Σελίδες

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Φωτογραφική έκθεση:«Οι Άγιοι Σαράντα στο διάβα του χρόνου»


Φωτογραφική έκθεση:«Οι Άγιοι Σαράντα  στο διάβα του χρόνου»Στον πρώτο όροφο του Δημογραφικού Μουσείου στην πόλη των Αγίων Σαράντα άνοιξε η φωτογραφική έκθεση «Οι Άγιοι Σαράντα στο διάβα του χρόνου».

Γύρω στις εκατό ασπρόμαυρες φωτογραφίες, διαφόρων διαστάσεων, διακοσμούν τους τοίχους του πρώτου ορόφου, μα και ταξιδεύουν τον περιηγητή  στην ιστορία της πόλης των Αγίων Σαράντα  στα διακόσια τελευταία χρόνια.

Η πόλη των Αγίων Σαράντα είναι πολύ αρχαία, τα αρχαιολογικά ευρήματα της οποίας την χρονολογούν από τον IV αιώνα π. Χ.

Στο διάβα της ιστορίας, όμως,  έχει πάθει  πολλές αλλαγές, τοποθετήσεις και ονομασίες. 
Τους πρώτους αιώνες π. Χ. η πόλης, η ονομαζόμενη Ογχησμός, ήταν το κυριότερο λιμάνι της Χαονίας , όπου μαζί με τις άλλες πόλεις του Βουθρωτού και της Φοινίκης, έπαιζε ένα σημαντικό ρόλο στη ναυτιλία και το εμπόριο. Καταστράφηκε εντελώς τον VI αιώνα μ. Χ από τους Γότθους και οι κάτοικοί της εγκαταστάθηκαν στα υψώματα του Λυκουρσίου.

Η ανέγερση  του μοναστηρίου των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων τον X αιώνα μ. Χ μαρτυρεί  πως οι κάτοικοι είχαν μεταναστεύσει εκεί. Ξανακατέβηκαν στην παραλία και τον XVII- XIX αιώνα η πόλη άρχισε να βρίσκει τον παλμό της. Λόγω της τοποθεσίας της πόλης,  σαν λιμάνι, από το skela (λιμάνι) πήρε την ονομασία Σκάλωμα (μερικοί το ετυμολογούν από τα σκαλιά της πόλης). Το 1939, όταν καταλείφθηκε από τον ιταλικό στρατό, ο Μουσολίνι έδωσε στην πόλη το όνομα της κόρης του και την ονόμασε «Πόρτο Έντα».  Δεν επικράτησε πολύ το όνομα  αυτό και ριζώθηκε το σημερινό Άγιοι Σαράντα, από τους σαράντα Αγίους που μαρτύρησαν και δεν άλλαξαν την πίστη τους προς το Χριστό, μια ονομασία που μένει ακόμα σήμερα.

Στην έκθεση απεικονίζονται φωτογραφίες της ζωής των 200 τελευταίων χρόνων, με την πιο παλαιά αυτή της 22 Δεκεμβρίου 1857 με το σχέδιο της πόλης με τα τοίχοι που φθάνανε στα 6 μ, ύψος και σε ορισμένα στα 8,5 μ. και το φρούριό της των 850μ που κάλυπτε μια επιφάνεια των 5 εκταρίων.  Το λιμάνι της πόλης, φωτογραφία του 1903, απόψεις δρόμων, σπιτιών, εμπορικών καϊκιών,   οι παραλίες , τα διακοσμητικά  ψηφιδωτά σε διάφορα μέρη της πόλης που φθάνουν στα 21Χ6,2μ., η Βασιλική Εκκλησία (που την τελευταία δεκαετία την βαπτίσανε  εβραϊκή Συναγωγή).  


Ήταν ξανά μια πρωτοβουλία του Βορειοηπειρώτη καλλιτέχνη και υπευθύνου της Γκαλερί της πόλης, Λευτέρη Τσιέκου, για να συγκεντρώσει ο ίδιος  και να ενδιαφερθεί ν’ ανοίξει η έκθεση αυτή που επισκέπτεται κάθε μέρα από ντόπιους και ξένους τουρίστες και που εκφράζουν τα καλύτερα λόγια για το είδος της έκθεσης και τα ελληνικότατα ευρήματα της πόλης.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)


Φωτογραφική έκθεση:«Οι Άγιοι Σαράντα  στο διάβα του χρόνου»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.