Σελίδες

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης: Να θωρακίσουμε τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου


HETH-25 11 14
• Ένα σαφές μήνυμα προς την ελληνική Πολιτεία για την ανάγκη θωράκισης του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου ο οποίος σήμερα βάλλεται από διάφορες πλευρές, έστειλε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της Κορυτσάς.
Φέτος συμπληρώνονται 74 χρόνια από την είσοδο των Ελληνικών στρατευμάτων στην Κορυτσά και η Η.Ε.Θ. για άλλη μια χρονιά διοργάνωσε εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των ηρώων της επετείου.
Οι εκδηλώσεις
Έτσι, την περασμένη Κυριακή έγινε Δοξολογία στον Ναό Νέας Παναγίας της Θεσσαλονίκης, την οποία ακολούθησε η κατάθεση δάφνινων στεφάνων από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη τον εκπρόσωπο των οργανώσεων ΣΦΕΒΑ - ΠΑΣΥΒΑ κ. Πάπιστα και φυσικά τον πρόεδρο της Η.Ε.Θ. Βασίλη Καυκιά στο άγαλμα της Ηπειρώτισσας Γυναίκας του 1940 που ανήγειρε η Ηπειρωτική Εστία το 1990 προς τιμήν των 50 χρόνων του Έπους του 1940 και του Ιωβηλαίου της.
Ακολούθησε εκδήλωση στην αίθουσα τελετών της ΗΕΘ χωρητικότητας 100 ατόμων, η οποία απεδείχθη μικρή για να φιλοξενήσει το πολυπληθές ηπειρωτικό ακροατήριο της συμπρωτεύουσας. To «μενού» περιλάμβανε Ηπειρώτικο τσάι, καφέ και κεράσματα, συνοδεία ασμάτων με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο και της Μαρινέλλας.

Ομιλία Καχριμάνη
Στο βήμα ανέβηκε ο Αλέκος Καχριμάνης, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία και διασπορά του Βλαχόφωνου Ελληνισμού και ξεδίπλωσε τις βαθύτερες ρίζες υψηλών προσωπικοτήτων της Ελλάδας και της Αλβανίας του 19ου και 20ου αιώνα.
Αφού παρουσίασε τα ιστορικά δεδομένα της επετειακής ημέρας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου απευθυνόμενος στο ακροατήριο, μίλησε έξω από τα δόντια, αποφεύγοντας ωστόσο τις εθνικιστικές εξάρσεις κι έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Πολιτεία που συχνά κάνει πως δεν… ακούει. Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «εδώ λέμε αλήθειες. Δεν θα ακούσετε από εμένα το ‘να πάμε να πάρουμε την Κορυτσά’, αλλά πρέπει να θωρακίσουμε τον εκεί ελληνισμό ώστε να αντέξει τις πιέσεις που τους ασκούνται»!
Η ομιλία του Περιφερειάρχη προκάλεσε μεγάλη εντύπωση, με αποτέλεσμα, όταν τελείωσε, οι παρευρισκόμενοι παρεκάλεσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Η.Ε.Θ. να προσκαλέσει εκ νέου τον κ. Καχριμάνη και να γίνει διάλεξη ειδικά για την πορεία και διασπορά του Βλαχόφωνου Ελληνισμού.
Οι παρουσίες
Τελετάρχες της εκδήλωσης ήταν οι Βασίλης Γκέλης και Αθηνά Τοτοκώτση, υπεύθυνοι διοργάνωσης εκδηλώσεων της Η.Ε.Θ.. Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Ορφανός, Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης,  Κώστας Γκιουλέκας και Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτές  Α’ Θεσσαλονίκης ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, Γ.Γ. Δημοσίων Έργων, Αντώνης Γυφτόπουλος κ.α.. Χαιρετισμούς απέστειλαν στην εκδήλωση ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας, βουλευτές από τη Θεσσαλονίκη, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας κ.α..
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.