Σελίδες

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Εθνοτική κρίση στην Κριμαία - Bράζει η ανατολική ρωσόφωνη Ουκρανία

Τουρκικό δημοσίευμα: Οι Τάταροι της Κριμαίας θα πάρουν τα όπλα αν εισβάλουν οι Ρώσοι

Ο Μουσταφά Τζεμίλεφ, ο οποίος εκπροσωπεί τους Τάταρους της Κριμαίας στο ουκρανικό κοινοβούλιο – γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί την κυριαρχία της Κριμαίας και τα δικαιώματα των ιθαγενών κατοίκων της, τους Τατάρους της Κριμαίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους της Ουκρανίας, ο Τζεμίλεφ, κάλεσε την Ουκρανία να επιδιώξει τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και να αναγνωρίσει το στόλο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα ως παράνομος εισβολέας που ενεργεί με επιθετικότητα. Σύμφωνα με το Καυκασιανό Κέντρο, ο Τζεμίλεφ πρότεινε, επίσης την ιδέα του οπλισμού των Τατάρων της Κριμαίας στην περίπτωση ενός πολέμου με τη Ρωσία.

«Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε βία για την αντιμετώπιση των εισβολέων θα το πράξουμε. Οι μονάδες των Τατάρων της Κριμαίας, επί του παρόντος βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας και είναι έτοιμοι για πόλεμο», φέρεται να είπε [σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα].

Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του πολέμου, οι Τάταροι της Κριμαίας θα ενώσουν τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και θα πάρουν όπλα- «οι συζητήσεις σχετικά με αυτό είναι σε εξέλιξη», είπε.

Στο μεταξύ, ο διάδοχος του, ως επικεφαλής του Μεντζλίς (κοινοβουλίου) των Τατάρων της Κριμαίας, ο Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ζήτησε από τους ανθρώπους του να σχηματίσουν ειδική επιτροπή για να διαβουλεύονται επί της τρέχουσας κατάστασης στο πλαίσιο της παροχής βοήθειας στην επίλυση του ζητήματος στην χερσόνησο, σημειώνει το dunyabulteni.


Νταβούτογλου: «Η Άγκυρα φοβάται εθνοτικές συγκρούσεις στην Κριμαία»


Οι Τάταροι της Κριμαίας που ζουν στην Ουκρανία, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως δημοσίευσε την Τετάρτη η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα της ασφάλειας των Τατάρων της Κριμαίας βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής της Άγκυρας.

«Η Άγκυρα φοβάται εθνοτικές συγκρούσεις στην Κριμαία», είπε ο υπουργός.
Πρόσθεσε ότι την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας στη Ρώμη θα συζητήσει την κατάσταση στην Κριμαία.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε στην Άγκυρα με εκπροσώπους των ενώσεων των Τατάρων της Κριμαίας.
Η Σαμπάχ παρουσιάζει, μάλιστα, Τατάρους στην Συμφερούπολη που επαινούν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν και την Τουρκία και λένε ότι «θέλουν έναν ηγέτη όπως ο Ερντογάν» (φωτό).



Κριμαία, τέλος για την Ουκρανία: Υπογράφηκε κατασκευή γέφυρας-oμφάλιου λώρου με την Ρωσία

Σε μία κίνηση μέγιστης στρατηγικής σημασίας που σηματοδοτεί ότι "Κριμαία, τέλος" για την Ουκρανία και επιστροφή στον ρωσικό εθνικό κορμό, ο πρωθυπουργός της ΡωσίαςΝτιμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε διαταγή κατασκευής γεφυρας που θα ενώνει την κριμαϊκή Χερσόνησο, με την ανατολική ακτή της Ρωσίας!
 
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε την κατασκευή της γέφυρας που θα συνδέει την Κριμαία με την Μητέρα Ρωσία, μήκους 4.5 χλμ, η οποία θα ενώνει τα Στενά του Kerch (η περιοχή μέσα στον κόκκινο κύκλο είναι η περιοχή που θα κατασκευαστεί η γέφυρα και θα συνδέει τα δυο κράτη που τώρα χωρίζονται από μια στενή λωρίδα θάλασσας) λύνοντας το πρόβλημα της επικοινωνίας της περιοχής με την ρωσική ενδοχώρα.
 
Το κόστος του έργου αναμένεται να φτάσει τα 3 δισ. δολάρια. Το σχέδιο ήταν υπό συζήτηση για μια δεκαετία, αλλά τώρα αποφασίστηκε η άμεση διεκπεραίωσή του, τηρουμένων των εξελίξεων.

defencenet.gr

Ένοπλοι «έδιωξαν» από την Κριμαία τον απεσταλμένο του ΟΗΕ

Ένοπλοι απείλησαν τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κριμαία, Ρόμπερτ Σέρι.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σέρι απήχθη, πληροφορία που διέψευσε ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο Σέρι «είναι ασφαλής» και «σε καλή κατάσταση». Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Γιάν Έλιασον, είπε ότι ο Σέρι δεν απήχθη, αλλά απειλήθηκε από ενόπλους. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογράφο που βρισκόταν μαζί του, ο Σέρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την αποστολή στην Κριμαία.
Δημοσιογράφος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, ITN, έγραψε στο Twitter: «Μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι σε καφετέρια. Την πόρτα μπλοκάρουν ντόπιοι παραστρατιωτικοί».
Σύμφωνα με τα όσα έγραψε ο Τζέιμς Μέιτς, ένοπλοι σταμάτησαν το αυτοκίνητο του Σέρι και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει. Εκείνος «αρνήθηκε να πάει με τους άνδρες που μπλόκαραν το αυτοκίνητό του, βγήκε έξω και περπάτησε μέχρι που βρήκε την καφετέρια. Ζήτησε από την ομάδα του ITN News να παραμείνει μαζί του».
Ο Μέιτς είπε ότι όταν ο απεσταλμένος είπε ότι θα θέσει τέλος στην διπλωματική του αποστολή, η αστυνομία τον συνόδευσε σε αυτοκίνητο με προορισμό το αεροδρόμιο, καθώς το πλήθος φώναζε: «Πούτιν, Πούτιν».
Όλες οι εξελίξεις
  • Ρωσικά σκάφη μπλόκαραν πλοίο του ουκρανικού Ναυτικού με περίπου 50 αξιωματικούς στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και πραγματοποίησαν περιπολία στο κατάστρωμα.
  • Με τον Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκε ο Τζον Κέρι και τον κάλεσε να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες με το Κίεβο.
  • Φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Ντονέτσκ και ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Στη Συμφερόπολη φιλορώσοι διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν στρατιωτική βάση και συγκρούστηκαν με φιλοευρωπαϊκούς διαδηλωτές.
  • Η Ρωσία αρνήθηκε να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία. Ο Λαβρόφ αρνήθηκε την παρουσία ρώσων στρατιωτών, εκτός από εκείνων που υπηρετούν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, για τους οποίους είπε «ότι βρίσκονται στους χώρους ανάπτυξής τους» και λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα επαγρύπνησης.
  • Συνέρχεται την Τετάρτη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
  • Πακέτο στήριξης, ύψους 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, ενέκρινε προς την Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Διεθνείς παρατηρητές από 18 χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν να φτάνουν στην Κριμαία.
Ανώτερος αξιωματικός της υπηρεσίας συνοριακού ελέγχου της αστυνομίας, ο στρατηγός Μιχαήλ Κοβάλ, απήχθη κοντά στη Γιάλτα, επιβεβαίωσε η Υπηρεσία στο BBC.
Φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν το απόγευμα της Τετάρτης το κτίριο της κυβέρνησης της πόλης Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνσή τους από την αστυνομία.
Οι περίπου 200 διαδηλωτές άνοιξαν τις μπροστινές πύλες και μπήκαν στο κτίριο αψηφώντας τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί έξω από αυτό μετά την εκκένωσή του.
Νωρίτερα, στο κτίριο είχε υψωθεί η ουκρανική σημαία, αντικαθιστώντας τη ρωσική που κυμάτιζε σε αυτό από το περασμένο Σάββατο, όταν ξεκίνησαν στην ανατολική Ουκρανία οι διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει στρατεύματα στην Κριμαία για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους κατοίκους της περιοχής.
Το Κίεβο υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν από τη Μόσχα, για να δικαιολογήσει μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.