Σελίδες

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Αναφορές για τη σκλαβωμένη Βόρειο Ήπειρο στο ελληνικό σχολικό βιβλίο Γεωγραφίας της Γ΄ Γυμνασίου την δεκαετία του 1960



Σελίδα 83: Η Ήπειρος απλώνεται προς Δυσμάς της Πίνδου από τον Αμβρακικόν έως τον κόλπον της Αυλώνας. Το βόρειον όμως τμήμα της, αν και έχει Ελληνικόν πληθυσμόν, το κατέχει η Αλβανία.




Σελίδες 90 - 91: Η Βόρειος Ήπειρος - Το βόρειον τμήμα της Ηπείρου δεν διαφέρει από την άλλην  Ήπειρον ούτε κατά την φύσιν της χώρας ούτε κατά τον χαρακτήρα των κατοίκων. Και την Βόρειον Ήπειρον ο στρατός μας την ηλευθέρωσε το 1912, καθώς και την νότιον Ήπειρον. 
Οι Βορειοηπειρώται μάλιστα ηγωνίσθησαν και μόνοι των γενναίως δια την ελευθερίαν. Αλλ' αι μεγάλαι Δυνάμεις το 1921 παρεχώρησαν την Βόρειον Ήπειρον εις την Αλβανίαν. 
Έτσι αι περιφέρειαι Αργυροκάστρου, Δελβίνου, Λεσκοβικίου και Χειμάρρας ευρίσκονται τώρα έξω από τα Ελληνικά σύνορα.



Σελίδα 170: ...Ομοίως η Ελλάς έχασε την Βόρειον Ήπειρον, την οποίαν κατέχει τώρα η Αλβανία, μολονότι ο στρατός μας έγραψε το 1940 νέας σελίδας δόξης εις τα βουνά της Πίνδου και της Αλβανίας. Με την συνθήκην των Παρισίων (1946) μόνον η Δωδεκάνησος ηλευθερώθη. 


Το σχόλιο μας: Μετά το 1974 άρχισαν να αφαιρούνται από τα σχολικά βιβλία της Ελλάδος οι αναφορές στη Βόρειο Ήπειρο, χάρην της εξομάλυνσης των ελληνο-αλβανικών σχέσεων. 
Εδώ και σαράντα χρόνια όμως αποδεικνύεται ότι μόνο η ελληνική πλευρά υποχωρεί για αυτή την ριμάδα την "εξομάλυνση". 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.