Σελίδες

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας - Ζήλεψαν και οι Αλβανοί του Πρέσεβο

Διάταγμα που αναγνωρίζει την Κριμαία ως ανεξάρτητο και αυτοκυρίαρχο κράτος υπέγραψε το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti.
Η κίνηση του ρώσου ηγέτη έρχεται μία ημέρα αφότου, με ποσοστό σχεδόν 97%, ο πληθυσμός της Κριμαίας επέλεξε μέσω δημοψηφίσματος προσχώρηση στη Ρωσία.


H αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας θεωρείται μια προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.
Το διάταγμα υπογράφηκε λαμβάνοντας υπόψη την έκφραση της βούλησης του λαού της Κριμαίας στο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου.
Η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα που αναγνωρίζει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος και το αποτέλεσμά του.


Νωρίτερα τη Δευτέρα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος ρώσων αξιωματούχων και αξιωματούχων της Κριμαίας, πρόσωπα τα οποία κατηγόρησαν για υποβάθμιση της εδαφικής ακεραιότητας και αυτοκυριαρχίας της Ουκρανίας.

www.skai.gr

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας ζήτησε από τον ΟΗΕ την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας


Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας διακήρυξε την ανεξαρτησία της χερσονήσου από την Ουκρανία και ζήτησε τη Δευτέρα την ένταξή της στη Ρωσία.
 Όλες οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που εδρεύουν στην Κριμαία θα διαλυθούν, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.


Ο Ρώσος πρόεδρος θα μιλήσει την Τρίτη στο Κοινοβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Κριμαία.
Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας,  Γιούλα Τιμοσένκο δήλωσε ότι η Μόσχα θα ρίξει τους κατοίκους της Κριμαίας σε μια «πολιτική νύχτα» μετά την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσία.

Τα 85 μέλη του κοινοβουλίου της Κριμαίας, ενέκριναν ομόφωνα την απόφαση για ένωση με τη Ρωσία, μετά τη συντριπτική νίκη του δημοψηφίσματος της Κυριακής και αποφάσισαν να εθνικοποιήσουν όλα τα προϊόντα του ουκρανικού κράτους που βρίσκεται στο έδαφός τους.

«Η Δημοκρατία της Κριμαία, ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις χώρες του κόσμου να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του κράτους», αναφέρει το κείμενο που ενέκρινε το Κοινοβούλιο στη Συμφερούπολη και «ζητάμε από τη Ρωσία να μας αποδεχθεί ως μέλος».
Ο Σεργκέι Αξιόνοφ, ηγέτης της Αυτονομίας, είπε ότι η χερσόνησος θα περάσει στις 30 Μαρτίου στη Μόσχα. Ενώ κατά το παρελθόν είχε εκτιμηθεί ότι η μετάβαση όλων των θεσμικών οργάνων της Κριμαίας στη Ρωσία θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν χρόνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρέι Ντεστσίτσια κατήγγειλε τις προκλήσεις της Μόσχας, αναφερόμενος στην παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων και της ρωσικής πολιτοφυλακής που εισήλθαν ως τουρίστες στην νοτιοανατολική Ουκρανία.
«Η κατάσταση είναι τεταμένη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ντεστσίτσια κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στην έδρα του NATO με το Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Επίσης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στείλει « το ισχυρότερο δυνατόν μήνυμα» προς τη Ρωσία και θα αποφασίσει να επιβάλει κυρώσεις, ενώ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να έχουν εντάσεις με τη Μόσχα.

Στη Συμφερούπολη οι τοπικές αρχές δήλωσαν επανειλημμένα ότι οι στρατιώτες που θα παραμείνουν πιστοί στο Κίεβο θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο, ενώ όσοι γεννήθηκαν στην Κριμαία και αποδέχονται το νέο καθεστώς θα ενσωματωθούν στο ρωσικό στρατό.
Ο Σεργκέι Αξιόνοφ (Ακσένοφ, κατά τους Ουκρανούς),  με μήνυμα του, στο Twitter, έγραψε ότι 500 Ουκρανοί στρατιωτικοί από τις στρατιωτικές βάσεις έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χερσόνησο, φεύγοντας από το λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα με το mediafax.

Αλβανοί Νότιας Σερβίας: «Ο Πούτιν μας ενθαρρύνει για απόσχιση της Κοιλάδας από τη Σερβία»


«Εάν η Κριμαία αποσχισθεί από την Ουκρανία και ενταχθεί στη Ρωσία, μέσω του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, αυτό διευκολύνει τις διαδικασίες στην Κοιλάδα για ένωση με το Κοσσυφοπέδιο, με προηγούμενο αυτό το δημοψήφισμα».

Αυτό τόνισε ο Γιονούζ Μουσλίου - Jonuz Musliu, πρώην επικεφαλής του UÇPMB (απελευθερωτικού μετώπου Πρέσεβο, Μέντβετζα, Μπουγιάνοβατς) και σήμερα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στο Μπουγιάνοβατς, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων «Το Πρέσεβό μας» [Presheva jonë].


«Εάν η Μόσχα θέλει να προσαρτήσει την Κριμαία, τότε τα Τίρανα και η Πρίστινα πρέπει να επιδιώξουν να κάνουν το ίδιο με το Πρέσεβο», είπε.

«Η Κοιλάδα του Πρέσεβο, βάσει της ιστορίας, είναι αναπόσπαστο μέρος του Κοσσυφοπεδίου. Χωρίστηκε από το Κοσσυφοπέδιο το 1945-1956 από τους Γιουγκοσλάβους Κομμουνιστές, σε αντάλλαγμα δύο δήμων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το Ζούμπιν Πάτοκ και το Λεπόσαβιτς.

»Θέλω, για ακόμη μια φορά να υπενθυμίσω την ετυμηγορία του αλβανικού λαού στην Κοιλάδα του Πρέσεβο κατά το δημοψήφισμα που έγινε στις 1 και 2 Μαρτίου του 1992, στο οποίο οι πολίτες αυτής της περιοχής εκφράστηκαν για την πολιτική και εδαφική αυτονομία με την, τελική, ενσωμάτωση στο Κοσσυφοπέδιο, σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα.



Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι 
"Όση φασαρία και να κάνουν, οι Βορειοηπειρώτες θα ροχαλίζουν!"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.