Σελίδες

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Βορειοηπειρώτη Ζωγράφο Γιώργο Μήτση

MHTSHS GIORGOS ZOGRAFOS BRABEYSH
• Ο  Βορειοηπειρώτης ζωγράφος-καθηγητής Γιώργος Μήτσης, που ζει στα Γιάννενα και εργάζεται ως καθηγητής εικαστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ήταν μεταξύ των βραβευθέντων από την Ακαδημία Αθηνών, σε μια πανηγυρική συνεδρίαση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο κεντρικό κτίριο του κορυφαίου αυτού Πνευματικού Ιδρύματος.
Το έργο του -που η Ακαδημία το χαρακτήρισε ως «έργον μεγάλης ιστορικής αξίας» - αποτελεί έρευνα σχεδιαστικών απεικονίσεων των Μοναστηριών, Εκκλησιών, Εξωκκλησίων και Εικονισμάτων της Άνω Δερόπολης Βορείου Ηπείρου.
Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του βιβλίου είναι η δεξιοτεχνία του ζωγράφου, το σχέδιο και η λεπτομερής απεικόνιση με σινική μελάνι. Ο σεβασμός και η αγάπη που τρέφει ο Γ. Μήτσης για τα μνημεία του τόπου του είναι έκδηλη. Ο εν λόγω ζωγράφος έλαβε επαξίως την τιμητική διάκριση από την Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών. Ευχόμαστε στον Ηπειρώτη καλλιτέχνη υγεία και δύναμη, ώστε να καταγράψει με την ίδια ευαισθησία το σύνολο των μνημείων, που βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη την Βόρεια Ήπειρο, ως αναπόσπαστο  κομμάτι του αρχέγονου πολιτισμού της.

Ποιος είναι ο βραβευθείς
Ο Γιώργος Θ. Μήτσης γεννήθηκε στο Κλεισάρι,  χωριό της  Άνω  Δερόπολης,  το 1957.  Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή  Καλών Τεχνών Τιράνων. Τα έτη 1983-1990, εργάστηκε ως καθηγητής ζωγραφικής στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αργυροκάστρου. Από το 1990 ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα, όπου υπηρετεί ως καθηγητής εικαστικών σε σχολεία της δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης . Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της  Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων, του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Πτυχιούχων Ανωτάτων Σχολών Εικαστικών Τεχνών  Ηπείρου και της Ένωσης  Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Αλβανίας. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Αλβανία και Γερμανία, ενώ συμμετείχε σε σαράντα ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα,  Γερμανία, Αλβανία, Κύπρο, Ιαπωνία, ΗΠΑ, κλπ.  Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, πινακοθήκες, δημόσιους χώρους, και ιδιωτικές συλλογές.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.