Σελίδες

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

H ουγγρική μειονότητα στη Ρουμανία προωθεί την αυτονομία της Τρανσυλβανίας

Στην πόλη Κλουζ Ναπόκα (οι Ούγγροι την ονομάζουν Kolozsvár) ο αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης των Ούγγρων στη Ρουμανία, Χούνορ Κάλεμεν, παρουσίασε σχέδιο  ενός κανόνα που στο άμεσο μέλλον θα φέρει στο Κοινοβούλιο της Ρουμανίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πόνημα αποτελείται από 97 άρθρα και αποτελεί «μια συνταγματική πράξη, απολύτως 'συνταγματική', νομικά εγγυημένη και νομιμοποιημένη από την ουγγρική κοινότητα που επιθυμεί να λάβει αποτελεσματικές  εγγυήσεις για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας όλων των Μαγυάρων» και το σύνολο της πράξης αυτής «δεν είναι με κανένα τρόπο επιζήμιο για τα συμφέροντα του ρουμανικού κράτους», σύμφωνα με το moldnews.

Ο πολιτικός, προσθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 14 μορφές αυτονομίας και η αυτονομία της Τρανσυλβανίας θα είναι ένα αντίγραφο της κατάστασης που υπάρχει από το ιταλικό νότιο Τιρόλο που έχει στενούς δεσμούς με την Αυστρία.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι χώρες της Τρανσυλβανίας θα εμφανίζονται ως μια χωριστή νομική οντότητα, όπου θα συσταθεί περιφερειακό συμβούλιο, το εκτελεστικό όργανο της αυτονομίας, καθώς και η θέση του προέδρου, με δικαίωμα να λαμβάνει μέρος στις συνεδριάσεις της ρουμανικής κυβέρνησης σε ζητήματα που αφορούν την περιοχή.

Επιπλέον,  η Τρανσυλβανία θα εισαγάγει την υποχρεωτική μελέτη της ουγγρικής γλώσσας σε ένα επίσημο καθεστώς, σημειώνει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.