Σελίδες

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Έλληνας πρεσβευτής σε κοσοβάρικη εφημερίδα: "Θα αναγνωρίσουμε το Κόσοβο!"


Η ελληνική θέση για την μη αναγνώριση του Κοσόβου είναι σαφής και δεν έχει αλλάξει.
Αυτή είναι η τελευταία άποψη της Αθήνας σχετικά με τις πρόσφατες πληροφορίες από την Πρίστινα, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε» ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ελλάδας, Δημήτρης Μοσχόπουλος, για την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου  Εξωτερικών, Κωνσταντίνο Κούτρα, η δήλωση του  Μοσχόπουλου ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, ήταν εκτός πλαισίου και ή κακώς κατανοήθηκε ή εσφαλμένα ερμηνεύθηκε.

Επικαλούμενος το κείμενο της συνέντευξης, είπε ότι ο δημοσιογράφος ζήτησε μια εξήγηση σχετικά με τα διαβατήρια του Κοσόβου με θεώρηση Σένγκεν- και ο Μοσχόπουλος πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει αρχίσει επίσημα να δέχεται τις βίζες Σένγκεν του Κοσσυφοπεδίου.

Νωρίτερα, η εφημερίδα της Πρίστινα είχε σημειώσει ότι ο Μοσχόπουλος είπε ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο επειδή είναι νόμιμο κράτος, αλλά, για το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Η αναγνώριση των διαβατηρίων, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτελεί ένα βήμα προς την αναγνώριση του κράτους.

Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να αναγνωρίσει τα συνήθη και τα διπλωματικά διαβατήρια του Κοσσυφοπεδίου. Νωρίτερα η Σλοβακία και η Ρουμανία αναγνώρισαν τα κοινά διαβατήρια. Και αυτό αποτελεί ένα βήμα προς την αναγνώριση- δήλωσε ο αναλυτής του Κοσσυφοπεδίου, Αντριάτικ Κελιμεντί.

το σχόλιο μας: Την Βόρειο Ήπειρο πότε λέτε να την αναγνωρίσετε κύριοι του ΥΠΕΞ;;;

Η Σερβία

(Στο ίδιο άρθρο παρουσιάζεται και η θέση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς)

Ο πρώην ΥΠΕΞ της Σερβίας, Γιοβάνοβιτς, θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, διότι «μια τέτοια πράξη δεν είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, αλλά είναι υπέρ της δημιουργίας μιας Μεγάλης Αλβανίας».
«Μια φιλική χώρα, όπως η Ελλάδα, δύσκολα μπορεί να επωφεληθεί από την ιδέα της αναγνώρισης των αποσχισμένων Κοσόβου και Μετοχίων», τόνισε ο Γιοβάνοβιτς.

Ωστόσο, το τι κάνει η Ελλάδα, προσθέτει, είναι κυριαρχικό δικαίωμά της, αλλά οι εκτιμήσεις μας είναι ότι θα ήταν μεγάλη ζημιά και θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, εάν η Ελλάδα αποφασίσει να το αναγνωρίσει.
Όσο για τα διαβατήρια είναι μια επιζήμια απόφαση, είναι μια έμμεση αναγνώριση της κυριαρχίας εκείνου που εκδίδει τα διπλωματικά διαβατήρια, είπε ο Γιοβάνοβιτς.

--
Ο τίτλος και το περιεχόμενο από το άρθρο της εφημερίδας των Σκοπίων Dnevnik

Ο Ράσμουσεν απορρίπτει τις συγκρίσεις Κριμαίας – Κοσσυφοπεδίου


Ο Γενικός Γραμματέας του NATO,  Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, απέρριψε τις δικαιολογίες που ακούγονται συχνά από ανώτερους αξιωματούχους της Ρωσίας, ότι οι εξελίξεις στην Κριμαία, ήταν παρόμοιες με την περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου.

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και αυτό που βλέπουμε στην Κριμαία.
»Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι στο Κοσσυφοπέδιο, ήμασταν πολύ κοντά σε αυτό που εξετάζει η γενοκτονία. Τέλος, πολύ αργά, αλλά τελικά, η διεθνής κοινότητα αντέδρασε και η επέμβασή μας έγινε βάσει ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πάνω στα προκαταρκτικά στοιχεία που είχαν τα Ηνωμένα Έθνη», δήλωσε ο Ράσμουσεν, μιλώντας χθες το βράδυ στο Forum για το Κεφάλαιο Marshall στις Βρυξέλλες.

»Επιπλέον, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή «το ολοκληρωμένο όραμά μας για την Ευρώπη στο σύνολό της, ως ελεύθερης και ειρηνικής, αποτελεί ένα θέμα» και πρόσθεσε ότι η Κριμαία δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα,  αυτό συνέβη, μετά την εφαρμογή του ιδίου μοντέλου συμπεριφοράς με «στρατιωτική πίεση και χρόνιων διενέξεων στη γειτονιά μας: στην Υπερδνειστερία, Νότια Οσετία, Αμπχαζία  και τώρα στην Κριμαία».

«Αυτό που συνδέει αυτές τις κρίσεις, είναι μια νέα θέση, καθώς έχει αποφασίσει μονομερώς (η Ρωσία),  να ξαναγράψει τους διεθνείς κανόνες, τη νύχτα και με το δικό της τρόπο, αναδημιουργώντας νέες διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη, 25 χρόνια μετά που οι ελεύθεροι πολίτες της Ευρώπης, έχουν δει τη διαγραφή τους».

Το σχόλιο μας: Για ποια "γενοκτονία" μιλάτε κε Ράσμουσεν; για τις σφαγές που έκαναν οι θρασύδειλοι UCKάδες εις βάρος Σέρβων αλλά και Αλβανών που τους χρησίμευαν για το εμπόριο οργάνων; Κι όταν μιλάτε για διεθνή κοινότητα τι ακριβώς εννοείτε; τις χώρες που ελέγχονται από τις ΗΠΑ;

Δύο Αλβανοί κέρδισαν έδρα στη σερβική Βουλή


Το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης, κατόρθωσε να εξασφαλίσει δύο έδρες στο σερβικό κοινοβούλιο. Ο Σαΐπ Καμπέρη του κόμματος αυτού, δήλωσε στην εφημερίδα ‘Zeri’ ότι «σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα  και για την ακρίβεια με το 99,8% των ψήφων, εγώ και ο Ριζά Χαλίμι, θα εκπροσωπούν τους Αλβανούς στην Κοιλάδα του Πρέσεβο στο Σερβικό Κοινοβούλιο.
Αυτό από μόνο του, δηλώνει, ότι υπάρχουν αρκετοί Αλβανοί  στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, στη Νότια Σερβία», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι θα υπάρχουν δύο Αλβανοί βουλευτές στο σερβικό Κοινοβούλιο σημαίνει πολλά για τους Αλβανούς της Κοιλάδας, «άλλο είναι να υπάρχει ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος και άλλο είναι να υπάρχουν δύο».

Οι Αμερικανοί ετοιμάζουν στρατιωτικές ασκήσεις στη νότιο Σερβία


Ομάδα δέκα Αμερικανών στρατιωτικών, με επικεφαλής τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Paul Brozen, μετέβη στις 20 Μαρτίου στη νότια Σερβία, στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου συναντήθηκαν στο Μπουγιάνοβατς με το δήμαρχο Ναγκίπ Αρίφι και  τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Γιονούζ Μουσλίου.

Η επίσκεψη ήταν ενημερωτική, αφού οι Αμερικανοί ενημέρωσαν τις αρχές του δήμου, ότι στις αρχές Ιουνίου θα λάβει χώρα στην περιοχή, κατάρτιση στρατιωτών με διάφορες ασκήσεις, στη σερβική στρατιωτική βάση Σεπότιν- Цепотин στο Μπουγιάνοβατς.

Στις ασκήσεις θα λάβουν μέρος 30 στρατιωτικοί από την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Επίσης, 25 στρατιωτικοί από το Αζερμπαϊτζάν και 30 από τη Σερβία. Στην κατάρτιση θα λάβει μέρος και η Κροατία, αλλά δεν έγινε γνωστός ο αριθμός των στρατιωτικών.

Ο Paul Brozen, διευκρίνισε στο δήμαρχο του Μπουγιάνοβατς ότι η κατάρτιση των στρατιωτικών θα γίνει στα πλαίσια τουNATO.

O Γιονούζ Μουσλίου μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης είπε ότι μεταξύ των στρατιωτικών ομάδων που θα έρθουν στην περιοχή θα βρίσκονται και αμερικανικές μονάδες από το Οχάιο, οι οποίες θα παίζουν το ρόλο των εκπαιδευτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Πρέσεβο.


www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.