Σελίδες

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΘΕΜΑ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΓΕΙΡΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ! Μέσω διαβήματος ζήτησε τους χάρτες χερσαίων ερευνών για πετρέλαια στην Ήπειρο…

POLYBOLEIA
• Κάθε όριο έχει ξεπεράσει το θράσος της αλβανικής πλευράς προς την Ελλάδα, αφού μετά το θέμα με την υφαλοκρηπίδα που… επινόησε, αντιδρώντας ουσιαστικά στις έρευνες που θα κάνει η χώρα μας για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, τα Τίρανα μέσω διαβήματος ζήτησαν και τους χάρτες χερσαίων ερευνών για υδρογονάνθρακες, που θα γίνουν στην Ήπειρο, εγείροντας επί της ουσίας θέμα συνόρων! 
Αν και στους καλά γνωρίζοντες τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια, η νέα αυτή προκλητική κίνηση, δεν προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη, ωστόσο  οι υποψίες ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται η Τουρκία, εντείνουν την ανησυχία για ένταση στην περιοχή, στην οποία ουσιαστικά έχει δημιουργηθεί ένα συμπαγές διπλό μέτωπο απέναντι στην Ελλάδα.  
TASOYLASΔήλωση Κώστα Τασούλα 
Με αφορμή τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες από πλευράς Αλβανίας, αλλά και Τουρκίας, ο Συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, η ένταση στην ΠΓΔΜ και τα τελευταία φαινόμενα απαράδεκτης κορύφωσης της αλβανικής προκλητικότητας με το να ζητούν ακόμη και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο, απαιτούν αποφασιστικούς και σοβαρούς χειρισμούς και απαντήσεις από ελληνικής πλευράς».
Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, οι βουλευτές της Ν.Δ. που είναι μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ζήτησαν ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις τελευταίες σοβαρές εξελίξεις στον τομέα ευθύνης του, εξελίξεις που διαδραματίζονται σε γειτονικές μας χώρες και άπτονται της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής μας.
Αμήχανη η Κυβέρνηση Τσίπρα…
Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση Τσίπρα παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, χωρίς ακόμη να έχει αντιδράσει μ’ ένα αυστηρό διάβημα προς την Αλβανία, αν και μετά τα τελευταία γεγονότα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είναι αμφίβολο εάν θα παραστεί στην Υπουργική Σύνοδο της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα γίνει στα Τίρανα μεθαύριο Παρασκευή.
 Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι και όσοι πιστεύουν ότι η χαλαρή στάση, που διαχρονικά κρατά η Ελλάδα απέναντι στις κατά καιρούς προκλήσεις της Αλβανίας, έχει δώσει τα περιθώρια στους γείτονες συχνά να… εκτροχιάζονται, αθετώντας συμφωνίες, και ενεργώντας αυθαίρετα και καταχρηστικά σε διάφορα ζητήματα.
Τα περί «Μεγάλης Αλβανίας» 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έγκυρη «Καθημερινή» σε χθεσινό ρεπορτάζ της, διπλωματικές και έγκριτες νομικές πηγές εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή των Τιράνων γίνεται μια προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων, ενώ από πολιτική άποψη είναι πράξη υψηλού ρίσκου για την Αλβανία και τις διμερείς σχέσεις. Προκαλεί ωστόσο προβληματισμό στις ίδιες πηγές το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη και την όξυνση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τη γενικότερη ενίσχυση των αποσταθεροποιητικών τάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ιδίων πηγών, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο κινείται το αλβανικό πολιτικό σύστημα, για να προβληθεί το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας». Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα.
«Δάκτυλος» Τουρκίας
Η υποψία ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Τουρκία κυριαρχεί. Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες ότι η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
Σε αυτό το κλίμα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς τελικά δεν θα παραστεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργανώνεται μεθαύριο στα Τίρανα. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ενδεχόμενη απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση αυτή θα προσφέρει άλλοθι στα Τίρανα να συνεχίσουν να προκαλούν, χωρίς να παίρνουν απαντήσεις και θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Αθήνας στην περιοχή. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Τίρανα στις 26/5 για τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP.
ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.