Σελίδες

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Συγκίνηση και πατριωτικός παλμός στην εκδήλωση του ΕΣΒΗ 1914 για το Έπος της Βορείου Ηπείρου 1940 -1941



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Οκτωβρίου η εκδήλωση του Εθνικού Συλλόγου "Βόρειος Ήπειρος 1914" με θέμα "Το Έπος της Βορείου Ηπείρου 1940 - 1941" στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, παρουσία εκατοντάδων συμπατριωτών μας.

Αφού αναγνώστηκε ο γραπτός χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της προεδρικής τριανδρίας του Συλλόγου ο κ. Ελευθέριος Πρίφτης, ο οποίος στην σύντομη ομιλία του εστίασε στην ενδοτική πολιτική που ακολουθεί η Αθήνα απέναντι στο Βορειοηπειρωτικό.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών "Αλέξανδρος Υψηλάντης", Πτέραρχος ε.α. Γιώργος Τσαλουχίδης, ο οποίος παρουσίασε ένα σύντομο βίντεο - αφιέρωμα στον ηρωικό εύζωνο Κωνσταντίνο Κουκίδη, που έπεσε από την Ακρόπολη τυλιγμένος με την γαλανόλευκη, όταν οι Γερμανοί ανέβαζαν στον ιστό τη σβάστικα, ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος, η πρόεδρος της πατριωτικής κυπριακής φοιτητικής οργάνωσης ΔΡΑΣΙΣ-ΚΕΣ Μαρία Καλλή, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Άταφων Πεσόντων Ελληνο-ιταλικού Πολέμου Απόστολος Κωστόπουλος, ο νομικός - διεθνολόγος και ιστορικός Ιωάννης Παπαφλωράτος και εκ μέρους των κομμάτων, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Τάνια Ιακωβίδου, ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ, ενώ η κ. Ειρήνη Δημοπούλου ανέγνωσε μήνυμα του συζύγου της, προφυλακισμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά. 

Στις κύριες ομιλίες, ο διδάκτωρ διεθνούς δικαίου Θαλής Μυλωνάς, ανέλυσε τα σημεία πάνω στα οποία η Ελλάδα μπορεί και δικαιούται να διεκδικήσει το Βορειοηπειρωτικό, με κύρια νομικά όπλα το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και το εκκρεμές ζήτημα από την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων το 1946. Ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι τα σύνορα έχουν αλλάξει πολλές φορές και στην Ευρώπη κατά τις τελευταίες δεκαετίες με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Κοσσυφοπέδιο και την Κριμαία, ενώ η Ελλάδα μπορεί να επικαλεστεί υπέρ της την επιθετικότητας της Αλβανίας.


Ο Επισμηναγός ε.α. Γεώργιος Κασσαβέτης μίλησε για τη συμβολή του "ΟΧΙ" του Ιωάννη Μεταξά στη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στις νικηφόρες μάχες του Ελληνικού Στρατού στη Βόρειο Ήπειρο το 1940 - ΄41, οι οποίες καθυστέρησαν πάρα πολύ τις δυνάμεις του Άξονα στον πόλεμο κατά της ΕΣΣΔ. 

Η λογοτέχνης Ελίνα Μαστέλλου - Γιαννάκενα σκόρπισε συγκίνηση στο ακροατήριο διαβάζοντας τη μαρτυρία του πατέρα της Δημητρίου Μαστέλλου από τη μάχη στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου στην οποία τραυματίστηκε, όπως καταγράφηκε στο βιβλίο "Οδοιπορικό του Έπους 1940".

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων Σπύρος Δημητρίου περιέγραψε τη δράση του Γεωργίου Γρίβα - Διγενή στον Ελληνο-ιταλικό Πόλεμο ο οποίος άφησε την επιτελική θέση που είχε στην Αθήνα δίπλα στον Στρατάρχη Παπάγο για να μεταβεί οικειοθελώς στην πρώτη γραμμή στο Αργυρόκαστρο. Επίσης αναφέρθηκε η προσπάθεια που έκανε ο Στρατηγός Γρίβας, μετά τον αγώνα της ΕΟΚΑ που ολοκληρώθηκε το 1959, να δημιουργήσει απελευθερωτικό στρατό για τη Βόρειο Ήπειρο.

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Σταύρος Δερματάς ανέλυσε με στοιχεία και αριθμούς το θέμα των πεσόντων του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου με μία πραγματικά πύρινη ομιλία του.
Ως ένδειξη τιμής στη μνήμη των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτών στα βουνά της ενιαίας Ηπείρου ακούστηκε μοιρολόι κλαρίνου από τον Δημήτρη Ζιάγκα που ξεσήκωσε το πλήθος το οποίο αναφώνησε με μια φωνή "ΑΘΑΝΑΤΟΙ!" 

Ο Εθνικός Σύλλογος βράβευσε με τιμητικές σημαίες της Βορείου Ηπείρου τον Στρατηγό Κωνσταντίνο Κόρκα, έναν ζωντανό θρύλο του Ελληνικού Στρατού, 94 χρονών σήμερα, με ρίζες από τη Χιμάρα, το Ίδρυμα Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα - Διγενή προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του Ελληνόψυχοι Κύπριου εθνικού ήρωα και την κυρά της Χιμάρας Ερμιόνη Μπρίγκου που φυλά τους τάφους έξι Ελλήνων στρατιωτών στον περίβολο του σπιτιού της. 

Στη συνέχεια απαγγέλθηκε ο ύμνος της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου και εψάλλει ο εθνικός ύμνος μας.

Την εκδήλωση συντόνισε η φοιτήτρια νομικής από την Κύπρο Ειρήνη Γεωργιάδου, η οποία έκλεισε το πρόγραμμα με την υπόσχεση που έδωσαν οι Έλληνες Στρατιώτες προς τους Βορειοηπειρώτες κατά την υποχώρηση τους τον Απρίλιο του 1941: "ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ!"
δίνοντας την αφορμή να ακουστεί δυνατά στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείο το σύνθημα "ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΡΕΜΕΙ Η ΓΗ!"


ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ 1914

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.