Σελίδες

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ανατολική Ουκρανία: Ο νόμος για το ειδικό καθεστώς στην Ντονμπάς τέθηκε σε ισχύ

Μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην επίσημη εφημερίδα του ουκρανικού κράτους του νόμου για το ειδικό καθεστώς στην  περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας- (Λεκάνη Ντονέτσκ - Ντονμπάς), τέθηκε από σήμερα σε ισχύ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, στις 16 Οκτωβρίου 2014 υπέγραψε το νόμο για την ειδική κατάσταση στην Ντονμπάς, ο οποίος θεωρείται βασικό στοιχείο του ειρηνευτικού σχεδίου, μετά την έγκριση από τους βουλευτές της Βερχόβνα Ράντα (κοινοβουλίου) πριν από ένα μήνα.

Ο νόμος ορίζει μια ενδιάμεση διαδικασία για την οργάνωση και τη λειτουργία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε διαφορετικές περιοχές της Ντονμπάς και  Λουγκάνσκ.
Βασικό στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εξομάλυνση της κατάστασης, την αποκατάσταση της ειρήνης και της τάξης, του σεβασμού των συνταγματικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, δημιουργώντας ευνοϊκές συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων.

Το ειδικό καθεστώς θα ισχύσει για μια τριετία και θα διενεργηθούν  στις 7 Δεκεμβρίου τοπικές εκλογές στην περιοχή.

Προβλέπεται, επίσης,  ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των τοπικών αρχών στις περιοχές αυτές με την κεντρική κυβέρνηση.

Για την προστασία της δημόσιας τάξης στην περιοχή θα δημιουργηθεί αστυνομία, η οποία θα ελέγχεται από την τοπική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ στις συγκρούσεις στην Κοιλάδα του Ντονέτσκ από τα μέσα  Απριλίου σκοτώθηκαν περίπου 3.500 άμαχοι και εκατοντάδες έχουν εκτοπισθεί.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη συνάντηση που είχε στη Μιλάνο, στις 17 Οκτωβρίου, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, αξιολογώντας το νόμο αυτό,  δήλωσε ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, πρότεινε όμως τη βελτίωσή του ως προς τις ελευθερίες των ρωσόφωνων  στην  Ντονμπάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.