Σελίδες

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ραγιάδες με κιλτ: Οι Σκώτοι ψήφισαν όχι στην ανεξαρτησία τους!

Η Σκωτία ψήφισε, το Λονδίνο ανάσανε: Με νίκη του «όχι» με 55,4% και σχεδόν έντεκα μονάδες διαφορά στις κάλπες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ενιαίο.

Συγχαίρει ο Κάμερον τον επικεφαλής της εκστρατείας των Ενωτικών, την ήττα αναγνώρισε ο επικεφαλής του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας. 

Η επικράτηση του «όχι» δεν είναι απόλυτη ήττα για όσους αισθάνονται άβολα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Χάρη στην περιπέτεια, το Εδιμβούργο έχει διασφαλίσει διευρυμένες αρμοδιότητες, με τις ηγεσίες των τριών κομμάτων στο Λονδίνο να δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν σε «φαστ τρακ» πακέτο που θα δίνει στην περιφερειακή ηγεσία μεγαλύτερο λόγο στην διαχείριση δημόσιου χρήματος. 


Το ρεύμα πάντως υπέρ της ανεξαρτησίας καταγράφεται ισχυρό: Στην Γλασκόβη, πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια, οι ψηφοφόροι αποδείχθηκαν πιο τολμηροί και έδωσαν στο «ναι» 53,5%. Το «ναι» επικράτησε σε άλλες τρεις μικρότερες περιφέρειες (το Νορθ Λαναρκσάιρ, το Ντάντι Σίτι και το Γουέστ Ντανμπαρτονσάιρ).

Αντιθέτως, το Εδιμβούργο -η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια με περιπου 380.000 καταγεγραμμένους ψηφοφόρους- είπε αποφασιστικά «όχι» με 61,1%.



Συγκεκριμένα, με ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων και των 32 περιφερειών:
  • Το «όχι» βρέθηκε στο 55,3% και το «ναι» στο 44,7%
  • Σε απόλυτους αριθμούς, περίπου 2 εκατομμύρια είπαν «όχι» και 1,6 «ναι»
  • Η προσέλευση στις κάλπες έφτασε στο 84,6%, επίπεδα ρεκόρ
  • Το «ναι» προηγήθηκε σε τέσσερις περιφέρειες
  • «Ναι» είπε η Γλασκόβη με 53,5%, «όχι» το Εδιμβούργο με 61,1%
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όταν στα αποτελέσματα είχε ενσωματωθεί το 60% των ψήφων, το BBC και το Reuters υπολόγισαν ότι η νίκη του «όχι» φαίνεται διασφαλισμένη. Ήδη με την ενσωμάτωση του Εδιμβούργου, το «όχι» έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ανακούφιση στο Λονδίνο, απογοήτευση στο στρατόπεδο του «ναι»

Τις πρώτες πρωινές ώρες, το πρωθυπουργικό γραφείο έσπευσε να συγχαρεί το στρατόπεδο των Ενωτικών πριν το μήνυμα του ίδιου του Κάμερον στον βρετανικό λαό.
«Μίλησα με τον Άλιστερ Ντάρλινγκ, και τον συνεχάρην για την αποτελεσματική μάχη που έδωσε στην εκστρατεία» ανέφερε σε tweet του ο βρετανός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της μάχης για παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.



Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ, λίγο πριν το αναμενόμενο διάγγελμα του Κάμερον, δήλωσε «απολύτως ενθουσιασμένος» με το αποτέλεσμα, αλλά υπογράμμισε ότι το «όχι» είναι μήνυμα για ευρύτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις «σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».  «Πρέπει τώρα να τηρήσουμε εγκαίρως και πλήρως τη δέσμευση για ριζοσπαστικό πακέτο νέων αρμοδιοτήτων για την Σκωτία» είπε ο Κλεγκ.

Από την άλλη πλευρά, η αντιπρόεδρος του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος Νικολά Στέρτζεον, δήλωσε στο BBC το πρωί ότι «όπως πολλοί άλλοι, έχω βάλει την καρδιά και την ψυχή μου στην εκστρατεία και υπάρχει πραγματικά ένα αίσθημα απογοήτευσης επειδή φτάσαμε πολύ κοντά στο "ναι"».

Η εικόνα ήταν ανάλογη στους υποστηρικτές των δύο στρατοπέδων. Στις συγκεντρώσεις των Ενωτικών, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έρχονταν σταδιακά συνοδευόταν με πανηγυρισμούς και επευφημίες. Από την άλλη, οι περισσότερες από τις συγκεντρώσεις του «ναι» είχαν σκορπίσει τα ξημερώματα.

Ενωτικοί: «Επιλέξαμε την ενότητα αντί της διάσπασης»


Πανηγυρίζοντας το αποτέλεσμα, ο επικεφαλής της εκστρατείας του «όχι» και πρώην ΥΠΟΙΚ Άλιστερ Ντάρλινγκ έδειξε ότι η Σκωτία περιμένει ενισχυμένες αρμοδιότητες.

«Επιλέξαμε την ενότητα αντί της διάσπασης, την θετική αλλαγή αντί του αχρείαστου διαχωρισμού» είπε το πρωί της Παρασκευής.

«Κάθε πολιτικό κόμμα πρέπει τώρα να ακούσει το αίτημα για αλλαγή που μπορεί να ακουστεί από κάθε τμήμα του Ηνωμένου μας Βασιλείου αλλά είχε την ευκαιρία να διατυπωθεί πρώτα στην Σκωτία» είπε.

Βασίλης Ψυχογιός

    Αποδοχή της ήττας από το στρατόπεδο του "ΝΑΙ" - Παραιτήθηκε από την ηγεσία της Σκωτίας ο Άλεξ Σάλμοντ

    Μετά το υψηλό ποσοστό που έλαβε το «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας, ο πρώτος υπουργός Άλεξ Σάλμοντ -πρωτεργάτης της όλης πρωτοβουλίας- ανακοίνωσε ότι παραιτείται.  Ο ίδιος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στο 1,6 εκατομμύριο συμπολιτών του που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ εξέφρασε σκεπτικισμό για τις υποσχέσεις του Ντέιβιντ Κάμερον.

    «Όποια λάθη έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν δικά μου» συνέχισε ο επικεφαλής της σκωτικής κυβέρνησης.

    Μιλώντας το πρωί της Παρασκευης, ο Σάλμοντ είχε πει ότι η Σκωτία αποφάσισε «σε αυτό το στάδιο» να μην γίνει ανεξάρτητη.

    «Αποδέχομαι την ετυμηγορία του λαού και θα την σεβαστώ» είπε, Επισημαίνοντας τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας στο Λονδίνο για ενισχυμένες αρμοδιότητες, ο Σάλμοντ είπε ότι «η Σκωτία περιμένει να τηρηθούν γρήγορα αυτές οι υποσχέσεις».

    Πάντως, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, ο Σάλμοντ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι το δημοψήφισμα «είναι μία διαδικασία που συμβαίνει μια φορά σε μια γενιά». 

    O Σάλμοντ ανέλαβε επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας το 2007, όταν το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα (SNP) κέρδισε την σχετική πλειοψηφία στη Βουλή. Ηγήθηκε κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς δεν ευδοκίμησαν οι συνομιλίες που είχε με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας και πλειοψηφίας.

    Στις εκλογές του 2011 το SNP κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, κάνοντας ήδη από τότε γνωστή την πρόθεσή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

    Newsroom ΔΟΛ

    in.gr


    Βάλαμε τρεις χαρακτηριστικές κατά τη γνώμη μας φωτογραφίες. Οι γυναίκες και οι άνω των 55 ήταν οι βασικές πληθυσμιακές ομάδες που υποστήριξαν με πάθος το "ΟΧΙ" στην ανεξαρτησία.
    "Η καρδιά λέει ΝΑΙ αλλά το μυαλό λέει ΟΧΙ" ήταν ένα από τα κύρια συνθήματα των υποστηρικτών της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
    Καλύτερα θα έπρεπε να έλεγαν "η τσέπη λέει ΟΧΙ" αφού τους κέρδισαν οι καταστροφολογίες του Λονδίνου...

    Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να σηκωθεί από τον τάφο και να τους φτύσει...

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
    Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
    Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.