Σελίδες

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Όταν το Βορειοηπειρωτικό ευτελίζεται από τους πολιτικάντηδες προεδροπαράγοντες - μέρος 1ο



Τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει στην διαδικτυακή αρένα των ηπειρωτικών κοινών μία λυσσώδης διαμάχη με φόντο τις ημέρες που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Βορείου Ηπείρου.
Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος να διοργανώσει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την καθιερωμένη "Πίτα του Ηπειρώτη" την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου, ημέρα που όπως ήταν αναμενόμενο θα γίνουν και οι επίσης καθιερωμένες εκδηλώσεις στην Αθήνα από τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών για την επέτειο της έναρξης του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα του 1914.

Είναι όντως απορίας άξιον πως επιλέχθηκε η τρίτη Κυριακή του Φεβρουαρίου εφόσον η "Πίτα του Ηπειρώτη" λαμβάνει χώρα κατά το τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. 
Επίσης ο πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου μόνο άσχετος δεν μπορεί να θεωρηθεί γύρω από τα βορειοηπειρωτικά θέματα, αφού ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις βορειοηπειρωτικών σωματίων, συνεργάζεται με πολλά από αυτά, ενώ στην τελευταία επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είχε παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις στους Βουλιαράτες και στη Δερβιτσάνη.
Μάλιστα ο κ. Οικονόμου επέδειξε και κομματικές προτιμήσεις στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας όταν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία υποστήριξε ανοικτά το ΚΕΑΔ, ως αποτέλεσμα της μονόπλευρης ενημέρωσης από τα στελέχη του ευρωπαϊκού παναλβανικού πολυπολιτισμικού κόμματος με τα οποία συναναστρέφεται και έχει μαζί του στο Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας. 

Έτσι λοιπόν ακόμα κι αν το "ξέχασε" ο πρόεδρος της ΠΣΕ, έπρεπε ο εκπρόσωπος της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας στο Δ.Σ. να του υπενθύμιζε την σημασία της φετινής 16ης Φεβρουαρίου, ως την πλησιέστερη Κυριακή στην 17η Φεβρουαρίου...
Ακόμα κι έτσι όμως από τη στιγμή που "πρόλαβε να καπαρώσει" την συγκεκριμένη ημερομηνία η Πανηπειρωτική θα μπορούσε κάλλιστα να αφιερώσει την "Πίτα του Ηπειρώτη 2014" στα 100 χρόνια από την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου (όπως την περσινή στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων) καλύπτοντας έτσι κάθε πλευρά, αφού με αυτόν τον τρόπο θα διαφήμιζε τη σημαντική αυτή επέτειο!... 
Όμως ούτε για αυτό στάθηκαν άξιοι! 
Αντίθετα όπως δείχνει η ανακοίνωση για την εκδήλωση η φετινή πίτα θα είναι αφιερωμένη στους "Ξενιτεμένους Ηπειρώτες σε όλο τον κόσμο"! Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός πουθενά.
Παρόλα αυτά η κεαδίτικης απόχρωσης ηγεσία της ΠΣΕ και τα βόρειας ηπειρωτικής καταγωγής άτομα που την περιβάλλουν είχαν ζήλο στο να θυμηθούν άλλα πράγματα προκειμένου να δείξουν την συστημική υπακοή τους.   



Δεξιά μπροστά στη φωτογραφία ο κ. Γιώργος Οικονόμου. Έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για το άρθρο τα άτομα που βρίσκονται δίπλα και πίσω του.


Η κίνηση λοιπόν αυτή, να προγραμματιστεί δηλαδή η "Πίτα του Ηπειρώτη" στο ΣΕΦ στις 16 Φεβρουαρίου, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών η οποία με δελτίο τύπου σε σκληρή γλώσσα κατήγγειλε την Πανηπειρωτική για σαμποτάζ της 100ης επετείου της Αυτονομίας και κάλεσε όλους τους Βορειοηπειρώτες να απέχουν από την εκδήλωση της ΠΣΕ και ιδίως τα Χορευτικά Συγκροτήματα να αποσύρουν τη συμμετοχή τους άμεσα ως τρόπο αντίδρασης.

Σε απάντηση της η ΠΣΕ απέρριψε την καταγγελία ως "συκοφαντική, απαράδεκτη, αβάσιμη, υποβολιμαία και καθ΄ όλα αναληθή", τονίζοντας ότι η διοργάνωση της πίτας ανακοινώθηκε ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου 2013, και διερωτήθηκε γιατί σε όλο το χρονικό διάστημα μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, όποτε και αντέδρασε η ΝΕΒ, δεν υπήρξε καμία διαμαρτυρία.
Η συνομοσπονδία των εν Ελλάδι απόδημων Ηπειρωτών μάλιστα τονίζει ότι: 
"Παρά το ότι η οργάνωσή μας είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο την ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσής μας για την 16-02-2014, σε τηλεφωνική παράκληση προς τον πρόεδρό μας, όχι βεβαίως της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών, αλλά άλλου παράγοντα της Βορειοηπειρωτικής κοινότητας και συνδιοργανωτή της εκδήλωσης για την Αυτονομία με τη Νεολαία Βορειοηπειρωτών, περί μετάθεσης της εκδήλωσής μας για μια εβδομάδα νωρίτερα και ανάληψης πρωτοβουλίας από αυτόν για τη διευθέτηση του θέματος , ο πρόεδρός μας όχι μόνο συναίνεσε, αλλά δέχτηκε και δύο εβδομάδες πιο πριν".
Παράλληλα επεστράφησαν οι χαρακτηρισμοί περί σαμποτάζ.

Η ΝΕΒ ανταπάντησε με νέο δελτίο τύπου όπου καταλογίζει στην ΠΣΕ ότι αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία της αντίδρασης και ότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να συνεννοηθεί τουλάχιστον με τον κεντρικό Βορειοηπειρωτικό Σύλλογο για την ημερομηνία η οποία ήταν και η πιθανότερη για τιμηθεί η συμπλήρωση ενός αιώνα από την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου.


Πάντως στην ιστορία έμεινε η άγρια αντιπαράθεση των ΔΣ της ΝΕΒ και της ΠΣΕ κατά την βράβευση της Νεολαίας από την Συνομοσπονδία στην Πίτα του Ηπειρώτη 2011. Αφορμή τότε αποτέλεσε η επιλογή του προσώπου που θα παραλάμβανε την τιμητική πλακέτα εκ μέρους της ΝΕΒ.

Όπως και να έχει η στάση της ΠΣΕ είναι φανερά απαξιωτική απέναντι στην σημαντική αυτή επέτειο, όμως στη συνέχεια θα γράψουμε και για τις "αμαρτίες" του άλλου στρατοπέδου που είναι μάλλον πιο βαριές.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.