Σελίδες

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Έφυγε από τη ζωή η εγγονή του Θύμιου Λιώλη

Έφυγε από τη ζωή η εγγονή του Θύμιου Λιώλη

Στα 83ης, από ανίατη ασθένεια, ταξίδεψε για την Βασιλεία των Ουρανών η εγγονή του Καπετάνιου του Βούρκου και οπλαρχηγού Θύμιου Λιώλη, η Χρύσω Τσιάβου - Λιώλη.

Παντρεμένη στο Τσαούσι, υπέστη κι αυτή την ταξική πάλη από την «όχι καλή βιογραφία» των θείων της: Θύμιο, που ήταν στον μαύρο κατάλογο  του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ε. Χότζα,  του  Βασίλη (Τσίλη) Λιώλη, που του έκοψαν τα πόδια από τις απάνθρωπες συνθήκες των φυλακών, μα και κόρη του Κώτση Λιώλη, κουλάκος και εχθρός του λαού. 

Αναφερόμενος στους τέσσερις αδικοχαμένους του Αλύκου, ο τότε Υποπρόξενος Λάμπρος Μωραΐτης ανάφερε: 
«Οι δικές σας ψυχές σεργιανίζουν και φτερουγίζουν με τις ψυχές των Κολοκοτρωναίων, των Μποτσαραίων, των Καραϊσκάκηδων, των Διάκηδων, των Λώληδων, και των ατελείωτων ηρώων της λευτεριάς της πατρίδας μας, που μαχαιρώθηκαν, που ανασκολοπίστηκαν, που σταυρώθηκαν, που σουβλίστηκαν ζωντανοί για το γαλάζιο όνειρο της λευτεριάς και της Δημοκρατίας».


Η Χρύσω μεγάλωσε με κόπους την οικογένειά της, στις αντίξοες αυτές συνθήκες, και την γαλούχησε  με το ένδοξο πνεύμα των Λωλαίων.
Η κηδεία της έγινε στο νεκροταφείο της Αγίας Βαρβάρας, δίνοντάς της το στερνό αντίο  η οικογένειά της, οι συγχωριανοί και πάρα πολύ κόσμος από τα γύρω χωριά.
Τον επικήδειο λόγο κράτησε ο αδερφός της και Γ. Γραμματέας του Συλλόγου «Αγωνιστών του Χαρισματικού Ηγέτη Θύμιου Λιώλη»,  Χρήστος Λιώλης.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκέπασε.
Αιωνία της η μνήμη.

Φώτο:
Αριστερά: Βασίλης (Τσίλης) Γ. Λιώλης= Ο μεγαλύτερος αδερφός του Θύμιου. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε στις άθλιες φυλακές της  Ιταλίας για το σχολικό ζήτημα 1934. Προτίμησε να του κοπούν τα δύο πόδια και δεν είπε κάτω ο Ελληνισμός, παρά μόνον: «Ζήτω ο Ελληνισμός και η Ελλάδα του Χριστού».

Μέση: Κωνσταντίνος Β. Λιώλης = Γιος του Βασίλη (Τσίλη) και ανιψιός του Θύμιου. Ήταν ο πιο πιστός του Θύμιου σε πολλές μάχες όπου ο Θύμιος έβγαινε νικητής. Καταδικάστηκε και βασανίστηκε  από το καθεστώς Ε. Χότζα έως τον θάνατό του ως εχθρός.

Δεξιά: Ο καπετάν Θύμιος Γ. Λιώλης = Μακεδονομάχος , Ηπειροτομάχος και εξαίρετος οπλαρχηγός της Ηπείρου. Γεννήθηκε στην Κρανιά Δελβίνου Β. Ηπείρου το 1880. Απεβίωσε στην Αθήνα, σ τις 16.6.1961. Πενθούσε για τη Β. Ήπειρο μέχρι το θάνατο.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

www.sfeva.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.