Σελίδες

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Πρωινός Λόγος: Όχι στην άνευ όρων ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν διασφαλιστούν πρώτα έμπρακτα τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών

• Παρά τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στις σχέσεις της με την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει το δρόμο ώστε να δώσει στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί στην σύνοδο Κορυφής των «28» που θα γίνει στις 26 και 27 Ιουνίου. 

Ποιες μεταρρυθμίσεις; 
Η επιβεβαίωση έγινε δια στόματος του αρμοδίου Επιτρόπου για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Στέφαν Φίλε, ενώ προηγήθηκε και  δήλωση για το ίδιο ζήτημα και από την Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, η οποία αναπτύσσει ιδιαίτερη δραστηριότητα στη γειτονική χώρα.  Ο Στ. Φίλε δήλωσε ότι για να προχωρήσει στη συγκεκριμένη σύσταση,  «έχει ενθαρρυνθεί από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχει ξεκινήσει η Αλβανική Κυβέρνηση» (!), ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στην έκθεσή της η Επιτροπή  προβάλλει τις προόδους που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος!

Από τα συμπεράσματα της Έκθεσης προκύπτουν πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο σκέψης και εκτίμησης της πραγματικής κατάστασης που έχουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. 

Σοβαρές εκκρεμότητες 
Κατ’ αρχάς, πρέπει να επισημανθεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες σε ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, με πλέον πρόσφατα τις σκοπιμότητες που έκρυβε η τελευταία απογραφή, τα ιδιοκτησιακά, η εγκληματικότητα που θεριεύει στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου, οι καταπατήσεις και η υφαρπαγή εκτάσεων που ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες κ.α. 

Στα «ψιλά» φαίνεται ότι περνάει επίσης η συνεχώς αυξανόμενη διακίνηση ναρκωτικών προς την Ελλάδα, η καλλιέργεια των οποίων όπως επίσημες Αλβανικές Αρχές έχουν παραδεχθεί,  γίνεται με την ανοχή Αλβανικών Υπηρεσιών. 
Βέβαια πρέπει να επισημανθεί ότι τα ζητήματα αυτά είναι γνωστά στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία επίσης έχει ταχθεί – και πρόσφατα μάλιστα με δηλώσεις του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου- υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Κανένας φυσικά δεν έχει αντίρρηση σε κάτι τέτοιο, αρκεί να μην εμφανίζεται για μια ακόμη φορά το φαινόμενο η Ελλάδα να υποχωρεί ατάκτως σε κάθε αίτημα της Αλβανίας,  μη διασφαλίζοντας τα προβλεπόμενα από τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες. 

Α.Ο.Ζ. και τοπωνύμια
Και δεν είναι μόνο τα θέματα που αφορούν την Ελληνική Μειονότητα ή και την Εγκληματικότητα. Είναι και άλλα: Όπως π.χ. το ζήτημα της Α.Ο.Ζ. για την οποία οι Αλβανοί όχι μόνο κωλυσιεργούν, αλλά και αξιωματούχοι της σημερινής Κυβέρνησης Ράμα απειλούν με δικαστήρια όσους επί Μπερίσα είχαν εισηγηθεί την υπογραφή της συνθήκης. Ακόμη και για αυτό το θέμα των τοπωνυμίων, το οποίο υποκρύπτει εθνικιστικές σκοπιμότητες από Αλβανικής πλευράς, η Ελλάδα έκανε και πάλι εν μέρει πίσω, καθώς επιτρέπει στην Αλβανία να το ρυθμίσει στις αρχές του επόμενου χρόνου. 

Στα αξιοσημείωτα πάντως είναι και το γεγονός, ότι ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του Επιτρόπου για τη θετική σύσταση προς το Συμβούλιο Κορυφής για την Αλβανία, οι κυβερνήσεις Αλβανίας και Κοσσόβου, υπέγραφαν συμφωνία για την ενοποίηση της προ-πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, να μη κρύβει τις πραγματικές του προθέσεις, που είναι η είσοδος από το «παράθυρο» και του Κοσόβου στην Ε.Ε..
«Αυτό το οποίο έκαναν τα δύο υπουργεία με την επίτευξη της συμφωνίας είναι σε έναν ενεργό εθνικό χώρο. Η συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει όρια, καθώς μένουμε στην πρόκληση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτή η ημέρα, πάντως,  για την ενοποίηση της εκπαίδευσης στις δύο χώρες,  αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινής εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έντι Ράμα. 
Σημειώνεται ότι η Αλβανία διεκδικεί το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε. από το 2009, ωστόσο αυτό δεν ικανοποιούνταν εξαιτίας των προβλημάτων που εντοπίζονταν σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη διαφθορά, την εγκληματικότητα  και σε άλλα ζητήματα που αφορούσαν τις δομές του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.