Σελίδες

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ερώτηση βουλευτή Χρυσής Αυγής Χρήστου Χατζησάββα για την ταφή των νεκρών του Έπους του 1940

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την ταφή των νεκρών του Έπους του 1940»

Κατά το Έπος του 1940 - 1941, οι Έλληνες στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν ανέρχονται σε 7.976. Εξ αυτών, 2.000 ετάφησαν σε ομαδικούς τάφους (Πρεμετή και Κλεισούρα), ενώ τα οστά των υπολοίπων βρίσκονται διάσπαρτα στα πεδία των Μαχών. 

Στις 09/02/2009, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας για την αναζήτηση, την εκταφή και τον ενταφιασμό αυτών. Η συμφωνία αυτή κυρώθηκε από την Αλβανική Βουλή στις 26/03/2012. Στις 23/04/2012, η μικτή Επιτροπή Ελλάδος-Αλβανίας, συνεδρίασε μία και μόνο φορά και οι αποφάσεις της δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Το όλο θέμα βρίσκεται σε στασιμότητα.

Η εκκρεμότητα αυτή αποτελεί μέγα ανθρώπινο και ηθικό ζήτημα για τους συγγενείς των πεσόντων και η αξιοπρεπής ταφή των νεκρών είναι δείγμα πολιτισμού και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι κυρίως ηθικό, θρησκευτικό, και ανθρώπινο χρέος όλων των κρατών του κόσμου. Η συμπεριφορά των Αλβανών, που επισημαίνεται ότι είναι χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, είναι προκλητική και απαράδεκτη μέχρι τώρα, και δείχνει πλήρη ασέβεια στους ηρωικούς νεκρούς μας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθενται να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες προκειμένου να η κατά το δυνατόν περισυλλογή των οστών, να δημιουργηθούν νέα νεκροταφεία και να εξασφαλιστούν οι πρέπουσες ταφικές τιμές στους νεκρούς Ήρωες του Έθνους μας;

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα και ποιες άλλες θα γίνουν προς τις αλβανικές αρχές προκειμένου να πιεστούν να  συνδράμουν στην εξεύρεση λύσης και να πάψουν να εμφανίζουν διαρκώς προσκόμματα;

Αθήνα, 19/03/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Χατζησάββας
Βουλευτής Κιλκίς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

www.xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.