Σελίδες

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κορινθίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ», για τα 100 χρόνια από την αυτονομία της Β. Ηπείρου

Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας
«Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ»
Τηλ: 6944 776359

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε μια ακόμη εκδήλωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κορινθίας  «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ»,
1914-2014
100 χρόνια από την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου,
η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014.

Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ», επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την κήρυξη της αυτονομία της Βορείου Ηπείρου διοργάνωσε την εκδήλωση – αφιέρωμα για να τιμήσει το γεγονός εκείνο που σημάδεψε καθοριστικά την πορεία της Βορείου Ηπείρου, επέδρασε και συνεχίζει ποικιλοτρόπως να επιδρά στον ιστορικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό βίο του Ελληνισμού.
Παράλληλα θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής και να εκφράσει την  ευγνωμοσύνη του προς εκείνους, Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες, οι οποίοι προσέφεραν όλο τους το είναι στον Ιερό Αγώνα της Αυτονομίας. Ταυτοχρόνως όμως η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση το χρέος όλων μας και κυρίως της Ελληνικής Πολιτείας προς το εκλεκτό αυτό τμήμα του Ελληνισμού, που εξακολουθεί να ζει στις πατρογονικές του εστίες σε πείσμα των καιρών, παρά τις καθημερινές αντιξοότητες, τα δεινά, τις ταλαιπωρίες, τον ρατσισμό, την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Βασική επίσης επιδίωξη της εκδηλώσεως, ήταν η υπενθυμίσει τόσο προς τη νέα γενιά όσο προς όλους εκείνους οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την διαμόρφωση της προσωπικότητός της και επιδιώκουν μάλιστα να διαδραματίζουν ρόλο στο πολιτικό κυρίως, αλλά και στο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτιστικό πεδίο, (γονείς, εκπαιδευτικοί, εκκλησία, πολιτικοί, κ.λ.π), ότι η εις βάθος γνώση του ιστορικού γίγνεσθαι και η συνειδητή συμμετοχή στα εθνικά, και όχι μόνο, προβλήματα, εκτός από την καλλιέργεια της εθνικής αυτογνωσίας, συμβάλλει καθοριστικά στη συγκρότηση ενός υγιούς πολιτικού προτύπου, αυτού που η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη τώρα, περισσότερο από ποτέ!
Η εκδήλωση ξεκίνησε με πολυφωνικό τραγούδι αφιερωμένο στο γεγονός της Αυτονομίας το οποίο απέδωσε ο Πολυφωνικός Όμιλος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κορινθίας.
Εν συνεχεία, στο πλαίσιο της ενότητος: «Βόρειος Ήπειρος 1914... 100 χρόνια μετά…», έγκριτοι ομιλητές, καταξιωμένοι στο χώρο τους επιστήμονες,  προσέγγισαν το θέμα μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες και ανέδειξαν αρκετές από τις ουσιώδεις πτυχές του.


Ο πρώτος εξ αυτών ο κ. Νίκος Υφαντής, Φιλόλογος – Συγγραφέας, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών (με έδρα τα Ιωάννινα), Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, ανέπτυξε το θέμα: «Βόρειος Ήπειρος. Ο Ελληνισμός της Αλβανίας».
Ο δεύτερος ομιλητής, ο κ. Λεωνίδας Παππάς, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας, παρουσίασε την πραγματικότητα στη Βόρειο Ήπειρο από το 1990 έως και σήμερα. Τίτλος της ομιλίας του: «Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός εν μέσω του Αλβανικού εθνικισμού και της Ελληνικής αδιαφορίας».
Ο τρίτος ομιλητής, ο κ. Γιώργος Δημακόγιαννης, εκδότης της «Αδούλωτης Μάνης», αποκάλυψε άγνωστα εν πολλοίς στοιχεία για τη συμμετοχή και ουσιαστική συμβολή των Μανιατών στον Αυτονομιακό Αγώνα.
Η δεύτερη ενότητα της εκδηλώσεως, η μουσικοχορευτική, άνοιξε με την εμφάνιση του παιδικού χορευτικού του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Κορινθίας, το οποίο καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Ο Πολυφωνικός Όμιλος Πωγωνίου Βορείου Ηπείρου, που ακολούθησε, ενθουσίασε αλλά και συγκίνησε τους πάντες, με την μελωδία των φωνών, τα τσακίσματα της ηπειρώτικης πεντατονίας και το λυρικό περιεχόμενο των στίχων.
Το Χορευτικό Συγκρότημα της «Ένωσης των Απανταχού Μανιατών», μέσω της συμμετοχής του στην εκδήλωση επεσήμανε ότι η Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου απετέλεσε υπόθεση των Πανελλήνων ανεξαρτήτως καταγωγής, ηλικίας, κοινωνικής και οικονομικής καταστάσεως. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στον θρίαμβο τα όπλα των βορειοηπειρωτών.

Το Χορευτικό Συγκρότημα Νέων και ο Πολυφωνικός Όμιλος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας, που εμφανίσθηκαν στην συνέχεια προκάλεσαν, μέσω των τραγουδιών, έντονη συναισθηματική φόρτιση αφού τη χαρά και τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου ακολούθησε η απογοήτευση, η πικρία, η θλίψη  εξ αιτίας της βίαιης και παρά την θέληση των κατοίκων της αποκοπής από τον εθνικό κορμό.


Η τρίτη ενότητα της εκδηλώσεως περιελάμβανε την παρουσία όλων όσων συμμετείχαν επί της σκηνής. Αφού έγινε μνεία σε σπουδαίες προσωπικότητες της Βορείου Ηπείρου, ακολούθησε η απονομή των αναμνηστικών στους ομιλητές και στους πολιτιστικούς φορείς. Η βραδιά έκλεισε με κοινό χορό από όλα τα σχήματα που έλαβαν μέρος στην εκδήλωση.
Η  εκδήλωση πλαισιώθηκε από πλούσιο και πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, ενώ το μουσικό και χορευτικό της μέρος κάλυψε παραδοσιακή βορειοηπειρώτικη ορχήστρα που την αποτέλεσαν οι: Δημήτρης Μπάρης στο κλαρίνο, Οδυσσέας Μπάρης στο ακορντεόν, Παναγιώτης Λιόκοσης στο βιολί, Κυριάκος Κέσκος στο ντέφι, Ειρήνη Γιώτη και Ηλίας Ζιούπας στο τραγούδι.  

Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό  ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Κορίνθου πατήρ Νικόλαος, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργυροκάστρου πατήρ Νικόδημος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Απόστολος Παπαφωτίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γεώργιος Δέδες, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Αντιδήμαρχος Κορινθίων κ. Γεώργιος Φαρμάκης, η πρώην Βουλευτής Κορινθίας κ. Κατερίνα Φαρμάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών κ. Σταύρος Μπαζάκος, ο Έπαρχος Λιβαδειάς και Πρόεδρος των αιρετών Επάρχων Βορείου Ηπείρου κ. Ηρώδης Δαλιάνης, η Πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών κ. Ελένη Δήμου, το Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας κ. Αθανάσιος Νταλιάνης, το Μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λιβαδειάς κ. Θωμάς Στέφος,  ο καθηγητής Νομικής – συγγραφέας κ. Σταμάτης Γεωργούλης,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πούρος, η Δημοτική Σύμβουλος Πειραιώς και Γραμματεύς της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών κ. Ελένη Κούβαρη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού  Επιμελητηρίου Κορίνθου κ. Βασίλειος Νανόπουλος.

Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Κορινθίων «Τερψιχόρη», του Πολιτιστικού – Λαογραφικού Συλλόγου Άσσου «Η  Ρέα», εκπρόσωποι άλλων Βορειοηπειρωτικών Συλλόγων και πολιτιστικών φορέων της Κορινθίας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά του ο πρώην Πρόξενος της Κορυτσάς κ. Θεόδωρος Καμαρινός Οικονόμου.
Κλείνοντας οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την εφημερίδα «Πρωινός Λόγος» των Ιωαννίνων και τον κ. Κουτσολιόντο για την υποστήριξη που μας προσέφερε.
Ευχαριστίες επίσης οφείλουμε στην εφημερίδα «Ηπειρωτικόν Μέλλον» και την κ. Γκογκώνη, τόσο για την υποστήριξη όσο και τα αντίτυπα του υπ’ αριθμ’ 174 φύλλου που μας έστειλε για να μοιραστούν στο κοινό.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον Δήμο Κορινθίων καθώς και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την οικονομική στήριξη που μας προσέφεραν, ώστε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της εκδηλώσεως. 

Το Δ.Σ.


Οι φωτογραφίες που παρατέθηκαν ελήφθησαν από συνεργάτες του ιστολογίου μας.
Θα κλείσουμε όμως με τις ωραιότερες από αυτές οι οποίες ήταν εκτός σκηνής όπου την παράσταση (και την καρδιά μας) έκλεψε η μικρή Κατερίνα από τη Γέρμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.