Σελίδες

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η 28η Οκτωβρίου, στη Βόρειο Ήπειρο

Γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η 28η Οκτωβρίου, η εθνική μας εορτή
Μεγαλοπρέπως γιορτάστηκε κι εφέτος εδώ στα άγια χώματα της Βορείου Ηπείρου το αθάνατο «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, η γιορτή της νίκης και της δόξας, της υπερηφάνειας και της τιμής, της ορθογένεσης και της αξιοπρέπειας, η  Εθνική μας εορτή.


Στις 26 Οκτωβρίου στην Κορυτσά και Πρεμετή, στις 27 στο Δέλβινο και Αγ. Σαράντα και την 28ηΟκτωβρίου στη Δερβιτσιάνη, Χιμάρα, Κλεισούρα και Βουλιαράτες.
Ξεδιπλώθηκε παντού η γαλανόλευκη και αναρτήθηκε για να κυματίσει ελεύθερη και να μας θυμίσει το γένος της δημοκρατίας και των ελευθεριών, το γένος των Ηρώων και των ανδραγαθημάτων. Φούντωσαν οι ένδοξες ιαχές, οι αρετές και οι πυγμές του έθνους, τα ιδανικά και το αδάμαστο πνεύμα, η σύμπνοια και η ομόνοια. Παρέλασε η ένδοξη ιστορία του έθνους μας.

Άγιοι Σαράντα

Παραμονή της γιορτής και η ώρα έξι το απόγευμα, η αίθουσα του κινηματοθεάτρου «Βουθρωτό» της πόλης των Αγίων Σαράντα ήταν κατάμεστη. Κι εφέτος  ήρθαν τόσο πολλοί. Όλοι οι Έλληνες της πόλης και από πολλά χωριά για να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν, να γιορτάσουν και να τραγουδήσουν όλοι μαζί τον εθνικό μας ύμνο.
Με την παρουσία του πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδα Ροκανά, του Γενικού Προξένου στο Αργυρόκαστρο κ. Νικόλαου Κοτροκόη, του Πρόεδρου του ΚΕΑΔ και βουλευτή Ευάγγελου Ντούλε, του πρόεδρου του ΜΕΓΚΑ Χριστάκη Κίτσιου, του  αντιδημάρχου της πόλης Γιώργο Μήτρου, του πρόεδρου Αναγέννησης  Βορειοηπειρωτών κ. Περδίκη, της Πρόεδρου της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Ελένης Δήμου, ιερέων, επάρχων κι άλλων παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος του παραρτήματος Ομόνοιας Αγ. Σαράντα, Χαράλαμπος Παντέχης, άνοιξε την εκδήλωση, για να χαιρετήσουν ο πρέσβης κ. Λεωνίδας Ροκανάς και ο  βουλευτής Ευάγγελος Ντούλες.
Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά τα προγράμματα με απαγγελίες, σκετς και χορούς  του Επαγγελματικού Λυκείου «Απόστολος Παύλος» του Μεσοποτάμου και των εννιάχρονων σχολείων των Αγ. Σαράντα, Λιβαδειάς, Μουρσιού και Μεσοποτάμου.

Βουλιαράτες


Γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η 28η Οκτωβρίου, η εθνική μας εορτή
Μετά από κατάθεση στεφάνων και το μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των κεκοιμημένων ηρώων στο κοιμητήριο της Κλεισούρας, το αποκορύφωμα της εορτής, στο γνωστό Βουλιαράτες. Το χωριό, που εδώ και 74 χρόνια κράτησε και κρατεί, σαν κόρη οφθαλμού, τα δικά του παιδιά, τους Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Το χωριό, που ύστερα από έναν μεγάλο αγώνα, μπόρεσε να έχει το δικό του κοιμητήριο, το πρώτο που σηκώθηκε σε αυτή τη χώρα, για να γίνουν όλες οι διαδικασίες όπως τους αρμόζει.


Μετά τη θεία λειτουργία, χοροστατώντας του Μητροπολίτη  Αργυροκάστρου Δημητρίου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, με την γαλανόλευκη  μπροστά όλοι κατέβηκαν στο κοιμητήριο της Αγίας Σκέπης, εκεί που εδώ και χρόνια αναπαύονται οι Έλληνες φαντάροι. Τελέστη μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής τους από τον Σεβασμιώτατο Δημήτριο, εψάλει ο Εθνικός Ύμνος και έγινε  η εκφώνηση των σκοτωμένων στρατιωτών που βρίσκονται στο νεκροταφείο. Χαιρέτησε ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Λεωνίδας Ροκανάς και έγινε η κατάθεση των στεφάνων από τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Λεωνίδα Ροκανά, την Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου Ζ. Ράμη, τον  Στρατιωτικό Ακόλουθο στην Πρεσβεία Τιράνων Σωτήριο Πολίγο, τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ και βουλευτή Βαγγέλη Ντούλε, τον βουλευτή της ΝΔ Πρεβέζης Δημήτρη Τζουμάνη, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ  Κωνσταντίνο Μπάρκα, τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τερένς Κουίκ, τους βουλευτές Τάβο και Μάρτο, το δήμαρχο Αργυροκάστρου, τον πρόεδρο του ΜΕΓΚΑ Χριστάκη Κίτσιο, την πρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Ελένη Δήμου, τον Γ. Γραμματέα του Συλλόγου Άταφων Στρατιωτών Γεώργιο Σούρλα, τον έπαρχο Άνω Δρόπολης και άλλους.
Οι μαθητές του Βουλιαρατίου έκλεψαν ξανά την παράσταση με το συγκινητικό κι ωραίο καλλιτεχνικό πρόγραμμά τους, όπου χειροκροτήθηκαν θερμά.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.