Σελίδες

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Τους… Τσέχους καλούνται να πληρώσουν οι Βορειοηπειρώτες!

BOYLIARATI
• Στην Ελλάδα οι Βορειοπειρώτες στερούνται ακόμη και το βοήθημα του ανασφάλιστου υπερήλικα, καθώς ο χρόνος περνάει και οι υποσχέσεις για επαναχορήγησή  του παραμένουν υποσχέσεις. 

Στην Αλβανία, υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις. Σε όλα τα άλλα προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες και τα «χαράτσια» για το ηλεκτρικό ρεύμα, που ωθούν σε οικονομικό αδιέξοδο όσους έχουν σπίτια κλειστά, είτε διαμένουν στην Αλβανία, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν Βορειοηπειρώτες, το πρόβλημα εντοπίζεται στους τρεις νομούς στους οποίους διαβιεί το μεγαλύτερο τμήμα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και οι τσουχτερές επιβαρύνσεις καταλογίζονται μόνο σε Βορειοηπειρώτες.
 Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, για σπίτια που είναι κλεισμένα και έχουν μηδενική κατανάλωση, ενώ  μέχρι πρόσφατα οι ιδιοκτήτες τους υποχρεώνονταν να πληρώνουν μόνο το πάγιο που ανερχόταν στα 340 λέκ (ήτοι περίπου 3 ευρώ), τώρα τους χρεώνουν με ποσά από 2500 μέχρι και 15000 λεκ (ήτοι από 20 μέχρι και 120 ευρώ)! 

Απάντηση στις διαμαρτυρίες για τα αστρονομικά ποσά- για τα Αλβανικά δεδομένα- που καλούνται να πληρώσουν, χωρίς μάλιστα να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι στα σπίτια υπάρχουν μετρητές ή και μηδενικές καταναλώσεις δεν παίρνουν, καθώς οι διευθυντές της Επιχείρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας παραπέμπουν στους ηλεκτρολόγους και οι τελευταίοι στους ανώτερους. 

Τα σενάρια για το συγκεκριμένο πρόβλημα - η έκταση του οποίου θα διαπιστωθεί το επόμενο δίμηνο με την επιστροφή στα χωριά τους για τις καλοκαιρινές διακοπές- δίνουν και παίρνουν. Για πολλούς η βασική αιτία βρίσκεται στις «συναλλαγές» που έγιναν για την χορήγηση στην Αλβανία του καθεστώτος της προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Όπως ήδη έχει γράψει ο «Πρωινός Λόγος», η Τσεχία απειλούσε με «βέτο» αν πρώτα η Αλβανική Κυβέρνηση δεν αποζημίωνε την Τσέχικη εταιρία Ηλεκτρισμού  CEZ  η οποία είχε εισέλθει στην Αλβανική αγορά το 2009, αγοράζοντας το 76% τοπικής εταιρίας, αλλά τον Ιανουάριο του 2013,  η ρυθμιστική αρχή της Αλβανίας ανακάλεσε την άδεια της CΕΖ, ορίζοντας διαχειριστή στη διοίκηση της εταιρείας. 
Οι Τσέχοι ζητούσαν αποζημίωση ύψους 250 εκ. ευρώ και από τη στιγμή που στην σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου συναίνεσαν στην χορήγηση στην Αλβανία του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε., εικάζεται ότι έχει επέλθει σιωπηρή συμφωνία και προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα της αποζημίωσης άρχισαν τα «χαράτσια».

Το επίδομα ανασφάλιστου  

Όπως προαναφέρθηκε το άλλο «καυτό» πρόβλημα, που απασχολεί τους Βορειοηπειρώτες και συγκεκριμένα τους υπερήλικες, είναι η χορήγηση του βοηθήματος των ανασφαλίστων, το οποίο κόπηκε με απαίτηση της τρόικας. 

Οι διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στις αρχές της Άνοιξης ο Διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης ότι σύντομα θα επαναχορηγηθεί βάσει νέων κριτηρίων, μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί.
Για το θέμα αυτό κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς, Γαβριήλ Αβραμίδης και Μαρίνος Ουζουνίδης, οι οποίοι επικαλούνται δήλωση Βορειοηπειρώτη, σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, να δηλώνει ότι οι δηλώσεις του κ. Βεργίνη για επαναφορά του, έγιναν εν αγνοία του. 

Στην ερώτησή τους οι τρεις βουλευτές, ζητούν να πληροφορηθούν για το ποια είναι τελικά η βούληση της Κυβέρνησης για  το βοήθημα προς τους ομογενείς του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης και της Βορείου Ηπείρου και ακόμη για τη θέση της Κυβέρνησης, σχετικά με την πρόταση που είχε διατυπώσει ο Διοικητής του ΟΓΑ για χορήγηση βοηθήματος ύψους 216 ευρώ το 2014, 280 ευρώ το 2015 και 350 ευρώ το 2016.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ


Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Άλλος ένας κρίκος στην μακρυά αλυσίδα των μέτρων και γεγονότων που πάντοτε έχουν σκοπό ή αποτέλεσμα να γίνεται η παραμονή των Βορειοηπειρωτών στις πατρογονικές τους εστίες ιδιαιτέρως δύσκολη.

Είναι γνωστό  πως η τσέχικη εταιρεία CEZ κέρδισε το διαγωνισμό και κατέφερε να ελέγξει το ηλεκτρικό ρεύμα στην Αλβανία. Να γίνει  ο διαχειριστής και,  ως τέτοια,  ο οικονομικός εισπράκτορας της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη χώρα.
Είναι γνωστές  ξανά  οι διαμάχες και οι συγκρούσεις μεταξύ  της άνωθεν εταιρείας και των αλβανών καταναλωτών. Καλυμμένοι από το καθεστώς Μπερίσια και με το πρόσχημα της ανέχειας, οι ορεσίβιοι και σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Αλβανία δεν πλήρωνε  την κατανάλωση του ρεύματος, πράγμα που έφερε  ένα χρέος μερικών εκατομμυρίων ευρώ, αφού η κυβέρνηση χάριζε  το χρέος στους «αδύναμους να πληρώσουν» καταναλωτές.

Μαθημένοι με τα τερτίπια του συντρόφου Ενβέρ, που, αφού «άρμεξε» καλά τους Σοβιετικούς, τους έστειλε στο σπίτι τους, συνέχισε με τους Κινέζους, τους «άρμεξε» κι αυτούς και τους έστειλε στο σπίτι τους. Αυτό έκαμε και η κυβέρνηση Μπερίσια.  Έστειλε τους Τσέχους στο σπίτι τους. Διέκοψε τη συμφωνία μαζί τους. Να, όμως, που  οι διωχθέντες  δεν  το βάζουν κάτω. Ζητούν το χρέος τους με το παραπάνω. Εκμεταλλεύτηκαν  και την ευκαιρία. Ζήτησαν από τη χώρα τον αετών 250 εκατομμύρια ευρώ για να δώσουν το «οκ» στην υποψηφιότητα προς ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν γνωρίζουμε ποια ήταν η δέσμευση της Αλβανίας με την Τσέχικη εταιρεία (κυβέρνηση), αλλά εκείνο που γνωρίζουμε είναι τα τσουχτερά νούμερα (σε λεκ) που φθάνουν στους καταναλωτές. Όχι σε όλους. Αποκλειστικά στους Βορειοηπειρώτες.  Αν για το κάθε κλεισμένο σπίτι ο νοικοκύρης πλήρωνε, μέχρι τρεις μήνες μπροστά, μόνον το πάγιο (3400) λεκ παλιά, έξαφνα οι αριθμοί κυμαίνονται από 25.000 και μέχρι 150.000 λεκ.
Στα γραφεία των αρμοδίων διευθυντών, στους τρεις νομούς, κάθε μέρα καταφθάνουν πάρα πολλοί Βορειοηπειρώτες με τις αποδείξεις στο χέρι.  Θέλουν να μάθουν την αιτία για τα αστρονομικά ποσά, αφού στα σπίτια υπάρχουν μετρητές  και τα καταναλώσιμα kw είναι στο μηδέν. Οι διευθυντές ρίχνουν το μπαλάκι στους ηλεκτρολόγους της ζώνης. Οι ηλεκτρολόγοι στις οδηγίες που πήραν από τους ανωτέρους τους.

Πληρώνουν οι Βορειοηπειρώτες, για ν’ αποφύγουν τους τόκους, και το μπαλάκι καλά κρατεί. Κανένας δεν τους δίνει λύση. Όλοι, τους κοροϊδεύουν. Πού να κλαφτούν; Πού να παραπονεθούν;
Βλαστημούν, με τρεμάμενα χέρια πληρώνουν «τις πιέσεις των Τσέχων» και λαχταρούν για το επόμενο τσουχτερό ποσό.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.