Σελίδες

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Κώστας Κυριακού στην εκδήλωση της ΓΕΧΑ Πειραιά: Η Ελλάδα να υπενθυμίσει το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα στη Ρωσία του Πούτιν

Πραγματοποιήθηκε στη ΓΕΧΑ Πειραιά η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου με κεντρικό ομιλητή τον δικηγόρο - συγγραφέα Κώστα Κυριακού, έναν εκ των πέντε στελεχών της Ομόνοιας που φυλακίστηκαν το 1994 από την κυβέρνηση Μπερίσα με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας κατά του αλβανικού κράτους.

Αφού το πλήθος των παρευρισκομένων έψαλλε το "Τη Υπερμάχω" την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της ΓΕΧΑ ο κ. Πέτρος Τζιας απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ενώ στη συνέχεια ο κ. Αερίδης έκανε μία συνοπτική αναφορά στην ιστορία της ενιαίας Ηπείρου, δίνοντας ιδιαίτερη βάση στους αγίους και τους εθνικούς ευεργέτες που κατάγονταν από τον χώρο που σήμερα αποτελεί τη Βόρειο Ήπειρο. 

Τον λόγο πήρε έπειτα ο κ. Κώστας Κυριακού ο οποίος στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:
"Σήμερα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο είναι στη χειρότερη μοίρα από κάθε άλλη μειονότητα στα Βαλκάνια, παρότι έχουν γίνει συνθήκες για την προστασία των δικαιωμάτων της. 
Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβαστιανός, ο πνευματικός μας πατέρας έφυγε από την επίγεια ζωή με τον καημό ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έθεσαν ποτέ τη διεκδίκηση του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος μετά την επίλυση του Αυστριακού και του Γερμανικού Ζητήματος, όπως είχαν ορίσει οι υπουργοί εξωτερικών των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Γαλλία, ΕΣΣΔ). Η Ελλάδα πλέον πρέπει να θυμίσει το ζήτημα αυτό στη Ρωσία του Πούτιν".

Ο κ. Κυριακού έκανε μία ιστορική αναφορά στις μεθοδεύσεις των κουμουνιστών του Ενβέρ Χότζα από την εποχή του παρτιζάνικου κινήματος κατά τη διάρκεια της ιταλο-γερμανικής κατοχής (1941-44) για την αφομοίωση έως και εξόντωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, όπως φυσικά και κατά τη διάρκεια της 45χρονης κόκκινης δικτατορίας. 
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τον Μηνά Πάρρα ο οποίος ήταν φυλακισμένος σε όλη τη διάρκεια του χοτζικού καθεστώτος.


O Βορειοηπειρώτης αγωνιστής μίλησε και για τις σημερινές μεθοδεύσεις του αλβανικού κράτους για τον περιορισμό της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με την καλλιέργεια εθνικιστικού και θρησκευτικού φανατισμού κατά των Ελλήνων της Β. Ηπείρου, ενώ αναφέρθηκε στον αγώνα του Μητροπολίτη Σεβαστιανού για την ανάδειξη του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος αλλά και την ιστορική στιγμή της "Δίκης των πέντε" της Ομόνοιας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κυριακού σημείωσε:
"Αν η φυλή μας αποκτήσει έναν πραγματικό ηγέτη τότε θα ενωθούμε και θα μεγαλουργήσουμε. Η μητέρα Ελλάδα είναι ο κύριο παράγοντας που μπορεί να βάλει μπροστά το Βορειοηπειρωτικό. Αν δε πάρει μέτρα ενίσχυσης, σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν Έλληνες στη Βόρειο Ήπειρο!".

Στην συνέχεια πήρε το λόγο ο πατήρ Κωνσταντίνος από την χριστιανική οργάνωση "Σωτήρ", όπου περιέγραψε τις αναμνήσεις του από τη γνωριμία του με τον μακαριστό Μητροπολίτη Σεβαστιανό  και την επίσκεψη του στα ελληνοαλβανικά σύνορα το 1990 με τον ερχομό στην Ελλάδα των φυγάδων από τον "αλβανικό σοσιαλιστικό παράδεισο".
"Να μην ξεχνούμε τις αλύτρωτες πατρίδες. Να χαρίσει πρώτα ο Θεός την πνευματική ελευθερία στην Ελλάδα μας και μαζί και στην Βόρειο Ήπειρο", τόνισε ο π. Κωνσταντίνος.

Οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες πλαισιώνονταν από απαγγελίες ποιημάτων και προβολές τραγουδιών από βίντεο για τη Βόρειο Ήπειρο.  

H εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση του εθνικού ύμνου.


Φωτογραφίες από την εκδήλωση






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.