίο, συμπυκνωμένο, ολοκληρωμένο, συμβολικό, συνάμα ένα βιβλίο ρεαλιστικό, με σελίδες γεμάτες ζωή, με πορτρέτα, με χαρακτήρες, με προσπάθειες, καταδιώξεις, σκιές, εφιάλτες. 


Είναι η πικρή  ιστορία, το αισθητικό ξεμοντάρισμα του κόσμου της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Είναι η βαριά σκιά του φυλακισμένου τόπου και συγκεκριμένα του διπλά φυλακισμένου Έλληνα, το οικογενειακό δράμα του Βουρκιώτη, αισθητική λογοτεχνική σύνθεση, σύμβολο του σύγχρονου…
Μίλησαν ο καθηγητής και δημοσιογράφος Παναγιώτης Μπόλης, οι συγγραφείς: Σπύρος Θωμάρης, Κωνσταντίνος Βόγκλης, Βασίλης Γκικόπουλος, Ντασαμίρ Μάλιο και Παϊτίμ Τσαούσι.
Ο γνωστός ηθοποιός του θεάτρου των Αγ. Σαράντα, Αναστάσης Νίκας ερμήνευσε συναρπαστικά τεμάχια από το βιβλίο.

Ο Δήμαρχος της πόλης, Στέφανος Τσίπας, αξιολόγησε την δραστηριότητα, την συμβολή των ελληνικής καταγωγής συγγραφέων και καλλιτεχνών, τονίζοντας ακόμα πως η μορφωτικο-πολιτιστική εμβέλεια θα δώσει αξία και ζωή σε όλη την καθημερινή ζωή της πόλης, που τόσο πολύ την χρειάζεται σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.
Όλη η δραστηριότητα καλύφτηκε από το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι «SARANDATV».

Να τονίσουμε επίσης πως οι καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές δραστηριότητες των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην πόλη των Αγ. Σαράντα είναι έντονες, ποιοτικές  και αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη  στην καθημερινή ζωή της πόλης.

(από συνεργατη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: θερμά συγχαρητήρια στον αγωνιστή Βαγγέλη Παπαχρήστου για ένα ακόμη βιβλίο, που αποτυπώνει μέσα από μυθιστόρημα πολλά ιστορικά στοιχεία για τους διωγμούς και τα βάσανα των Βορειοηπειρωτών κατά την περίοδο του κομμουνισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.