Σελίδες

Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ακόμη και νόμιμα κτίρια κατεδαφίστηκαν στη Χιμάρα! Να αγοραστεί από την Ελλάδα το αρχοντικό του Σπυρομήλιου, ζητά η «Κίνηση για την Αναγέννηση της Β. Ηπείρου»

• Σε νέα κατεδαφίσεις παραθαλάσσιων οικοδομών στο Περίβολο Δρυμάδων, στον Λογαρά και στην Αυλώνα, προχώρησε η Πολεοδομία Αυλώνας, σε μια επιχείρηση που έχει καθαρά κομματικά κριτήρια και ρεβανσιστικά κίνητρα. 

Η εκδοχή αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι ανάμεσα στα κτίρια που κατεδαφίζονται είναι και οικοδομήματα που ήσαν εντελώς νόμιμα! Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου», αρχικά είχε ανακοινωθεί πως κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών θα γίνονταν σε όλη την ακτογραμμή μέχρι τα ελληνικά σύνορα.  Μετά τις πρώτες κατεδαφίσεις, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κατοίκους της  Χιμάρας  που δήλωναν έτοιμοι να προστατεύσουν με δυναμικό τρόπο τις περιουσίες τους. Μπροστά στις κινητοποιήσεις αυτές, οι «επιδρομές» κατά των κτιρίων που χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα, σταμάτησαν, χωρίς όμως κανείς στην ευρύτερη παραθαλάσσια περιοχή να εφησυχάζει. 

Η επιχείρηση που έστησε τους τελευταίους μήνες η Πολεοδομία της Αυλώνας, αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Αλβανία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση, ακόμη και αυτού του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, που δεν φημίζονταν και για τις ευαισθησίες του στην τήρηση της νομιμότητας. Σε δηλώσεις του, τόνισε ότι οι κατεδαφίσεις έγιναν για την εξυπηρέτηση του σοσιαλιστή διαπλεκόμενου κροίσου Κώτσου Κοδκήμα, που σχεδιάζει την κατασκεύ τουριστικού χωριού στον Δραλαίο. Ανεξάρτητα το κατά πόσο έχει βάση η συγκεκριμένη αναφορά του Σ. Μπερίσα, καθημερινά γενικεύεται η αίσθηση στην Αλβανία και ειδικότερα στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, ότι και η νέα Κυβέρνηση του σοσιαλιστή Έντι Ράμα, ακολουθεί την πεπατημένη αλβανική τακτική, να γκρεμίζει όσα ανήκουν στους πολιτικούς της αντιπάλους, για να κτίσουν εκεί οι δικοί της φίλοι. 

Το αρχοντικό Σπυρομήλιου 

Η Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου, θέτει για μια ακόμη φορά και το ζήτημα που αφορά το αρχοντικό του Σπυρομήλιου, που δεσπόζει στο Κάστρο της Χιμάρας. Όπως έχει αναφέρει και σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, ο κληρονόμος της οικογένειας, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να το πωλήσει και ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον ορισμένοι Αλβανοί, Ωστόσο όπως επισημαίνει η Κίνηση, το κτήριο, είναι ένα μνημείο των αγώνων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού για την ελευθερία και τη δικαίωσή του. Απευθύνει δε έκκληση προκειμένου να δραστηριοποιηθεί είτε η Ελληνική Πολιτεία, είτε κάποιο ίδρυμα, ή ακόμη και κάποιος ιδιώτης για να το αγοράσει και να το μετατρέψει σε μουσείο. Επισημαίνει μάλιστα ότι το τίμημα για την αγορά του κτηρίου δεν είναι μεγάλο.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.