Σελίδες

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Οι αλβανοί διεκδικούν δίκαιη απογραφή στο Πρέσεβο αν και τη στέρησαν από τους Βορειοηπειρώτες

Φωτό από το 2011 στο Πρέσεβο, οι Αλβανοί φέρουν πλακάτ «Δεν θέλουμε απογραφή», «θέλουμε ελευθερία»

Πρωτοβουλία για την καταγραφή της αλβανικής μειονότητας στη Σερβία

Εκπρόσωποι της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Σερβία, μαζί με εκπροσώπους της πρεσβείας των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Βελιγράδι, ανέλαβαν την πρωτοβουλία της απογραφής του αλβανικού στοιχείου  στην Κοιλάδα του Πρέσεβο- νότια Σερβία.

Σύμφωνα με αυτούς, αποτελεί αναγκαιότητα διότι οι Αλβανοί  είχαν κάνει μποϊκοτάζ κατά τη διάρκεια της απογραφής του 2011 και οι Αλβανοί βουλευτές στο σερβικό κοινοβούλιο λένε ότι είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προς το παρόν μελετούνται τα στοιχεία σχεδιασμού  και κριτηρίων της απογραφής.

Η διαφωνία των Αλβανών κατά την απογραφή του 2011, ήταν ότι στην απογραφή έπρεπε να απογραφούν ως κάτοικοι της Κοιλάδας και οι μετανάστες και εκείνοι που εργάζονταν προσωρινά στο εξωτερικό, και όχι μόνο οι ευρισκόμενοι στους τρεις αλβανικούς δήμους της Κοιλάδας, μια διαφωνία που προέκυπτε από τη σχετική σερβική νομοθεσία.

 
Η επιστημονική εργασία από τον Δήμο του Πρέσεβο
 
 Ο Αλβανός δήμαρχος της πόλης Πρέσεβο στη νότιο Σερβία, Ragmi Mustafa, παρουσίασε στο Βελιγράδι, και ενώπιον ενός μεγάλου αριθμού εκπροσώπων της κυβέρνησης και διεθνών διπλωματών, την επιστημονική εργασία που είχε τίτλο «Ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων σχετικά με τον αριθμό του πληθυσμού του δήμου Πρέσεβο και εφαρμογή και διαχείριση της τεχνολογίας των πληροφοριών  των βάσεων δεδομένων και των ανθρωπίνων πόρων».

«Οι βάσεις δεδομένων της μελέτης ελήφθησαν από τα γραφεία της χώρας, όπως είναι τα ληξιαρχεία, οι αστυνομικές περιφέρειες, το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τον αριθμό των πολιτών που διαθέτουν ταυτότητες, διαβατήρια και προσωπικό αριθμό αναγνώρισης, οικία κλπ.»

Η μελέτη δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός του αλβανικού πληθυσμού στο δήμο Πρέσεβο το 2012, ήταν 56. 129 πολίτες, πολλές φορές υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία που αναφέρονται στο Βελιγράδι, τονίζει το αλβανικό δημοσίευμα.

Ο αριθμός των πολιτών, είναι βάσει των στοιχείων που ελήφθησαν, και όχι τον αριθμός των κατοίκων, που διαβιούν τώρα στο δήμο, δεδομένου ότι πολλές χιλιάδες έχουν μεταναστέψει σε χώρες της ΕΕ και αλλού.

Ο πραγματικός πληθυσμός θα καθορισθεί με την απογραφή που θα γίνει με την επίβλεψη του ΟΟΣΑ.



Το σχόλιο μας: Ακριβώς τα ίδια κριτήρια ζητούσαν και οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου στην απογραφή πληθυσμού της Αλβανίας που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2011. Όμως δεν εισακούστηκαν...
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι αλβανοί ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια την τακτική "Τα δικά μας, δικά μας και τα δικά σας, δικά μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.