Σελίδες

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η ψυχολογική τρομοκρατία της ταλαιπωρίας από την αλβανική μεθοριακή αστυνομία

Την τρομοκρατία της ταλαιπωρίας στα σύνορα εφαρμόζουν οι αλβανικές αρχές για Βορειοηπειρώτες που εισέρχονται ή εξέρχονται από την επικράτεια του αλβανικού κράτους, κρατώντας τους για ώρες στους μεθοριακούς σταθμούς από τους οποίους διέρχονται, χωρίς να τους αποκαλύπτουν το λόγο της παρεμπόδισης διέλευσης τους.

Είναι γνωστή η ταλαιπωρία που βιώνει από τον Αύγουστο του 2013 ο κ. Μόντης Κολίλας (σύζυγος της αδελφής του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα), τον οποίο οι αλβανοί αστυνομικοί κρατούν συνήθως για ώρες ολόκληρες, όποτε πάει να περάσει από τους μεθοριακούς σταθμούς της Κακαβιάς ή του Μαυροματίου για να μπει ή να βγει από την επικράτεια του αλβανικού κράτους.

Κάθε φορά ο κ. Κολίλας βιώνει την ίδια κατάσταση, χωρίς να έχει πάρει ποτέ απάντηση για τον λόγο που τον κρατούν και δεν τον αφήνουν να φύγει αμέσως να πάει στον προορισμό του.
Το ίδιο έζησε τόσο τον περασμένο Μάιο όσο και τον περασμένο Ιούνιο, όταν διερχόταν τρεις φορές από τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς και μία από αυτόν της Κρυσταλλοπηγής.

Συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου, ημέρα Σάββατο, ενώ έμπαινε στο αλβανικό κράτος στις 12:50 ώρα Ελλάδος, μαζί με δύο φιλικά του άτομα, από τον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς, τον κράτησαν επί δυόμιση ώρες, χωρίς να του πουν το λόγο που τον καθυστερούσαν, παρά μόνο ότι υπήρχε σήμα από το αρχηγείο της Αστυνομίας στα Τίρανα.  

Όμως ο κ. Κολίλας δεν τους φοβήθηκε και τους είπε με θάρρος στους αλβανούς συνοριακούς αστυνομικούς: «Κάθε φορά που περνάω τα σύνορα μου ασκείτε ψυχολογικό πόλεμο, μου κάνετε καψόνια, επειδή είμαι Έλληνας από τη Χιμάρα και το δηλώνω ανοικτά, επειδή είμαι γαμπρός του Αριστοτέλη Γκούμα που τον σκότωσαν δικοί σας επειδή μιλούσε ελληνικά και αγωνίζομαι για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. Μου έχετε και τον αδελφό μου καταδικασμένο δώδεκα χρόνια και δεν μπορεί να πάει σπίτι του, επειδή σας κατηγορούσε για την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Εγώ τι πρέπει να κάνω ύστερα από όλα αυτά; Να σας υποκλίνομαι; Οι Έλληνες δεν κάνουμε κακό σε κανέναν, διεκδικούμε όσα δικαιούμαστε νόμιμα. Τους δικούς σας να κοιτάτε που κάνανε πριν λίγες μέρες πόλεμο στο Κουμάνοβο και αυτούς που φεύγουν κατά κύματα να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και να σφάξουν αθώο κόσμο στο Ιράκ και τη Συρία!».

Οι αστυνομικοί απάντησαν «εμείς εντολές εκτελούμε, τι μας τα λέτε εμάς;». Μάλιστα του είπαν να περιμένει να έρθει κλιμάκιο από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αργυροκάστρου για να του κάνουν κάποιες ερωτήσεις. Τελικά στις 15:20 τον άφησαν να πάει στον προορισμό του.
Όμως και κατά την έξοδο του από το αλβανικό κράτος την ίδια ημέρα, αργότερα το βράδυ, ο κ. Κολίλας πάλι αντιμετώπισε ταλαιπωρία στην Κακαβιά, μικρότερης διάρκειας όμως, αφού τον κράτησαν «μόλις» 40 λεπτά κι ενώ του έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο στο αυτοκίνητο. Μάλιστα στους αστυνομικούς είπε ότι στο Ι.Χ. του θα βρουν κάτι ενοχοποιητικό μόνο αν το έβαζαν οι ίδιοι. 

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στις 19 και στις 22 Ιουνίου, πριν λίγες εβδομάδες όταν ο Μόντης Κολίλας πήγε και επέστρεψε με το αυτοκίνητο του από τη Χιμάρα, με δύο συγχωριανούς του, προκειμένου ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα για τις δημοτικές εκλογές της 21ης Ιουνίου. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις τον κράτησαν περίπου από μισή ώρα.


Όμως όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα είναι ο μόνος που θα βιώνει αυτού του είδους ψυχολογική ταλαιπωρία…


Σημείωση: Η φωτογραφία από την πρώτη φορά που κρατήθηκε στα σύνορα ο Μόντης Κολίλας (δεύτερος από δεξιά), στις 14 Αυγούστου 2013 στον Μεθοριακό Σταθμό Μαυρομάτι, όπου περιγράφει την εξάωρη ταλαιπωρία του στον τότε Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Νικόλαο Κοτροκόη και τον πρόεδρο του κόμματος ΕΕΜΜ Χρήστο Κίτσιο που έσπευσαν για συμπαράσταση. Παρών και ο πρόεδρος της Ένωσης Βορειοηπειρωτών Κύπρου "Ο Πύρρος" Αλέξανδρος Ζιούλης (δεξιά) που είχε σπεύσει στο Μαυρομάτι από τις πρώτες ώρες της κράτησης του κ. Κολίλα. Παρακολουθεί η σύζυγος του κ. Κολίλα, Αθηνά Γκούμα, αδελφή του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη, η οποία υπέστη και η ίδια την ταλαιπωρία της αναμονής με αγωνία για την τύχη του συζύγου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια τα οποία προσβάλουν και θίγουν πρόσωπα θα διαγράφονται.
Ανώνυμα μηνύματα που θα θίγουν επώνυμα άτομα θα διαγράφονται.
Σας προσκαλούμαι σε έναν διάλογο απόψεων και θέσεων για ένα καλύτερο μέλλων της ιδιαίτερης πατρίδος μας.