Σελίδες

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Δημοψήφισμα ζητούν 82 δήμοι στην Αλβανία για την νέα διοικητική διαίρεση

Συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο για την αλβανική κυβέρνηση το περίφημο νομοσχέδιο για την νέα διοικητική διαίρεση, καθώς μετά την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτηρίζοντάς το ως αντισυνταγματικό, τώρα εκπρόσωποι 82 δήμων και κοινοτήτων υπέβαλλαν αίτηση στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και απαιτούν τη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων.
Η πρωτοβουλία των 82 δήμων και κοινοτήτων έρχεται μετά από εκκλήσεις των δημοτών οι οποίοι με αναφορά τους ζητούν δημοψήφισμα για το νέο χάρτη. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, αίτηση για τοπικό δημοψήφισμα πρέπει να υποβάλει μια ομάδα όχι λιγότερο από 12 ατόμων, οι οποίοι πρέπει να έχουν τις υπογραφές όχι λιγότερο από το 10% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εν λόγω περιοχή.
Να σημειωθεί ότι κατά του νέου μεταρρυθμιστικού χάρτη με τις 61 μονάδες, τάσσεται ο Αλβανός πρόεδρος της δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι, ο οποίος πριν από λίγους μήνες επέστρεψε στην αλβανική Βουλή για αναθεώρηση το νομοσχέδιο που τελικά όμως ξανά ψηφίστηκε την 1η Σεπτεμβρίου από την κυβερνητική πλειοψηφία μαζί με τις τέσσερις ψήφους των τσάμηδων βουλευτών.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ισχυρίζεται ότι ο νέος χάρτης έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, διότι διαλύει δήμους και μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τα όρια μεταξύ των διοικητικών μονάδων έχουν αλλάξει χωρίς να ρωτηθούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Με τα ίδια επιχειρήματα, αντέκρουσε το νομοσχέδιο και ο Αλβανός πρόεδρος Νισάνι όταν το επέστρεψε για αναθεώρηση.
Κατά του νέου διοικητικού χάρτη, ο οποίος αλλοιώνει ολόκληρες περιοχές στις οποίες κατοικούν Έλληνες, όπως την Χιμάρα και τις επαρχίες του Βούρκου στις οποίες ενσωματώνονται αλβανικά χωριά, τάχθηκε σθεναρά ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες ο οποίος καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής ενώ ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ανάπτυξη, ελληνικής καταγωγής, κ.Βαγγέλης Τάβος είχε ψήφισε παρών.



Να συμπληρώσουμε βέβαια ότι ο σύντροφος Ντούλε όσο σθεναρά τάχθηκε κατά του νέου διοικητικού χάρτη άλλο τόσο σθεναρά παραμένει στην ανθελληνική κυβέρνηση Ράμα ως σωστός συνένοχος στην γενοκτονία ήπιας έντασης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.