Σελίδες

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Σφοδρές συγκρούσεις στη Λουχάνσκ μεταξύ Ρώσων αυτονομιστών και Ουκρανών συνοριοφυλάκων

Εμπόλεμη ζώνη η Λουχάνσκ της ανατολικής ΟυκρανίαςΣτην ανατολική πόλη Λουχάνσκ έχει μεταφερθεί το επίκεντρο της σύγκρουσης στην Ουκρανία με τους φιλορώσους και το Κίεβο να αλληλοκατηγορούνται για έκρηξη που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων σε κυβερνητικό κτίριο που έχει καταληφθεί από τους αυτονομιστές.  Συνεχίζεται την ίδια στιγμή η επίθεση εκατοντάδων φιλορώσων εναντίον του αρχηγείου της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

Η πλευρά των φιλορώσων υποστηρίζει ότι η αιματηρή έκρηξη ήταν αποτέλεσμα αεροπορικής επιδρομής του ουκρανικού στρατού, γεγονός που αρνείται το Κίεβο λέγοντας ότι οφείλεται σε λάθος χειρισμό φορητού αντιαεροπορικού συστήματος εκ μέρους των αυτονομιστών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την ουκρανική κυβέρνηση για «έγκλημα κατά του λαού της», καλώντας τις δυτικές χώρες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να εμποδίσουν μία «εθνική καταστροφή» στην Ουκρανία.

Εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του ουκρανικού στρατού διέψευσε πως πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή κατά του περιφερειακού κυβερνητικού κτιρίου, παραδέχτηκε όμως πως ο στρατός έχει εξαπολύσει αεροπορικές επιθέσεις εναντίον δύο σημείων ελέγχου των αυτονομιστών στην Λουχάνσκ.

Σε εξέλιξη παραμένει την ίδια στιγμή από το πρωί της Δευτέρας η επίθεση περίπου 500 φιλορώσων με όλμους, πολυβόλα και αυτόματα όπλα εναντίον του αρχηγείου της ουκρανικής συνοριοφυλακής στα όρια της πόλης που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με τη Ρωσία.

Η ουκρανική συνοριοφυλακή ανακοίνωσε ότι πέντε αυτονομιστές έχουν σκοτωθεί και οκτώ τραυματιστεί, ενώ έχουν επίσης τραυματιστεί επτά μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων. Ανέφερε επίσης ότι αυτονομιστές κρύβονται στα γειτονικά κτίρια και τις ταράτσες και χρησιμοποιούν πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Εκπρόσωπος των φιλορώσων επιβεβαίωσε ωστόσο ότι μόνο ένας αυτονομιστής έχει τραυματιστεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

Νέες συγκρούσεις έχουν επίσης αναφερθεί στην πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών στη γειτονική επαρχία Ντονέτσκ.

Οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ακόμη ότι πέντε πολίτες τραυματίστηκαν σε επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων, στην οποία συμμετείχε το πυροβολικό και ελικόπτερα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.