Σελίδες

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Οι ακούραστοι συνταξιούχοι μας: Ένα ιστορικό βιβλίο για την παιδεία στη Βόρεια Ήπειρο του Χαράλαμπου Κίτσιου


Οι ακούραστοι συνταξιούχοι μας: Ένα ιστορικό βιβλίο για την παιδεία στη Βόρεια Ήπειρο του Χαράλαμπου Κίτσιου
Μετά από μια σειρά βιβλίων όπως: Ο Θεολόγος Βορείου Ηπείρου και τα γύρω χωριά, Η Δίβρη Βορείου Ηπείρου στο διάβα των αιώνων, Λαογραφικά θησαυρίσματα Δίβρης Βορείου Ηπείρου, Η Δίβρη των Αγίων Σαράντα, Τα Ριζά Αγίων Σαράντα-ιστορική αναδρομή, ο συνταξιούχος ελληνοδιδάσκαλος Χαράλαμπος Κίτσιος από τη Δίβρη Βορείου Ηπείρου, δώρισε στο αναγνωστικό κοινό και ιδίως στους εκπαιδευτικούς το έκτο του βιβλίο: 
Το χρονικό της Ελληνικής Δημόσιας και Ιδιωτικής Παιδείας στην Αλβανική Επικράτεια, ένα ιστορικό μαργαριτάρι, πλούσιο σε γεγονότα, δεδομένα, ονόματα και ιδίως συγκριτικούς πίνακες σε τέσσερα κυριότερα στάδια της ελληνικής παιδείας στην αλβανική επικράτεια. 
Για περισσότερες λεπτομέρειες παραθέτουμε τον πρόλογο του βιβλίου από τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστο:


Ο Χαράλαμπος Κίτσιος, παρά την προχωρημένη του ηλικία, παρά τις δυσκολίες της οράσεως,  δεν το βάζει κάτω. Δεν παρατά τις έρευνες και τις μελέτες του. Δεν παρατά να συζητεί με παρήλικες και ειδικούς, να ξεφυλλίζει, να σημειώνει, να συγκρίνει… Θέλει κάτι ν’ αφήσει πίσω του. Στους συναδέλφους του, για να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο τον ορίζοντά τους. Στους συγκατοίκους του, για να ξυπνήσει μνήμες. Στην νέα γενιά, για να γνωρίσει τα πεπρωμένα της γενέτειρας και της φυλής της.

Τέσσερα εμπόδια στο…δρόμο της Ιόνιας Οδού

IONIA-ODOS 1
• Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τέσσερα είναι τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα το έργο της Ιόνιας Οδού, ώστε να προχωρήσουν με ταχύτητα οι εργασίες και να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2014, όπως είναι και το χρονοδιάγραμμα. 

Χθες χτύπησε «καμπανάκι κινδύνου» ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης μετά από επίσκεψή του σε όλα τα εργοτάξια της Ιόνιας οδού από Γιάννενα μέχρι και Φιλιππιάδα. Διαπίστωσε μεν σημαντική πρόοδο, αλλά ζήτησε καλύτερο συντονισμό από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται. «Διαφορετικά πιστεύω ότι το έργο δεν τελειώνει εντός του χρονοδιαγράμματος και αυτό θα είναι πλήγμα για τον τόπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα βασικά  προβλήματα που εντοπίζονται είναι τέσσερα: Η παραχώρηση του στρατοπέδου Αβγού, οι επιτάξεις των εκτάσεων, οι μετατοπίσεις του δικτύου της ΔΕΗ και ζητήματα που έχουν σχέση με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες.
 Για το στρατόπεδο Αβγού, υπάρχει συγκροτημένη αισιοδοξία ότι αυτό θα παραδοθεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Τουλάχιστον αυτή την απάντηση έδωσε ο Αρχηγός ΓΕΣ στις παραστάσεις του Περιφερειάρχη. Προϋπόθεση για αυτό, είναι να επαναβεβαιώσει το Υπουργείο Υποδομών τη δέσμευσή του για κατασκευή κτιρίων σε άλλο σημείο του Νομού Ιωαννίνων για την αποθήκευση πυρομαχικών. Αν δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση, σε λίγες μέρες η ανάδοχος εταιρία είναι έτοιμη να ανοίξει το «μέτωπο» του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, από Αμπελειά μέχρι Επισκοπικό. 

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Υπογράφτηκε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας για το πρόβλημα των τοπωνυμίων

• Σύμφωνα με δηλώσεις του Αλβανού Υπουργού Εξωτερικών Ditmir Bushati, λύθηκε το πρόβλημα των τοπωνυμίων με την Ελλάδα, καθώς υπογράφτηκε συμφωνία με τον Έλληνα Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

     Όπως είπε ο Bushati, πρόκειται για «συμφωνία η οποία οφείλεται σε διάφορες συζητήσεις, που ξεκίνησαν κατά τις πρώτες ημέρες του κυβερνητικού έργου μας, σε σχέση με το τοπογραφικό θέμα των διαβατηρίων, ένα θέμα που έχει προκαλέσει προβλήματα στο παρελθόν, για περίπου 150 χιλιάδες συμπατριώτες μας που ζουν στην Ελλάδα. 


Όπως ενημερώθηκε και η κοινή γνώμη έχουμε κοινή συμφωνία και, πάνω από όλα, είναι μια συμφωνία που βασίζεται σε κανόνες του διεθνούς δικαίου, στο μέτρο που το θέμα αυτό να ρυθμίζεται από το διεθνές νομικό πλαίσιο». 


    «Σε πρακτικό επίπεδο, πρόσθεσε,  η Αλβανία και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει, έχουν θέσει μια προθεσμία, η οποία είναι 1η Ιανουαρίου 2015. Μεχρι την 1η Ιανουαρίου 2015, θα επιτραπεί η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική ή Μορατόριουμ που η ελληνική κυβέρνηση έκανε για αυτή την κατηγορία ανθρώπων, τους συμπολίτες μας, με την ευκαιρία του Πάσχα. Ενώ και οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται να αναλαμβάνουν τις αναγκαίες νομικές, θεσμικές, διοικητικές διαδικασίες, έτσι ώστε από την 1η Ιανουαρίου να λυθεί το ζήτημα με τρόπο οριστικό, σύμφωνα πάντα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου όπως προείπα».


ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Καλοκαιρινές ιστορίες από τη Βόρειο Ήπειρο: Η εβδομάδα "τουρκικού πολιτισμού", οι ασπροσκούφηδες καλλιτεχνικοί ηγέτες, η απορία μίας έφηβης για το πατριωτικό φιλότιμο και τα ατίθασα τζιοβόρια


Άλλο ένα καλοκαίρι φτάνει προς το τέλος του και μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε ένα απολογισμό από το θέρος του 2014 στη Βόρειο Ήπειρο, όπου οι ξενιτεμένοι επέστρεψαν κυρίως τον μήνα Αύγουστο στα πάτρια χώματα για να περάσουν τις διακοπές τους.
Το κλασικό φαινόμενο είναι η κοσμοσυρροή στα πανηγύρια με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αλλά και τα γλέντια που έγιναν στα διάφορα χωριά στα μέσα Αυγούστου. Εξάλλου για Βορειοηπειρώτες που αλλού θα είχε κοσμοσυρροή...

Όμως θα ξεκινήσουμε κάνοντας αναφορά στο "Τριήμερο τουρκικού πολιτισμού" που έλαβε χώρα στους Άγιους Σαράντα. Φίλος του ιστολογίου μας έστειλε την φωτογραφία που παρουσιάζουμε πάνω η οποία αποδεικνύει το λόγου το αληθές. Η εκδήλωση όπως μας γράφει γράφει χαρακτηριστικά ο αναγνώστης του "Ε.Λ.Α"  πραγματοποιήθηκε  "στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης των Αγίων Σαραντα στα σκαλιά του Cafe Restorant Limani-Beqo που περνάει όλος ο κόσμος με τους μουτζαντίνιδες να προκαλούν μ'αυτό το πανό".

Σίγουρα για να προκαλέσουν έγινε αυτό το θέαμα, γιατί όταν μας λένε για "τούρκικη κουλτούρα" τι να σκεφτούμε; τα οθωμανικά; τους ναργιλέδες; τις χανούμισσες; ή τα σουτζούκ - λουκούμ; 
Δεν ξέρουμε αν αυτή η... πολιτιστική εκδήλωση διεξάγεται μόνο στους Άγιους Σαράντα αλλά το σίγουρο είναι ότι η πολιτική του αλβανού πρωθυπουργού, του συντρόφου Ράμα, όλο και περισσότερο οθωμανίζει.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ανατολική Ουκρανία: Οι δυνάμεις των Ρώσων αυτονομιακών ετοιμάζονται να μπουν στη Μαριούπολη

Τα άρματα μάχης των πολιτοφυλάκων του Ντονέτσκ βρίσκονται στην πόλη Νοβοαζόφσκ.

Αύγουστος 28, 2014

Μετά τον έλεγχο  των δυτικών προαστίων της παραθαλάσσιας πόλης Νοβοαζόφσκ, στο νότιο μέρος της περιφέρειας του Ντονέτσκ, οι πολιτοφύλακες- κατ’ ουσία στρατός του Ντονέτσκ- ετοιμάζεται να απελευθερώσει και την Μαριούπολη, στα δυτικά, όπως σημειώνει το πρακτορείο Νοβορόσσια του Ντονέτσκ.

«Την παραμονή της 26ης Αυγούστου έγιναν οι μάχες για την Νοβοαζόφσκ. Μετά την απελευθέρωση της πόλης, οι δυνάμεις της ΛΔ του Ντονέτσκ ετοιμάζονται να απελευθερώσουν και τη Μαριούπολη. Αναφέρεται- σημειώνει το δημοσίευμα- ότι οι ουκρανικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς έχουν εγκαταλείψει βιαστικά την πόλη, παρατώντας τα στρατιωτικά φορτηγά στην περιοχή Ζαπορόζιε», και προσθέτει:

«Την ίδια ημέρα, οι μονάδες του στρατού του Ντονέτσκ αντεπιτέθηκαν κατά των θέσεων των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή της Ιλοβαΐσκαγια . Την 27η Αυγούστου, η πόλη είχε τεθεί εντελώς υπό έλεγχο. Ταυτόχρονα οι πολιτοφύλακες που μάχονταν στην περιοχή, στράφηκαν προς το νότο της περιφέρειας», γράφει το δημοσίευμα.

Μητροπολίτης Ανδρέας στη γιορτή του Αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα: Χρέος μας να μην λησμονούμε την Βόρειο Ήπειρο μας την Ελληνική

aitolos-2

Με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης εόρτασε την μνήμη του Εθνοϊεραποστόλου και Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής Ιερός Ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Κόνιτσα.

Το Σάββατο 23 Αυγούστου, στις 19:00, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου – ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο – και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Καστορίας κ. Σεραφείμ, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά και τμήματος του Ιερού του Λειψάνου μέχρι την κεντρική πλατεία της Κονίτσης, όπου πραγματοποιήθηκε σχετική δέηση και ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα.

Ο άξονας Γιάννενα – Κακαβιά ακόμη ψάχνει χρηματοδότηση!

ODIKOS AKSONAS
• Στη δυνατότητα εξεύρεσης χρηματοδότησης «κρέμεται»  η κατασκευή του οδικού άξονα Γιάννενα - Καλπάκι - Κακαβιά, που κατά γενική ομολογία αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για την ακριτική μας περιοχή. 

Αν και η αναγκαιότητά του είναι πασιφανής, εκείνο που δε φαίνεται ευκρινώς  στον ορίζοντα είναι η αποφασιστικότητα των συναρμόδιων υπουργείων να το προωθήσουν προς ένταξη σε κάποιο από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της νέας περιόδου 2014-2020. 
 Η παραπάνω διαπίστωση γίνεται από τον βουλευτή και πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών Σταύρο Καλογιάννη, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή, ωστόσο οι απαντήσεις που έλαβε τόσο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, όσο και από τον Υπουργό Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, κρίνονται «ασαφείς» και δεν είναι δεσμευτικές ως προς την ένταξη του έργου σε  κάποιο πρόγραμμα. 

Ο κ. Καλογιάννης, επισημαίνει μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας – που αποτελεί συνέχεια της υπό κατασκευήν Ιόνιας Οδού μέχρι τα Ελληνο-αλβανικά σύνορα - είναι το μοναδικό έργο στην Ελλάδα, το οποίο ενώ ανήκει στο βασικό κορμό του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, δεν έχει ακόμη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση!
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο σχεδιασμός των Επιχειρησιακών προγραμμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη υποβολή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο Ιούλιο και η έγκρισή τους αναμένεται τον προσεχή Ιανουάριο. 

Μπομποστίτσα Κορυτσάς: Προσπάθησαν να κάψουν την Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων του 40'

Όπως ενημερωθήκαμε από τον μόνο μάρτυρα τον φύλακα και συντηρητή της Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μπομποστίτσα, αλλά και είδαμε με τα μάτια μας και αποθανατίσαμε με το φακό μας στις 21/08/2014 άγνωστα άτομα προσπάθησαν με εμπρησμό να κάψουν την Μονή αυτή.

Ο ίδιος ο Θ. Γ (βάζουμε τα αρχικά για ευνόητους λόγους) μετά την Θεία Λειτουργία ενημέρωσε του συγχωριανούς του και εμάς πως στις 21/08 κατά την ώρα που εργαζόταν για να αφαιρέσει τα ξερόχορτα η κόσα του έσπασε και καθώς ανέβηκε κοντά στο ναό,  είδε δύο άτομα νεαρής ηλικίας οι οποίοι έρχονταν προς τα εκεί. Τον χαιρέτισαν και ζήτησαν να δουν το ναό, αφού άναψαν κεριά, χωρίς να κάνουν σταυρό και φυσικά με πρόθεση να ελέγξουν το χώρο και τα άτομα που ήταν εκεί, έφυγαν. 

Ο Θ. Γ συνέχισε να διορθώνει την κόσα του χωρίς να δίνει σημασία όταν μετά από πέντε λεπτά από την αποχώρηση τους ξέσπασε φωτιά κοντά στην είσοδο της Μονής η οποία δεν φαίνεται από το ναό. 

Σε μήκος δύο και παραπάνω μέτρων είχαν ρίξει εύφλεκτο υλικό με στόχο να πάρουν τα πολλά ξερόχορτα γύρω από την Μονή με αποτέλεσμα να καεί η Μονή, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αλλά και το μνημείο τον Ελλήνων Πεσόντων που βρίσκεται στο ίδιο χώρο (πριν από κάποια χρόνια έκαψαν τα στεφάνια που κατατέθηκαν για την επέτειο της 28 Οκτωβρίου). Ίσως κανείς να πει πως το μνημείο είναι από τσιμέντο, αλλά εδώ πρόκειται για μια πράξη που από μόνη της και χωρίς ζημιές αποτελεί δήλωση απειλής προς όλους τους ορθοδόξους, τους Έλληνες και τους κατοίκους του χωριού.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Η καταστροφή της Σμύρνης στις 27 Αυγούστου 1922


Ο ύπατος αρμοστής Στεργιάδης στις 19/8/1922 έδωσε μυστική 
εντολή οι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι έτοιμοι για αναχώρηση με τα αρχεία τους και ταυτόχρονα έδωσε εντολή να μην αφήνουν τους κατοίκους να φύγουν και να τους ενθαρρύνουν να παραμείνουν στη Μικρά Ασία, παρά τα ανησυχητικά νέα από το μέτωπο.

Η Σμύρνη ήταν η πιο εμπορική πόλη της Τουρκίας. Η γεωγραφική της θέση, έκανε την Σμύρνη μέγιστο εμπορικό κόμβο Ανατολής και Δύσης. Τα εμπορεύματα από την ενδοχώρα της Τουρκίας αλλά και από την Μέση Ανατολή, διακινούνταν μέσω του λιμανιού της Σμύρνης στην Ευρώπη. Το εμπόριο, με το οποίο ασχολούνταν κυρίως οι Έλληνες, έφερε οικονομική ευμάρεια και αυτή με τη σειρά της συνετέλεσε στην πολιτιστική ανάπτυξη. Πλήθος από φιλανθρωπικά ιδρύματα, ξακουστές σχολές, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία έκαναν την Σμύρνη να ξεχωρίζει από τις άλλες πόλεις. Η πλειονότητα των κατοίκων της Σμύρνης ήταν Έλληνες. Όλοι όμως οι κάτοικοι της Σμύρνης μιλούσαν και Ελληνικά.
Το 1919 τα Ελληνικά στρατεύματα απελευθέρωσαν την Σμύρνη.

Οι Τούρκοι την έλεγαν Γκιαούρ Ιζμίρ, δηλαδή Σμύρνη των απίστων ή άπιστη Σμύρνη. Η Σμύρνη ήταν μία πόλη σύμβολο. Ένα σύμβολο που οι Τούρκοι πίστευαν πως έπρεπε να ισοπεδωθεί και να ποδοπατηθεί. Η Σμύρνη καταστράφηκε βάση προμελετημένου σχεδίου. Ο Αμερικανικής καταγωγής George Horton, ο μόνος πρόξενος που προσπάθησε να βοηθήσει τους Έλληνες, γράφει ότι οι Τούρκοι του Κεμάλ έκαψαν τη Σμύρνη για να διώξουν για πάντα τους Χριστιανούς από τη Μικρά Ασία και να μη μπορούν ποτέ να επιστρέψουν.
Το καλοκαίρι του 1922, με τις αποτυχημένες για τον Ελληνικό Στρατό μάχες στην πορεία προς την Άγκυρα ξεκινά η Μικρασιατική Καταστροφή. Το ηθικό του στρατού έχει καταρρακωθεί, οι στρατιώτες έχουν κουραστεί, οι Σύμμαχοι ενισχύουν με πολεμοφόδια και οπλισμό τους Τούρκους του Μουσταφά Κεμάλ και η Ελληνική κυβέρνηση αντικαθιστά τους εμπειροπόλεμους ηγέτες του στρατεύματος με άπειρους.

Ανταπόκριση από την εκδήλωση της Ι. Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως στην Κόνιτσα για τα 300 χρόνια από τη γέννηση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημαρχείου Κόνιτσας το Σάββατο 23 Αυγούστου στις 11 το πρωί, η εορταστική εκδήλωση που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης για τα 300 χρόνια από την γέννηση του Ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Η εκδήλωση άνοιξε με το απολυτίκιο του Αγίου Κοσμά και τη σύντομη παρουσίαση του βίου του Νεομάρτυρα. 

Ο απερχόμενος Δήμαρχος Κονίτσης Παναγιώτης Γαργάλας απευθύνοντας χαιρετισμό τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί ευκαιρία να διδαχθούμε από τη ζωή του Αγίου Κοσμά για να μας φωτίσει στο δύσκολο δρόμο που έχουμε να διανύσουμε ως χώρα αλλά και ως τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κατά τον χαιρετισμό του ο νέος Δήμαρχος Κονίτσης Ανδρέας Παπασπύρου σημείωσε ότι με αυτές τις αναδρομές ενισχύουμε την πίστη μας και παίρνουμε δύναμη για τη συνέχεια του βίου μας.

Ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, παίρνοντας το λόγο είπε μεταξύ άλλων ότι "ο Πατροκοσμάς μιλούσε για την ενιαία Ήπειρο και εμείς λοιπόν δεν σταματάμε στα συρματοπλέγματα που ορίζουν τα σύνορα. Θεωρούμε την Ήπειρο μία και ενιαία. Για εμάς όπου υπάρχει Ελληνισμός υπάρχει και Χριστιανισμός".

«Έσβησε» η Ελληνίδα δασκάλα των Σκοπίων Κατερίνα Βίδα

Σε ηλικία 68 ετών, «έφυγε» την Τετάρτη 13 Αυγούστου, η «ψυχή» των ελληνικών γραμμάτων, στο Πρίλεπ των Σκοπίων. Η ομογενής Κατερίνα Βίδα, που τα τελευταία χρόνια αφιέρωσε τη ζωή της, στο να μάθουν όσο γίνεται περισσότεροι νέοι της περιοχής, όχι μόνο, την ελληνική γλώσσα, αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Η εκλιπούσα, παιδί πολιτικών προσφύγων με καταγωγή από το Βαρικό Φλώρινας, παρέδιδε μαθήματα Ελληνικών, όχι μόνο σε νέους και νέες ελληνικής καταγωγής, αλλά και σε όσους Σκοπιανούς ήθελαν να μάθουν τη γλώσσα μας.  

Η οικογένειά της μετά τη δίνη του εμφυλίου, βρέθηκε στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και στη συνέχεια στο Πρίλεπ της σημερινής ΠΓΔΜ. Οι αρχές της τότε Γιουγκοσλαβίας, άλλαξαν το επίθετο της οικογένειας του Νικολάου και της Σουλτάνα Βίδα και των παιδιών τους, χωρίς να το ζητήσουν. Έτσι η Κατερίνα Βίδα, έγινε … «Τινα Βίδοβσκα».

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η οικογένεια Βίδα κατέθεσε αίτημα στην ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι, να ξαναλάβει την ελληνική ιθαγένεια, που τους είχε αφαιρεθεί με τη λήξη του εμφυλίου, λόγω συμμετοχής του Ιωάννη Βίδα στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού. Δεν υπήρξε τότε καμία ανταπόκριση. 

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Μια δεύτερη ευκαιρία δίνει ο Πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας στους ελληνικής καταγωγής βουλευτές

Μια δεύτερη ευκαιρία δίνει ο Πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας στους ελληνικής καταγωγής βουλευτές
Με το αιτιολογικό ότι καταπατούνται  οι συνταγματικοί κανόνες για την τοπική αυτοδιοίκηση, ο Πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισιάνι, επέστρεψε ξανά στη Βουλή  το νομοσχέδιο της  επιτροπής για το νέο χάρτη της διοικητικής διαίρεσης της χώρας, εγκεκριμένη από το αλβανικό Κοινοβούλιο με μια ψήφο κατά και μία λευκή.
Και για μερικούς  άλλους νόμους, ο αλβανός Πρόεδρος είναι κατηγορηματικός ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα της χώρας και πρέπει οι ανάλογες επιτροπές να ξανακοιτάξουν  τα νομοσχέδια αυτά και οι βουλευτές  ν’ αποφασίσουν και να ψηφίσουν  βασιζόμενοι στις συνταγματικές διατάξεις.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, κατηγορώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως άνθρωπο που παρακινείται από το ΔΚ και το Σαλί Μπερίσα, ήταν  περισσότερο θυμωμένος παρά κατηγορηματικός και δήλωσε πως  τα ίδια νομοσχέδια,  χωρίς την παραμικρή αλλαγή, θα ξαναψηφιστούν στην Βουλή και θα είναι τελεσίδικα.

Το γεγονός που τα νομοσχέδια αυτά θα περάσουν ξανά στην αλβανική Βουλή για να ψηφιστούν, δίνουν άλλη μια ευκαιρία στους ελληνικής καταγωγής βουλευτές να ξυπνήσειμέσα τους η ελληνική συνείδηση και να  διορθώσουν το λάθος που έχουν κάνει εις βάρος των συμφερόντων  της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός κατέκρινε σύσσωμος τόσο την αδιάλλακτη στάση του αλβανού Πρωθυπουργού και της δικής του κοινοβουλευτικής ομάδας, όσο και την στάση  των ελληνικής καταγωγής βουλευτών.  Σίγουρα θα έχουν πάρει το μήνυμα αυτό και θα  σκεφτούν καλά αυτή τη φορά, αν θέλουν να λέγονται Έλληνες κι αν μέσα τους έχει μείνει έστω και στο ελάχιστο το ελληνικό φρόνημα.

Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης: Επείγει η κατασκευή της οδικής σύνδεσης Ιωάννινα - Κακαβιά

PINAKIDES KAKABIA
• Το θέμα της κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, ως συνέχεια της Ιόνιας Οδού, έθεσε εκ νέου χθες ο Περιφερειάρχης προκειμένου να αξιοποιηθεί ο άξονας Τεργέστη – Γιάννενα. Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης για να ενισχύσει το επιχείρημα επεσήμανε ότι ήδη έχει βελτιωθεί ο οδικός άξονας Κακαβιά- Τίρανα: 

«Αυτό -είπε- προκαλεί μεγάλες υποχρεώσεις στην ελληνική πλευρά, ώστε άμεσα η Ιόνια Οδός να μην σταματήσει στη διασταύρωση Σκλίβανης, αλλά να φτάσει στην Κακαβιά. Αυτό το λέω προς την κεντρική διοίκηση, γιατί πλέον ο δρόμος  από Τεργέστη έως Γιάννενα, θα πρέπει να μας απασχολήσει. Έχουμε ευθύνες ως Ελλάδα να προωθήσουμε αυτά τα πράγματα στον τόπο μας. Και ίσως πρέπει να σκεφτούμε ότι τα εδάφη είναι πολύ πιο βατά στην περίπτωση σύνδεσης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας με σιδηροδρομική γραμμή μέσω  του αλβανικού χώρου με την Τεργέστη».

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την αναγκαιότητα επίσπευσης των εργασιών για την Ιόνια Οδό στην Π.Ε. Ιωαννίνων και ζήτησε  άμεσα να αποδεσμευτεί το στρατόπεδο Αβγού ώστε να "ακουμπήσει" η Ιόνια Οδός στην Εγνατία Οδό. 

 Τέλος, ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε την πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής για την εκτροπή του Αχελώου: «Θεωρώ ότι είναι εθνικό έγκλημα που δεν τελειώνει το έργο. Είναι ένα έργο έτοιμο, το οποίο θα δώσει μεγάλη ανάσα στην εθνική οικονομία και θα αλλάξει την  τύχη της Θεσσαλίας και της δικής μας περιοχής. Το έργο είναι τελειωμένο, και αποτελεί υποχρέωση της ηγεσίας του Συμβουλίου της Επικρατείας να πάει να το δει  και μετά να βγάλει  αποφάσεις». 

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Σκωτία: Άρχισε η επιστολική ψηφοφορία στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία - Στις 18 Σεπτεμβρίου οι κάλπες

Η διαδικασία της ψηφοφορίας δι' αλληλογραφίας άρχισε την Τρίτη, τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα περί της ανεξαρτησίας ή μη από το Ηνωμένο Βασίλειο που θα διεξαχθεί στη Σκωτία, ενώ οι οπαδοί του «ναι», που ως τώρα υπολείπονταν στις δημοσκοπήσεις, εμφανίζονται ενισχυμένοι από την επίδοση του επικεφαλής τους, Άλεξ Σάλμοντ, στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ.
Περίπου 700.000 ψηφοφόροι επέλεξαν την επιστολική ψήφο και θα λάβουν μέσα στις δύο ερχόμενες ημέρες ψηφοδέλτιο, το οποίο θα μπορούν να συμπληρώσουν και να ξαναστείλουν αμέσως. Αποτελούν μέρος των περίπου 4,2 εκατ. ψηφοφόρων που κατοικούν στη Σκωτία και μπορούν να λάβουν μέρος στο δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.
Οι Σκωτσέζοι της διασποράς δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.
Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι διατυπωμένη ως εξής: «Η Σκωτία πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;».
Παρ' όλο που οι πρώτοι ψηφοφόροι - ηλικίας 16 ετών και άνω - θα μπορέσουν να ψηφίσουν ήδη απ' αυτή την εβδομάδα, η καταμέτρηση δεν θα πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της 18ης Σεπτεμβρίου.
Στην τελική ευθεία, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα, περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων - κατά μέσο όρο - στο στρατόπεδο του «όχι» στην ανεξαρτησία, που ιστορικά επικρατούσε ανέκαθεν έναντι των οπαδών της ανεξάρτητης Σκωτίας.

Ενοποιήθηκαν τα εκπαιδευτικά συστήματα Αλβανίας και Κοσόβου

Η Αλβανία και το Κόσοβο κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την εκπαίδευση η οποία χαρακτηρίστηκε ως ιστορική στον τομέα αυτό.
Όχι μόνο σε ενιαία κείμενα αλλά σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα. 

Σε μία συνέντευξη για το βραδινό μαγκαζίνο του Top Channel η Υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού Λιντίτα Νικόλα δήλωσε ότι το πρόγραμμα σπουδών που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά από αυτή τη συμφωνία, είναι στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η Υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι το σύστημα αυτό που υλοποιείται στο Κοσσυφοπέδιο είναι ένα βήμα μπροστά από την Αλβανία η οποία παρέμεινε τελευταία με το παλιό πρόγραμμα σπουδών που εφαρμόζει.


Εν τω μεταξύ, σχετικά με τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η οποία έχει προκαλέσει συζήτηση τις τελευταίες μέρες στη χώρα, καθώς και τις αντιδράσεις από την πλευρά των φοιτητών, η Υπουργός Νικόλαδήλωσε πως η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από αυτό τον δρόμο που ξεκίνησε, αλλά για κάθε βήμα που θα γίνεται θα δίνεται προτεραιότητα στους φοιτητές, οι οποίοι δεν θα θίγονται καθόλου.

από το www.top-channel.tv

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που έδωσε στο Τοp Channel η αλβανίδα Υπουργός Παιδείας στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Ενδιαφέρουσα η αναφορά, ύστερα από ερώτηση του δημοσιογράφου, για τα αλβανικά σχολεία σε Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Πρέσεβο, με τα οποία υπάρχει συνεργασία. 


Αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία της Ελληνικής Παιδείας στη Βόρειο Ήπειρο που όσο πάει και συρρικνώνεται...

ΥΓ.: Η "μεγάλη Αλβανία" ξεκινάει από την Παιδεία. Στην ελεύθερη Ήπειρο, δηλαδή στην Τσαμουριά για τη Λιντίτα και τους ομοεθνείς της, έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας τον "ιερό σκοπό" ένα άξιο στέλεχος του αλβανικού κρατικού μηχανισμού:
ο αλβανός πρόξενος στα Ιωάννινα...  

Ανδρεία και ξεκάθαρη στάση του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Ανδρέα για το ψευτο-αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

 Αριθ. Πρωτ. 63                           

Εν Δελβινακίω τη 21η Αυγούστου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις : 

«Με οδυνηρή έκπληξη πληροφορήθηκα ότι αύριο κατατίθεται κατεπειγόντως, στο θερινό τμήμα της Βουλής, το περιβόητο “αντιρατσιστικό νομοσχέδιο” για να ψηφισθή αυθημερόν και να γίνη, έτσι, νόμος του Κράτους.

Εάν κάποιος συνέλληνας αρνηθή, ας πούμε, το εβραϊκό ολοκαύτωμα, ο αριθμός του οποίου αμφιλέγεται, διατρέχει τον κίνδυνο να του υποβληθούν μηνύσεις από ενδιαφερόμενους Εβραίους! Όμως, με το ολοκαύτωμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, τι γίνεται; Μπορεί ο οποιοσδήποτε να το αρνήται; Και δεν σκέπτεται κάποιος από τους αρμοδίους την θύελλα των αντιδράσεων, που θα ξεσηκωθή από μέρους των μικρασιατικών και ποντιακών σωματείων; Αλλ’ επειδή υπάρχει σοβαρή αντίδραση και εκ μέρους ικανού αριθμού βουλευτών της συμπολιτεύσεως, πρέπει το “πονηρό” αυτό νομοσχέδιο να αποσυρθή άνευ ετέρου, και δια τον επί πλέον λόγο ότι θέλει να καλύψη και την διαστροφή της ομοφυλοφιλίας.

Προσωπικώς δηλώνω, ότι και αν - ο μη γένοιτο - ψηφισθή το εν λόγω νομοσχέδιο, θα συνεχίσω να ομιλώ και να στηλιτεύω την γενοκτονία Μικρασιατών και Ποντίων, όπως επίσης να αρνούμαι οιανδήποτε σεξουαλική διαστροφή, ακολουθώντας το ιερό Ευαγγέλιο και το ιερό Πηδάλιο, για την προάσπιση των οποίων η Εκκλησία με κατέστησε Επίσκοπο. Συμβιβασμούς με την αρχιερατική μου συνείδηση δεν έκανα μέχρι τώρα και, συν Θεώ, δεν θα κάνω και στο μέλλον».

(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) 

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Καθημερινή: Πιο κοντά στην ανεξαρτησία είναι οι Κούρδοι του Ιράκ

«Αν η Δύση δεν μας στηρίξει, θα υποστεί η ίδια πολύ σύντομα τις συνέπειες, όπως έδειξε με τον πιο έντονο τρόπο η κτηνώδης δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ», ισχυρίζονται οι Κούρδοι.ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΑΡΜΠΙΛ, ιρακινό Κουρδιστάν.
«Το ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή του παγκόσμιου αγώνα εναντίον της πιο ειδεχθούς μορφής τρομοκρατίας. Αν η Δύση δεν μας στηρίξει, θα υποστεί η ίδια πολύ σύντομα τις συνέπειες, όπως έδειξε με τον πιο έντονο τρόπο η κτηνώδης δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ». Αυτό είναι το λάιτ-μοτίφ της τοπικής κυβέρνησης των Κούρδων, στο βόρειο Ιράκ, όταν αναφέρονται στη δραματική κρίση που προκάλεσε η επέλαση των φανατικών ισλαμιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» στη δυτική Συρία και το βόρειο Ιράκ. Υπό την οπτική αυτή, οι Κούρδοι αξιωματούχοι δικαιολογούν τις πιεστικές εκκλήσεις τους στη Δύση για βαρύ οπλισμό ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον αδυσώπητο εχθρό.

Εκκλήσεις, που δεν έμειναν χωρίς αποτέλεσμα. Εδώ στο Αρμπίλ είναι πολύ συνηθισμένο να συναντά κανείς Αμερικανούς ή Βρετανούς -συχνά με προϋπηρεσία στον πόλεμο κατά του Ιράκ, του 2003- σε θέσεις συμβούλων βασικών υπουργείων, ειδικά όταν πρόκειται για εκείνα που έχουν σχέση με την άμυνα, την ασφάλεια, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές, λειτουργώντας σαν αεροπορία των «Πεσμεργκά», δηλαδή των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων και έχουν αρχίσει να στέλνουν όπλα στους πιο αξιόπιστους συμμάχους τους στην περιοχή.

Επιφυλάξεις

Ωστόσο άλλες ισχυρές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, διατηρούν επιφυλάξεις καθώς φοβούνται ότι τα όπλα που στέλνονται σήμερα στους Κούρδους για να αναχαιτίσουν τους τζιχαντιστές, θα μπορούσαν αύριο να χρησιμοποιηθούν σε έναν καινούργιο πόλεμο, αυτή τη φορά με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, με διακύβευμα την απόσχιση του Κουρδιστάν και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Ευαγγελάτες: Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσίαση βιβλίου «Ευαγγελάτες: πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου»

Στα πλαίσια προστασίας και προβολής της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του π. Νικοδήμου Καρκασίνα «Ευαγγελάτες: πολιτιστική πρωτεύουσα της Ηπείρου». Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία επίπονη και πολύχρονη μελέτη των πολλών αρχαιολογικών μνημείων των Ευαγγελάτων (Βαγκαλιάτι) και των γύρο περιοχών, της γραπτής και προφορικής παράδοσης, των θρύλων και της λαϊκής μας παράδοσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής (17 Αυγούστου 2014) αμέσως μετά τον εσπερινό στο ναό του Αγίου Δονάτου παρουσία πολλών συμπατριωτών μας από τις δύο πλευρές των συνόρων. Τη βιβλιοπαρουσίαση συνδιοργάνωσαν από κοινού η  Επαρχία Λιβαδειάς, η Κοινότητας Ευαγγελάτων, η Αδελφότητας Ευαγγελάτων Αθηνών και ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Κορίνθου.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Η εθνική διάσταση του έργου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Του ΜΙΧΑΛΗ Γ. ΤΡΙΤΟΥ, Κοσμήτορα Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

* Συμπληρώνονται φέτος τριακόσια χρόνια από τη γέννηση του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που υπήρξε το μεγαλύτερο κεφάλαιο της φυλής μας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, η επιφανέστερη λαοπαιδευτική και νεοπατερική μορφή της νεοελληνικής εθνότητας, ο επιβλητικότερος λαϊκός αναγεννητής των τελευταίων χρόνων της σκλαβιάς και ένας από τους λίγους που έκαναν θετική προεργασία και εξασφάλισαν στον αγώνα του ’21 εγγυήσεις επιτυχίας. 
Από το πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο του θα σταθούμε στο εθνικό, που εστιάζεται σε τρία σημεία: στην ίδρυση σχολείων, στην καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας και στην αναστολή του εξισλαμισμού.

Στα χρόνια του Κοσμά του Αιτωλού η παιδεία δεν βρισκόταν στην άθλια κατάσταση των δύο πρώτων μετά την άλωση αιώνων, αφού στις πόλεις λειτουργούσαν αρκετά Ελληνοσχολεία. Όμως στην ύπαιθρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Εκεί το Γένος «ήτο βυθισμένον εις απόλυτον αγραμματείαν», όπως έγραφε ο Κων/νος Κούμας. Ο άγιος Κοσμάς σε μία φράση της Γ’ Διδαχής του περιγράφει παραστατικά την τραγικότητα της καταστάσεως: «Δεν βλέπετε, έλεγε, πώς αγρίεψε το γένος μας από την αμάθειαν και εγινήκαμεν ωσάν τα θηρία;». Γι’ αυτό ο άγιός μας, βλέποντας ότι η έλλειψη οργανωμένης παιδείας είχε συντελέσει στη γενικότερη κατάπτωση του πολιτικού και ηθικού επιπέδου, δίνει προτεραιότητα σε αυτήν.