Σελίδες

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Δεκάδες θύματα στη Μαριούπολη από την επίθεση των Ρώσων αυτονομιστών - Ανησυχία από την Αθήνα για τους ομογενείς

Δεκάδες θύματα στη Μαριούπολη - Οι φιλορώσοι προανήγγειλαν επίθεση
Ως και σε 27 ανεβάζουν τους νεκρούς από το βομβαρδισμό στη Μαριούπολη οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ενώ υπάρχουν και δεκάδες τραυματίες. Την ίδια ώρα, δηλώσεις των φιλορώσων αυτονομιστών θέλουν να ετοιμάζεται επίθεση στην πόλη όπως και σε άλλες, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της ΕΕ
Ένας ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA της Ρωσίας, πως οι αντάρτες εξαπέλυσαν σήμερα μία επίθεση στην πόλη της Μαριούπολης.

"Σήμερα εξαπολύθηκε μία επίθεση στη Μαριούπολη. Θα είναι το καλύτερο δυνατό μνημείο σε όλους τους νεκρούς μας", φέρεται να είπε σε μία τελετή στην πόλη Ντονέτσκ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Στην ίδια περίσταση ο Ζαχαρτσένκο είπε ότι οι αυτονομιστές σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την Ντεπάλτσεβε, μία πόλη βορειοανατολικά του Ντονέτσκ, τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Η υπό κυβερνητικό έλεγχο Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα, βρίσκεται σε έναν παραλιακό δρόμο που ξεκινά από τα ρωσικά σύνορα και φθάνει στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε τον Μάρτιο από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Μακελειό μέσα στην πόλη

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης, ανέφερε η περιφερειακή αστυνομία, μία επίθεση για την οποία το Κίεβο κατηγόρησε τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε νωρίτερα πως οι αντάρτες αρνήθηκαν ότι ευθύνονται για την επίθεση.

Οι βομβαρδισμοί εναντίον της Μαριούπολης προκάλεσαν 27 θανάτους και περισσότερους από 90 τραυματισμούς, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του δημαρχείου της πόλης Όλεγκ Καλίνιν.

Νωρίτερα, ο ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τον σημερινό βομβαρδισμό της πόλης-λιμάνι Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο κατηγόρησε τους αυτονομιστές αντάρτες και τον ρωσικό στρατό.

«Βάσει της ανάλυσης των πληγμάτων, οι ρουκέτες Γκραντ εβλήθησαν από τα βορειοδυτικά, από την περιοχή Οκτιάμπρ, και οι ρουκέτες Ουραγκάν από τα ανατολικά, από την περιοχή Ζαϊτσένκο (...). Αμφότερες οι περιοχές αυτές ελέγχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», ανέφερε ο ΟΑΣΕ σε με ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι οι ρουκέτες αυτές έπληξαν μια περιοχή που απέχει περίπου 400 μέτρα από ένα στρατόπεδο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πως ρουκέτες που εκτόξευσαν αντάρτες από πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς GRAD έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και προκάλεσαν το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, γραμματέας του εθνικού συμβουλίου άμυνας της Ουκρανίας, χαρακτήρισε το συμβάν "άλλο ένα αιματηρό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι ρώσοι στρατιωτικοί και οι κομπανίες των τρομοκρατών υπό τον πλήρη έλεγχό τους", όπως αναφέρει μία δήλωση που "ανέβηκε" ηλεκτρονικά.

Η επίθεση ξεκίνησε νωρίς το πρωί, δήλωσε τηλεφωνικώς στο πρακτορείο Ρόιτερς ο 76χρονος συνταξιούχος Λεονίντ Βασιλένκο, ο οποίος κατοικεί στα ανατολικά προάστια της Μαριούπολης.

"Οι τοίχοι σείονταν, τα πλαίσια των παραθύρων σείονταν, η μπογιά άρχισε να πέφτει από το σπίτι. Κρύφτηκα στο υπόγειο. Το άλλο να κάνεις; Πήρα τον σκύλο και τη γάτα. Στο υπόγειο μπορούσες να ακούσεις τη γη να τρέμει", είπε.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 76 τραυματίστηκαν. Οι αυτονομιστές αρνήθηκαν την ευθύνη για την επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Οργή στην Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τους βομβαρδισμούς εναντίον της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία και προειδοποίησε πως αυτή η κλιμάκωση των συγκρούσεων θα επιδεινώσει σοβαρά τις σχέσεις με τη Ρωσία.

"Αυτή η κλιμάκωση θα προκαλέσει αναπόφευκτα μία σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και στη Ρωσία", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να σταματήσει κάθε υποστήριξη στους φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έπειτα από την απόφασή τους να εξαπολύσουν μία μεγάλη επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Κιέβου.

"Ζητώ από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη σημαντική επιρροή της και να σταματήσει κάθε στρατιωτική, πολιτική και οικονομική υποστήριξη στους αυτονομιστές ηγέτες ώστε να αποφύγει καταστρεπτικές συνέπειες για όλο τον κόσμο", προειδοποίησε η Μογκερίνι.

"Οι υπεύθυνοι αυτής της κλιμάκωσης θα πρέπει να σταματήσουν τις πολεμικές ενέργειές τους και να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους", απαίτησε.
Καταδίκη και από τις ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι ανακοίνωσε σήμερα ότι όπως και οι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, καταδικάζει την επίθεση που εξαπέλυσαν φιλορώσοι αυτονομιστές στην Μαριούπολη της Ουκρανίας και κάλεσε τη Ρωσία να δώσει τέλος στην υποστήριξή της στους αντάρτες.

Ο Κέρι χαρακτήρισε ιδιαίτερα «κατακριτέο το ότι οι αυτονομιστές εξυμνούν δημόσια αυτήν και άλλες επιθέσεις, που παραβιάζουν κατάφωρα τις συμφωνίες του Μινσκ τις οποίες υπέγραψαν», επισήμανε ο Κέρι σε μια ανακοίνωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Ζυρίχη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόσθεσε πως η επίθεση των αυτονομιστών κατέστη εφικτή λόγω της «ανεύθυνης και επικίνδυνης απόφασης» της Ρωσίας «να τους ανεφοδιάσει τις τελευταίες εβδομάδες με εκατοντάδες νέα προηγμένα στοιχεία πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων συστοιχιών εκτόξευσης ρουκετών, βαριά πυροβόλα, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα, αλλά και να συνεχίσει να τους βοηθά στον επιχειρησιακό έλεγχο και τη διοίκηση».

«Καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές αμέσως, να κλείσει τα διεθνή σύνορα με την Ουκρανία και να αποσύρει όλα τα όπλα, τους μαχητές και την οικονομική υποστήριξη. Σε διαφορετική περίπτωση, η πίεση των ΗΠΑ και η διεθνής πίεση στη Ρωσία και τους πληρεξουσίους της θα κλιμακωθεί», διεμήνυσε ακόμη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Εκκληση και από τον ΟΑΣΕ
Ο επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία Ερτουγρούλ Απακάν τόνισε ότι "αυτή η επικίνδυνη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο" και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Κάλεσε ακόμη τα αντίπαλα μέρη να επιστρέψουν άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να εφαρμόσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες οι οποίες υπεγράφησαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

"Δυστυχώς έχουμε καταγράψει τις τελευταίες ημέρες μια κλιμάκωση των τυφλών βομβαρδισμών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, συμπεριλαμβανομένων και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η πόλη Ντονέτσκ και (η πόλη) Ντεμπάλτσεβε", η οποία συνδέει τις πρωτεύουσες των περιοχών των φιλορώσων εξεγερμένων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σε ετοιμότητα η Ελλάδα για τους ομογενείς
Τη βαθειά του ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και για το τραγικό θάνατο των τουλάχιστον δέκα πολιτών που σκοτώθηκαν σήμερα κατά τους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Μαριούπολης, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ασφάλεια των πολιτών της Ουκρανίας αποτελεί πρωταρχική προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου και την αναζήτηση λύσεων που διασφαλίζουν τη συμμετοχή όλων των περιοχών και όλων των πολιτικών, κοινωνικών και εθνοτικών δυνάμεων, μέσα σε ένα αξιόπιστο πλαίσιο δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η πρεσβεία της Ελλάδας στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στη Μαριούπολη και την Οδησσό «παρακολουθούν επί του πεδίου την κατάσταση και βρίσκονται σε διαρκή επαφή με την Ομοσπονδία των ελληνικών συλλόγων της περιοχής και τα μέλη τους, προκειμένου, αν κριθεί απαραίτητο, να παρασχεθεί κάθε αναγκαία βοήθεια στις οικογένειες των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της περιοχής».

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.