Σελίδες

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Πλησιάζει το Ντονέτσκ ο ουκρανικός στρατός - Σφοδρές μάχες με τους Ρώσους αυτονομιακούς

Μάχες ουκρανικών δυνάμεων-αυτονομιστών στο αεροδρόμιο του ΝτονέτσκΟυκρανικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με φιλορώσους αυτονομιστές που επιχείρησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ την Πέμπτη. Μετά την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ οι κυβερνητικές δυνάμεις σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από τους αυτονομιστές, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το Ντονέτσκ και να το εκκενώσουν εάν χρειαστεί.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δηλώνει ότι ένα από τα συνοριακά της φυλάκια έγινε στόχος πυρών από την ουκρανική πλευρά και προειδοποιεί το Κίεβο με συνέπειες.

Ο ουκρανικός στρατός έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη επί του εδάφους τις τελευταίες ημέρες, ανακαταλαμβάνοντας το προπύργιο των αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ. Έκτοτε, οι φιλορώσοι έχουν εκδιωχθεί από σειρά πόλεων, με τελευταία την πόλη Σιβέρσκ.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το Μάρτιο, οι αυτονομιστές ανακήρυξαν την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ. Κατέλαβαν το αεροδρόμιο της επαρχίας το Μάιο, το οποίο πέρασε όμως εκ νέου στον έλεγχο του ουκρανικού στρατού έπειτα από πολύνεκρες συγκρούσεις.

«Ο αντίπαλος προσπαθεί να περικυκλώσει το Ντονέτσκ απ' όλες τις πλευρές. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το Ντονέτσκ και να μην αφήσουμε τον αντίπαλο να μπει στην πόλη ή να την περικυκλώσει» δήλωσε την Πέμπτη ο αυτοαποκαλούμενος υπουργός «Άμυνας» των αυτονομιστών Ιγκόρ Στρέλκοφ, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στη διάθεσή του αρκετές «εφεδρείες».


Ο Αλεξάντρ Μποροντάι, ο «πρωθυπουργός» της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν «δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες» κάτοικοι της πόλης, λόγω της προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, η στήριξη της οποίας προς τους αυτονομιστές φαίνεται ότι φθίνει το τελευταίο διάστημα, ο Μποροντάι, ο οποίος δεν κρύβει ότι είναι Ρώσος, διαβεβαίωσε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα είχε «εποικοδομητικές συνομιλίες», αλλά αρνήθηκε να κατονομάσει τους συνομιλητές του.

«Υπολογίζω πολύ στη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας πολύ σύντομα. Η Ρωσία μας παρέχει ήδη κολοσσιαία βοήθεια, σε εθελοντές και σε ανθρωπιστική βοήθεια και πιστεύω ότι η βοήθεια αυτή θα αυξηθεί κι άλλο» ανέφερε.

Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, κατήγγειλε ότι ένα από τα μεθοριακά φυλάκιά της έγινε στόχος πυρών από την ουκρανική πλευρά και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «συνέπειες» εάν επαναληφθούν παρόμοια επεισόδια.

«Η Ρωσία διαμαρτύρεται έντονα και απαιτεί να σταματήσουν τα πυρά που στοχεύουν το ρωσικό έδαφος» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. «Εάν επαναληφθούν στο μέλλον τέτοιες ενέργειες, όλη την ευθύνη για τις συνέπειες θα φέρουν οι αρχές του Κιέβου» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, το μεθοριακό φυλάκιο του Γκούκοβο μπήκε στο στόχαστρο των κυβερνητικών δυνάμεων του Κιέβου που μάχονται στην ανατολική Ουκρανία τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

«Οι ενέργειες των ουκρανικών δυνάμεων συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου» συνεχίζει το υπουργείο διευκρινίζοντας ότι περίπου 230 Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονταν κοντά στο φυλάκιο όταν σημειώθηκε το επεισόδιο αυτό. «Κατά τύχη δεν είχαμε θύματα. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Μόσχα έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές ότι τα συνοριακά φυλάκιά της δέχονται πυρά από το ουκρανικό έδαφος, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναγάγει σε βασική προτεραιότητά τους την ανάκτηση του ελέγχου της μεθορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters, ΑΠΕ/Γαλλικό


Στη φωτογραφία, Ρώσοι αυτονομιακοί στο Ντονέτσκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.