Σελίδες

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Βορειοηπειρώτες, οι Έλληνες φρουροί μας

Γράφει ο Κώστας Παναγόπουλος

Πάει η Βόρειος Ήπειρος: την ξεχάσαμε. Σε καμία ατζέντα, σε καμία κουβέντα, σε κανένα γιορτινό τραπέζι που μιλούν οι συγγενείς πολιτικά. Οι Βορειοηπειρώτες μιλούν για την Ελλάδα - διψούν! Η Ελλάδα δε μιλάει γι’ αυτούς - έπαψε!

Έχουμε πάψει εδώ και χρόνια. Ο φάκελος δεν έχει κλείσει, είναι απλά προωθημένος με σκόνες και χαρτιά πέρα δώθε, κάπου στο πατάρι στο βάθος. Ο φάκελος «Βόρειος Ήπειρος» είναι τροφή για τα ποντίκια, ούτε ξέρουμε που βρίσκεται πια. Ο απλός Ελλαδίτης είναι ανήξερος. Κάποτε μιλούσε για το θέμα, αλλά πέρασαν χρόνια από τότε, ίσως κάνα δυο δεκαετίες. Μάς έχουμε φάει οι μέριμνες να μιλάμε για τα άλλα «εθνικά». Για τη Βόρειο Ήπειρο σιωπή!

Εμείς υπογράψαμε συμβόλαιο από πού θα προέλθει ο κίνδυνος, σώνει και καλά από κει: στη Θράκη, στο Αιγαίο, όπου υποστηρίζει ο καθένας. Όμως ο κίνδυνος αρέσκεται να μπαίνει από τις πίσω πόρτες, τις αφύλακτες, εκεί που ο φρουρός έχει υπνάκο, γιατί σου λέει «από δω αποκλείεται». 

“Bakalım” το τι αποκλείεται. Έτσι το λένε οι Τούρκοι: bakalım, που σημαίνει «θα δούμε». Η Τουρκία έχει σχέδιο σαφές κι έχει φτιάξει τις καλύτερες φιλίες στη γείτονα χώρα Αλβανία. Μπήκαν στο χωράφι οι Τούρκοι και υψώνουν σημαίες παντού, αγοράζουν ότι βρίσκουν μπροστά τους, έχουνε κιόλας και στρατό μέσω βάσης τουρκικών υποβρυχίων που "ωραιότατη" υπάρχει στο Δυρράχιο. Kι άλλες βάσεις υπάρχουν στα σκαριά, ή και ήδη λειτουργούν "καλυμμένες". Περικύκλωση πέρα για πέρα, με προσχήματα και δίχως προσχήματα, με τη γείτονα χώρα Αλβανία να κάνει τα χατίρια της Τουρκίας για την "ωραία και σεμνή" περικύκλωση μιας Ελλάδας στο πιάτο του Τούρκου, απειλούμενη εμπρός και πίσω.

Έχουμε τον Τούρκο στην πλάτη μας, αλλά εμείς ανησυχούμε για το στήθος μας, τον περιμένουμε να έρθει κατά μέτωπο. Αμ δε! Και μέτωπο θα έρθει και στα νώτα. 

Η δίκη των 5 στελεχών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (1994)
Στο σκαμνί γιατί ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ
Η Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι είναι οι φρουροί της πλάτης της. Αδικημένοι, ξεχασμένοι, πονεμένοι: κάποιοι τους λένε κι «Αλβανούς», αφού τόσο μυαλό κουβαλάνε και τόση ιστορία κατέχουνε. Η σταυρωμένη Βόρειος Ήπειρος είναι γεμάτη με Έλληνες γιατί απλούστατα είναι ελληνική. Αυτονόητα είναι ελληνική κι όχι ως προιόν ανάλυσης. Ότι ο ήλιος δύει στη Δύση δεν είναι συμπέρασμα ανάλυσης: είναι de factoαλήθεια.         

Της Βορείου Ηπείρου οι Έλληνες είναι ακόμη ζωντανοί. Πόλεμο δέχονται πάντοτε, απώλειες μετράνε πολλές, αλλά στέκονται όρθιοι κι ευγενείς, με διάθεση πάντα ελληνορθόδοξη, με λαχτάρα να μιλούν για την Ελλάδα και με πίστη να κάνουν τον σταυρό τους, προσευχόμενοι πάντα για το θαύμα.  

Της Βορείου Ηπείρου οι Έλληνες εκδίδουν καλές εφημερίδες - έντυπες και ηλεκτρονικές - γραφίδες που έχουν παρρησία και πολλά πολλά δε σηκώνουνε, ούτε ξέρουν να μασάνε τα λόγια τους. Σύλλογοι, οργανώσεις, πανηγύρεις, εορτές και βλογημένες παραδόσεις, είναι κύτταρα ενός τόπου ζωντανού που και τώρα φωνάζει ελληνικός - όχι χθες, αλλά σήμερα: ΤΩΡΑ.   

Η  δύναμη του Έλληνα υπάρχει μέσα στη Βόρειο Ήπειρο, έστω κι αν ο Έλληνας χτυπιέται και δεν είναι καθόλου συμπαθής στον κρατικό μηχανισμό της Αλβανίας. Προβλήματα υπάρχουν πολλά, είναι γνωστά, χίλιες φορές ειπωμένα. Και σήμερα υπάρχουν προβλήματα, και τότε υπήρχαν προβλήματα: επί Χότζα τα θυμούνται όλοι, αλλά και σήμερα προσκόμματα άφθονα.

Η Αλβανία δεν μπορεί να χωνέψει ότι πρέπει να το πάρει αλλιώς - «πάρτο αλλιώς, γιατί θα βρεις» που λέμε για πλάκα στους φίλους μας.

Ο Έλληνας δεν προσκυνάει. Κι όποιος δεν το πάρει αλλιώς, χάνει τον χρόνο του επιμενόντας, και πολεμώντας ματαίως με Έλληνες. Η Βόρειος Ήπειρος δε πέφτει, γιατί είναι φρουρά ελληνική που εύχομαι να μην τη χρειαστούμε, αν και είναι πιθανό το αντίθετο. Τη φρουρά μας την έχουμε αμελήσει, αλλά αυτή λειτουργεί με τη συνείδηση, κι ούτε που ζητάει πολλά για να δώσει πολλά άμα λάχει.     

Έλληνες φρουροί, υπομονή. Η Παναγία πολεμούσε στην Ήπειρο το 1940. Η Παναγία πολεμάει και μαζί σας, κι έχει ο Θεός, το σχέδιο Του. Αμήν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.