Σελίδες

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Την μνήμη των Εθνικών Ευεργετών τίμησε ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914



Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914 τίμησε την Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Εθνικούς Ευεργέτες, όπως έχει οριστεί η 30η Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε σήμερα η Ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών.
Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας παραβρέθηκε στη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στην Αθήνα και στη συνέχεια μετέβη στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου εκπρόσωπος μας κατέθεσε τιμητικό στεφάνι. 

Η παρουσία μας στις εκδηλώσεις αυτές είχε σκοπό να υπενθυμίσει ότι πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι, από τους Εθνικούς Ευεργέτες είχαν την καταγωγή τους από το σημερινό αλύτρωτο τμήμα της μίας και Ελληνικής Ηπείρου μας.
Οι Ευαγγέλης και Κωνσταντίνος Ζάππας από το Λάμποβο Αργυροκάστρου, ο Χρηστάκης Ζωγράφος από το Κεστοράτι Αργυροκάστρου, ο Απόστολος Αρσάκης από τη Χοταχόβα Πρεμετής, οι Γεώργιος και Σίμων Σίνας από την Μοσχόπολη, ο Ιωάννης Μπάγκας από την Κορυτσά είναι τα πιο γνωστά ονόματα που κοσμούν το Πάνθεον των Ευεργετών του Ελληνικού Έθνους.


Υπήρξαν όμως και λιγότερο γνωστοί σήμερα Ευεργέτες, που αξίζει να μνημονεύουμε τα ονόματα τους όπως ο Σπύρος Στράτης και Σπύρος Ρίζος από το Δέλβινο, o Χρήστος Κωνσταντίνου και ο Χατζηλεόντιος Χρήστου από το Αργυρόκαστρο, ο Ζώτος Ντούρος και ο Σταθάκης  Λούκας από την Πρεμετή, ο Πέτρος Πράτσικας και οι αδελφοί Λάππα από τη Δρόβιανη Δελβίνου, ο Αντώνιος Νέτης από τη Σαρακινίστα Αργυροκάστρου, ο Σπυρίδων Τσέλιος από τη Γλύνα Αργυροκάστρου, ο Αναστάσιος Αβραμίδης, οι Θωμάς και  Γεώργιος Αδάμ από την Κορυτσά, ο Ηλίας Χαρίτος από τη Νίβανη Αργυροκάστρου,  ο Ιωάννης Δήμας από τη Χιμάρα και πολλοί άλλοι.

Η ημέρα αυτή παράλληλα όπως και τα ονόματα που προαναφέραμε πρέπει να υπενθυμίζουν στην Ελληνική Πολιτεία το χρέος της απέναντι στην Βόρειο Ήπειρο, ιδιαίτερη πατρίδα μεγάλου μέρους των Εθνικών Ευεργετών, ώστε να τιμήσει και ουσιαστικά τη μνήμη τους.

Το παράδειγμα τους ας καθοδηγεί τους σημερινούς κυβερνώντες της Ελλάδας μας

ΑΘΑΝΑΤΟΙ! 

Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914

30 Σεπτεμβρίου 2014

esvh1914@gmail.com










Φωτορεπορτάζ από τις εκδηλώσεις

Δοξολογία στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη





Κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη







Αποκαλυπτήρια προτομής Αλέξανδρου Υψηλάντη στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας - 
δωρεά Ευάγγελου Μαρινάκη  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.